fbpx

Fiksacija sakroilijačnog zgloba

23-06-2020
Sakroilijačni zglob

Doktor Milenko Savić, spinalni hirurg, pre tri godine je u Atlas opštoj bolnici prvi u ovom delu Evrope ugradio implant kojim se postiže ukrućenje i fiksacija sakroilijačnog zgloba. Sakroilijačni zglob je mesto spoja karlice i kičmenog stuba. Ova napredna metoda uvrštena je redovan program opšte bolnice Atlas i mnogim pacijentima je olakšala život i oslobodila ih nesnosnog bola koji se javlja i kod mlađih osoba.

Dr Milenko Savić:Radi se o mlađem pacijentu koji ima 38 godina i zbog bolesti kičme je prethodno operisan. Rađena je stabilizacija i fuzija u 2 nivoa u lumbalnom delu. Iako je operacija, tehnički gledano, urađena perfektno bez potrebe da se koriguje, pacijent je nakon intervencije odnosno nakon nekog vremena ponovo počeo da oseća bol u donjem delu leđa koji se vremenom pojačavao. Naravno, sproveli smo sva ispitivanja, koja su pokazala da je sve što je rađeno na prethodnoj operaciji na svom mestu. Praktično je sve u redu sa tretiranom regijom, a pacijent oseća bol. Pacijent se naravno pitao šta da radi dalje. Neki generalni zaključak je bio, da nema šta da se popravlja i da je pacijent osuđen da trpi bolove što je naravno najgora varijanta. ”

Pacijent je imao sreću. Bol koji se javlja iz sakroilijačnog zgloba već je prepoznat u medicini. Izvedeno je kliničko ispitivanje jer radiološki testovi za ovo oboljenje ne postoje.

Dr Milenko Savić: ” Na rendgenu se ne može videti da li je sakroilijačni zglob oštećen. Kliničkim testovima smo posumnjali da je u pitanju sakroilijačni zglob. Urađena je blokada odnosno infiltracija tog zgloba, pod kontrolom rendgena, nakon koje je taj bol potpuno prestao. To je skoro stoprocentni dokaz i potvrda da je problem u tom preklopu. ”

Doktor Milenko Savić

Šta je sakroilijačni zglob, kako i kada se oštećuje?

Dr Milenko Savić: ” Sakroilijačni zglob nema vidljive pokrete. On nije kao zglob kuka ili kolena, ali je ipak zglob. Sakroilijačni zglob je spoj kičme sa karlicom. Iako su pokreti u tom zglobu minimalni, on može da se ošteti, odnosno da oboli, kao i svaki drugi zglob i da proizvodi bol koji je nije tipičan. Nije kod svakog pacijenta isti intenzitet bola, distribucija, odnosno širenje, niti karakter bola. Posebno je teško predvideti, odnosno prepoznati, ako je pacijent već operisan. Taj sakroilijačni zglob može da strada sam od sebe i da se javi kao svaka druga bolest. Međutim, vrlo je čest i sada se sve više uveravamo, mi hirurzi, posle operacija koje su rađene u gornjem delu kičme npr stabilizacija, fuzija u jednom ili više segmenata.”

Dr Milenko Savić - Fiksacija sakroilijačnog zgloba

Suština operacije je da se oštećeni zglob ukruti. U ovom slučaju se plasiraju dva specijalna šrafa, kako se ne bi dozvolio nikakav pokret u tom zglobu. Intervencija je minimalno invazivna.

Dr Milenko Savić: ” Nema klasičnog otvaranja kože i klasičnog reza. Kroz minimalan otvor na koži koji je širok tek toliko da može da prođe implant, plasiraju se implantati, a sve se radi pod kontrolom rendgena. U svakom trenutku imamo informaciju i jasnu sliku gde se tačno nalazimo i koja je idealna putanja i pozicija tih implantata. To spada u grupu minimalno invazivnih spinalnih procedura. ”

U Srbiji, nažalost, ova intervencija nije postala standard u lečenju jer je relativno nova u svetu.

