Hirurgija slepog creva

Apendektomija je hirurška procedura koja uključuje otvaranje trbušne duplje i uklanjanje crvuljka (Appendix vermicularis) zbog akutne ili hronične upale slepog creva.

Hirurgija slepog creva
Hirurgija slepog creva

Apendektomija predstavlja jedan od najčešćih operativnih zahvata u opštoj abdominalnoj hirurgiji.

Istorija kaže da je prvu uspešnu apendektomiju izveo engleski vojni hirurg Claudius Amyand pre gotovo 3 veka.

Prvo uspostavljanje dijagnoze i hirurško odstranjenje crvuljka učinio je Robert Lawson Tait 1880. godine, a pred kraj 19. veka mnogi hirurzi tog doba doprineli su da apendektomija bude široko prihvaćena u kliničkoj praksi širom Amerike i Evrope.

Novi način odstranjenja crvuljka kroz inciziju opisao je McBurney 1894. godine, i ona je i danas poznata po ovom autoru.

Skoro sto godina kasnije, 1983. godine, ginekolog iz Kiela u Nemačkoj Kurt Semm, izveo je prvu laparoskopsku apendektomiju. Od tog vremena, u hirurškoj praksi širom sveta laparoskopska apendektomija zauzima značajno mesto u abdominalnoj hirurgiji.

Dosadašnja svetska istraživanja pokazuju značajnu prednost laparoskopske apendektomije u odnosu na klasičnu koja se posebno ističe kod gojaznih pacijenata i kod žena, kao i u slučaju sumnje u tačnost dijagnoze.

Takođe, smatra se da je velika prednost laparoskopske operacije u veličini operativnog reza, manjem postoperativnom bolu i bržem oporavku i povratku svakodnevnim aktivnostima.

Crvoliki produžetak, crvuljak ili apendix je crvolika tanka cev koja započinje na dnu slepog creva. Može biti duga od 5mm do 30 cm. Promera je između 0.3 – 1 cm.

Danas se apendix smatra posebno oblikovanim delom slepog creva u kome se nalazi mnogo limfnog tkiva.
Hroničnom upalom slepog creva smatra se upala crvuljka koja uzrokuje povremene bolove u donjem desnom kvadrantu trbuha praćene probavnim poremećajima.

Hronična upala crvuljka je jedna od najvažnijih indikacija za njegovo odstranjenje.

Kako se izvodi postupak

Danas postoje dve operativne tehnike hiruškog odstranjenja crvuljka i obe se rade u Atlas opštoj bolnici: klasična i laparoskopska apendektomija.

Od sredine 80-ih godina, laparoskopska apendektomija sve više zauzima svoje mesto u hirurškoj praksi u svetu.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Hirurgija slepog creva

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija