fbpx

Iskustva pacijenta u sali tokom diskus dekompresije

03-02-2020
laserska dekompresija diska dr Nenad Živković Atlas bolnica

Problem degenerativno izmenjene kičme nije samo oboljenje starije populacije, već se sa njom sve više susreću i mladi ljudi.  Miloš je jedan od njih. Njega je bol u lumbalnom delu kičme doveo u Atlas bolnicu. Priča nam kako se to dogodilo i pratimo ga pre, tokom i posle intervencije – laserska diskus dekompresija.

Kako je došlo do diskus hernije?

Miloš: “Bio sam na radnom mestu i podigao sam jednu kutiju koja je bila teška. Pri jednom naglom okretu, osetio sam jak bol u lumbalnom delu kičme. To me je saseklo,  pao sam na kolena i odmah sam došao kod doktora da vidim o čemu se radi. Bolovi nisu bili toliko strašni ali dovoljni za alarm i odlazak u bolnicu na pregled.”

Da li si pokušao neku fizikalnu terapiju?

Miloš: “Nešto sam pokušao ali jednostavno bolovi su bili prisutni i dalje. Samim tim sam video da je nešto ozbiljnije i onda sam hteo da čujem profesionalca šta kaže o tome.”

Ko ti je preporučio Atlas bolnicu?

Miloš: “Atlas bolnica je meni bila u nekom malom mozgu. Ja sam nju viđao i po reklamama. Moj brat, koji inače radi u Kliničkom centru, mi je isto preporučio da dođem ovde.”

Miloša je pregledao dr Nenad Živković,  pogledao snimak, postavio dijagnozu  i predložio metodu (laserska diskus dekompresija) kojom će Milošu rešiti problem, posle čega će bol nestati.

Šta je diskus hernija?

Dr Nenad Živković: “Dijagnoza je diskus hernija, znači prolaps diska. To je onaj deo hrskavičavog tkiva koji izađe u kanal i gnječi taj određeni koren u kičmenom stubu u ovom slučaju L5 koren. Simptomi kod diskus hernije su: bol niz desnu nogu, obzirom da je sa desne strane, slabost mišića sa desne strane, trnjenje sa desne strane i jedan refraktaran bol na tu konzervativnu terapiju.

Dr Živković je podsetio da problem može da se reši različitim hirurškim metodama ali će se danas raditi laserska diskus dekompresija.

Dr Nenad Živković: “Može da se radi endoskopska operacija na tom nivou, može klasična mikro hirurška intervencija ali obzirom na godište pacijenta i na manji prolaps, mislim da je apsolutno indikovano i kod njega će se uraditi laserska diskus dekompresija.

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je komforna  za pacijenta, brzo ga vraća u funkciju i jako brzo se obezboli. To je jedna nova metoda koja se od skoro radi u našoj zemlji i u bolnici Atlas. Laserska dekopresija se zasniva na tome da se strujom skupi određeni diskus koga u ovom slučaju vidimo na nivou  4 – 5.  Veoma je elegantno za pacijente, oni nakon sat vremena od operacije  idu kući.

Obzirom da uvek zajedno sa diskus hernijom, o kojoj smo pričali ranije,  dolazi i upala nerva,  nakon toga daćemo pacijentu jednu terapiju bio-regenerativnog  seruma”.

Pacijent  i spinalni hirurg sa svojim timom, ubrzo posle  razgovora sa nama, našli su se u operacionoj sali bolnice Atlas gde je omogućena ova najmanje invanzivna metoda lečenja. Pratili smo proces  laserske diskus dekompresije.

Operacija dekompresije diska Atlas bolnica

Bol tokom operacije

Dr Nenad Živković: “Da li osećate bol u leđima ili niz nogu?”

Miloš: “Niz desnu nogu”.

Dr Nenad Živković:  “Dodaćemo još malo anestetika. Da li ste dobro i da li sada ima bola?”

Miloš: “Malo”.

