fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Alo i Atlas bolnica besplatna operacija hemoroida

Besplatna operacija hemoroida

U okviru akcije Alo i Atlas daruje zdravlje,  Neli iz Kraljeva dodeljena je besplatna operacija hemoroida. TV ekipa obišla je pacijentkinju  neposredno pred operaciju da bi čuli kakve je imala probleme i  koliko joj znači besplatna operacija hemoroida.

 

N.T. „Prvo da se zahvalim vama što ste mi omogućili da budem ovde danas. Imam  probleme  sa hemoroidima, učestalo krvarenje koje dovodi do anemije i  gubim gvožđe. Odlučila sam se, u stvari moja mama je videla kupone, koje mi je dala  a ja sam ih dalje poslala. Nisam verovala da ću biti izvučena. Znači, sve je regularno sve je istina i hvala vam puno od srca“.

Nela T - besplatna operacija hemoroida

Kada su počeli problemi sa hemororidima i zbog čega, kako su se manifestovali?

N.T. „Počeli su posle drugog porođaja da me muče intenzivno. Pre godinu dana pojavilo se krvarenje koje bilo periodično, bilo je obilno. Pokušavala sam sa mnogo krema i tableta da smanjim to krvarenje ali ništa mi nije pomoglo, tako da je ova operacija bila neizbežna“.

Da li ste išli ranije kod doktora zbog problema sa hemoroidima?

N.T. „Jesam išla sam kod doktora. To su bile neke terapije u vidu lekova, neke kreme ali ništa mi nije pomoglo“.

Da li vam je bio lak porođaj ili nije?

N.T. „Prirodnim putem sam se porodila oba puta i da, jeste bio je lak porođaj. Ali što se tiče hemoroida, ne znam da li je u pitanju genetika ili nešto drugo. Kod nas genetski postoji taj problem sa hemoroidima, tako da verovatno i to ima uticaja da su oni u tako lošem stanju“.

Vama su znači već ranije preporučili operaciju a vi ste se dvoumili.

N.T. „Dvoumilala sam se, da budem iskrena  iz straha. Odlagala sam to i evo sada ste mi vi omogućili da to što pre završim“.

Da prevaziđete strah i da dobijete pravu uslugu.

N.T. „Jeste,  da prevaziđem strah. Mislim da sam ovde u pravim rukama što se toga tiče, da neće biti nikakvih problema i da će sve proći kako treba“.

Hemoroidi simptomi razlozi lečenje

I da nećete imati više problema sa hemoroidima

N.T. „To je najvažnije, u pravu ste. Da rešim taj problem koji traje već godinu dana“.

Za pola sata Nela je bila u hirurškoj sali  a operisao ju je dr Nemanja Zarić, specijalista opšte hirurgije  u Atlas opštoj bolnici.

O p e r a c i j a

Operacija je prošla u najboljem redu a dr Zarića smo sačekali da bi ga pitali  za tehniku kojom je rađena ova hirurška procedura.

 

Dr Nemanja Zarić „Danas smo izvršili besplatnu operaciju pacijentkinji Neli T. koja je dobila operaciju kao nagradu u sklopu naše akcije. Radilo se o hemoroidima gradusa dva na tri što smo potvrdili  kada smo je uveli u operacionu salu  i opštu anesteziju. Radili smo THD proceduru,  dakle tu relativno novu u svakom slučaju, modernu proceduru za operaciju hemoroida. Pacijentkinja je dobro podnela operaciju, upravo se budi,  dakle sve je prošlo u najboljem redu“.

dr Nemanja Zarić - operacija hemoroida

Pacijentkinja se žalila na obilna krvarenja koja su trajala poslednjih godinu dana zbog toga smo pitali doktora da li odlaganje operacije pogoršava stanje kao i rezultat intervencije.

Dr Nemanja Zarić  „Uvek može ranije da se operiše. Pacijenti obično dođu kod hirurga, u slučaju hemoroida, kada više ne mnogu da izdrže  tegobe. Glavna tegoba  vezana za hemoroidalnu bolest jeste krvarenje,  bolovi su sekundarni. Bolovi nisu toliko tipični za hemoroidalnu biolest ali krvarenje jeste i ova pacijentkinja je upravo to imala. Dakle već duže vreme ona ima probleme koji su se u poslednje vreme intenzivirali. Intevizirali su se u smislu pre svega krvarenja, jer su hemoroidi porasli i konzervativna terapija nije davala rezultate, tako da je ona morala da bude operisana“.

Da li je pacijentkinja bila indikovana za THD metodu?

Dr Nemanja Zarić -„Jeste. Ovo je kao što sam ranije rekao, hemoroidi su bili gradusa dva na tri,  to je od prilike granično može i gradus tri da se radi THD metodom ali ovo je bilo onako baš  idealno za ovu tehniku“.

U čemu se THD razlikuje od klasične hirurške intervencije.

Dr Nemanja Zarić –“Za razliku od klasične operacije hemoroida koja se decenijama obavljala, u THD  metodi se vrši podvezivanje hemoroidalnih arterija. Arterije se prethodno pronađu pomoću dopler sonde, koja je u stvari sastavni deo THD aparata i posebne opreme koja se koristi za operaciju.Dakle vrši se podvezivanje arterije i sprečava dotok krvi do hemoroida. Hemoroidi su anatomski vene i ništa drugo. U slučaju da postoje hemoroidi koji prolabiraju oni se, da tako kažem, ušivaju ili prišivaju i vraćaju u njihovu  normalnu anatomsku poziciju. Nakon toga je potrebno da prođe 6 – 8 nedelja od intervencije da se sve to potpuno smiri, otok povuče i da kažemo da je intervencija zapravo bila uspešna“.

Kako treba da se ponašamo posle operacije hemoroida?

Dr Nemanja Zarić  „Ono što je bitno u post operativnom toku jeste da stolica bude uredna. Stolica zapravo mora da bude uredna, mora da bude mekana. Ukoliko to nije moguće postići dijetom i pravilnom ishranom, pacijentima uvek savetujemo da koriste neki od preparata za razmekšavanje stolice. To je vrlo bitno da u prvih mesec – dva, zapravo u tih 6 – 8 nedelja koliko traje, ajde da kažemo,  oporavak.  Nakon THD procedure stolica treba da bude mekana,  da nema naprezanja prilikom defekacije a naravno postoji  i određena dijeta koje  se pacijenti moraju pridržavati što im i savetujemo nakon operacije“.

Da li ima šanse da se hemoroidi vrate?

Dr Nemanja Zarić „Uvek ima šanse da se hemoroidi vrate. Nijedna procedura nije sto posto sigurna,  da tako  kažemo,  ali THD se pokazao kao dosta dobra i uspešna procedura“.

Sa Nelom smo se čuli posle dva dana. Rekla nam je da se oporavlja a videćemo se kada prođe 6 – 8 nedelja i kada se potpunio oporavi.

Nadamo se da je besplatna operacija hemoroida donela očekivane promene i popravila kvalitet života našoj pacijentkinji

Ceo prilog možete pogledati OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24