 Dr Milenko Savić: ” To je ipak skupa tehnologija. Potreban je jedan period da se hirurzi edukuju, jer ova metoda zahteva duži period ovladavanja. Potrebna je edukacija pacijenata i drugih lekara, kojima dolaze pacijenti sa bolom u leđima. Lekari treba da shvate da postoji sakroilijačni bol i da je on realnost. Sakroilijačni bol može da se prepozna, treba naravno iskustva i znanja, ali je najvažnije da je to stanje koje se i hirurški tretira. U početku se preporučuju fizikalne terapije, anti bolne procedure, lekovi, vežbanje, sport, ali kada sve to ne da rezultate jedino što preostaje je hirurško lečenje.

Dakle i pacijenti i lekari treba da usvoje ove činjenice, da bi procedura postala zaista standardna. Treba neko vreme da se to u praksi potvrdi, da se u to uvere svi oni koji imaju neki strah ili nevericu. Ja očekujem da će to u nekoj bliskoj budućnosti postati baš standard i da će se raditi u većini centara koji se bave lečenjem kičme.”

Očekuje se da pacijent brzo ustane i vrati se svakodnevnom životu bez bola

 Dr Milenko Savić: ” Obzirom da se radi o minimalno invazivnoj proceduri, nemamo nikakav gubitak krvi. Rez na koži je zaista minimalan, tako da pacijent praktično večeras ustaje, osetiće minimalni lokalni bol koji je zanemarljiv. Pacijent već sutradan može da ide kući. U prvih dva, tri meseca jedino je potrebno da se pacijent pazi i čuva nekog velikog fizičkog naprezanja, a uobičajene životne aktivnosti kao što su npr. vožnja auta, hodanje i sedenje će moći da obavlja već sutradan. Takođe, od sutradan bi trebalo da je bez bola.

Razgovor sa pacijentom nakon operacije

Pacijent: ” Osećam se prelepo, u odnosu na juče, prekjuče i ovih dana. Danas je baš lep dan i ugodan mogu reći, bez bola bez ičega”

 Šta vas je dovelo  ovde, kakve ste probleme ranije imali?

 Pacijent: ” Imao sam stabilizaciju kičme L4, L5, S1. Sada je rađena operacija sakroilijačnih zglobova levo i desno.”

Pacijent Ago Mehmedović

Posle koliko vremena od prve operacije kičme su počeli bolovi?

Pacijent: ” Bolovi u donjem delu kičme su bili kao udarac struje.  Bol se raširi niz celu levu nogu, a niz desnu dođe do kuka. Jednostavno vas preseče i ne možete dugo da sedite, da ležite, da hodate. Čovek najviše psihički propadne, ne možete se nikako prilagoditi. ”

I vi ste tada tražili pomoć?

Pacijent: ” Bio sam čak i na Banjici, doktor me je pregledao i predložio da mi ponovo operiše kičmu. Međutim, treablo je da se potpišem i operišem na svoju odgovornost. Doktor je gledao kičmu na magnetnoj rezonanci i sve je bilo u redu. ”

Sve je bilo u redu, a vas je bolelo?

Pacijent: ” Da. ”

Kako ste saznali za doktora Savića i opštu bolnicu Atlas?

Pacijent: ” Komšinicu je operisao doktor Savić. 2018.godine, tada je Republika Srpska imala ugovor sa Atlas bolnicom. Tada je trebalo da dođem na VMA, međutim, saopštili su mi da ne bih došao na red sledećih godinu i po dana. Rekli su mi da mogu da se operišem i u Atlas opštoj bolnici kod doktora Savića. Poslao sam rešenje i dobio odobrenje. Stvarno, sve pohvale za doktora Savića. ”

Pacijent je već sutradan ustao iz kreveta, bez bolova i otpušten je iz bolnice.

 

Ceo prilog možete pogledati OVDE.