Dr Nenad Živković: “Evo, upravo smo završili prvi deo procedure, trenutno se nalazimo interdistalno, što se vidi na ovom snimku ovde. Došli smo perkutano ovde, preko kože, tačno u diskus. Sada ćemo sa strujom da uradimo skupljanje tog diskusa. Za sada sve protiče dobro, pacijent je dobro, nema jačeg bola. Sada dajemo anestetik, ovo bi trebalo da popusti bolove . Ovo je taj aparatić, laser sa kojim mi dolazimo direktno u diskus i uključimo ga na mestu gde će se vršiti šrinkovanje. Tačno smo na mestu bola sa leve strane”.

 

Drugi segment operacije – ablacija diska

Dr Nenad Živković: “Jeste li dobro, da li ste osetili nešto?”  Miloš: “Ne”.  dr Nenad Živković: “Idealno”.

Sada uključujemo ablaciju diska tj. skupljanje strujom i sada radimo davanje leka u taj bolesni diskus. Na taj način smanjujemo upalu nerva. To je upravo ova tečnost, hladna, koja je isfiltrirana iz pacijentove krvi.

Na jednostavan, savremen, komforan način, uz znanje i veštinu, koju je učio od najboljih nemačkih stručnjaka dr Živković je za kratko vreme oslobodio Miloša bola i učinio da problem u lumbalnom delu kičme nestane.

Dr Nenad Živković: “Sam proces operacije (laserska diskus dekompresija) je trajao  oko 10 – 15 minuta, nešto više vremena je trebalo za  nameštanje što je i normalno. Potreban je čitav tim da bi se ova operacija uradila uspešno: instrumentarka, anestetičar  i anesteziolog. Bol je svakako  subjektivni doživljaj . Sve je elegantno i lepo prošlo. Pacijent trenutno nema bolove. Bilo je malo nelagodnosti što je i normalno u samom procesu rada. Kao što vidite vrlo efikasno za pacijente. On će za sat vremena kući.  Popričaćete naravno malo i sa njim, kakav je  njegov doživljaj”.

Šta je dalja procedura što se pacijenta tiče?

Dr Nenad Živković: “Što se tiče laserske diskus dekompresije koja je urađena, znači taj diskus je skupljen a pacijent je registrovao to kao toplotu u telu, sam će vam to reći. Jako uspešno je završena intervencija. Sama procedura i samo mesto gde smo trebali da uradimo je efikasno lokalizovano uz pomoć rentgena. Takoreći, odmah smo bili na mestu problema. Efikasno smo to rešili strujom, znači skupili smo to iz dva tri puta po desetak sekundi. Pacijent je to registrovao kao temperaturu, bol mu se smanjio, sada kaže da nema bola. Samim radom mi u stvari sklanjamo  taj mehanički pritisak na  nervne strukture. Upalu rešavamo lekovima, u ovom slučaju bio-regenerativnim  serumom koji smo mu dali. Pacijent ga je registrovao kao malo trnjenje u nozi. To se zove prolazna parestezija, što je normalno. Terapija serumom je prepisana jednom nedeljno u naredne tri nedelje i to je za sada to.

I kao što je najavio dr Nenad Živković otišli smo da vidimo kako se Miloš oseća i šta kaže.

Miloše ti si pre pet minuta izašao iz operacione sale kako je prošlo?

iskustva pacijenta dekompresija kicme

Miloš: “Sjajno! Osetio sam samo neke blage bolove koji su jednostavno prisutni ali ništa nešto specijalno, to može da se izdrži”.

Kako  sada osećaš to mesto  jer si ipak imao bol pre intervencije?

Miloš: “Sada osećam neku blagu bol ali verujem da će to proći, doktor mi je rekao  da će to da isčezne kroz par minuta”.

Čekaju te da ideš kući.

Miloš:“Da, naravno da idem kući. Srećan sam zbog toga a i nisam jeo 12 sati, tako da jedva čekam da pojedem nešto”.

Čuli smo malo pre imao si neka pitanja za doktora šta si ga pitao i šta ti je rekao?

Miloš: “Interesovalo me je kako  dalje da se ponašam. Naravno, ne mogu da dižem teret u nekom određenom periodu. Treba da jačam muskulaturu i treba da dođem na još jednu dozu tog leka. Ali to uopšte nije bolno, tako da uz jačanje muskulature mogu da nastavim svoj život normalno”.

Bez bola

Miloš: “Bez bola, naravno”.

 

Ceo prilog možete pogledati klikom na link OVDE.