Koronografija I Pejsmeker I Plasiranje Stenta I Angio-sala

Angio-sala

Angio-sala Atlas opšte bolnice

USKORO NA LOKACIJI U A BLOKU – PULS KARDIOLOŠKI CENTAR

Atlas opšta bolnica u saradnji sa kompanijom Medtronic investirala je sredstva kako bi opremila i pustila u rad angio-salu sa najsavremenijom opremom poslednje generacije u A bloku. Pored svih hirurških grana i intervencija koje se svakodnevno obavljaju u Atlas bolnici, obezbedili smo uslove za zbrinjavanje i lečenje pacijenata sa kardiovaskularnim problemima. Ova sala biće otvorena za pacijente koji imaju kardiovaskularne probleme služi i bolesnicima sa slabom cirkulacijom u nogama ili onima koji su pretrpeli šlog.

koronografija-atlas-opšta-bolnica

Tim lekara i medicinskog osoblja  obučenih za rad u angio-sali izvodiće sve procedure iz interventne kardiologije, u cilju dijagnostike kardiovaskularnih bolesti, pružanja terapije i samih intervencija ukoliko za tim ima potrebe.

Broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji je u porastu. Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Od oko 1.000 pacijenata sa infarktom i predinfarktnim stanjem polovini je potrebna koronografija.

 

Oprema u ANGIO-SALI

angio-sala-atlas-opšte-bolnice

 

U Puls kardiološkom centru postavljena je potpuno integrisana vaskularna sala  koja kombinuje hiruršku sterilnost i savremenu opremu i povezanu radnu stanicu sa post-procesnim i skladišnim objektom.

U saradnji sa kompanijom Medtronic u salu je integrisana oprema i aparati koju koristi anestezija a koji su neophodni za potpunu kontrolu pacijenata. Pomoćna oprema u sali poput mašine potrebne za intravaskularni ultrazvuk, C – look, rotacionu angiografiju, omogućuva veliki broj dijagnostičkih i terapijskih procedura. Angio-sala je opremljena mnogim savremenim funkcijama kako bi se pojedine procedure olakšale.

Značaj rada ANGIO-SALE

Otvaranje i opremanje angio-sale Puls kardiološkog centra za naše pacijente znači brzu i jasnu dijagnostiku koronarnih bolesti, 24h dnevno, tokom cele godine. Pregledi i intervencije se zakazuju istog dana, bez čekanja, jer se kod odlaganja kardiovaskularnih intervencija stanje pacijenta uglavnom pogoršava  (kod infarkta je najvažnija brzina). Naše usluge (od zakazivanja pregleda do same intervencije) pacijentima pružamo u najkraćem vremenskom periodu što je potpuno suprotno ustaljenoj praksi u državnim bolnicama gde na preglede i intervencije čeka na hiljade pacijenata.

U Angio sali Puls kardiološkog centra uspešno se izvodi veliki broj dijagnostičkih i terapijskih procedura, kako hitnih tako i elektivnih: koronarografija, angiografija perifernih i visceralnih arterija, ugradnja stentova, balon angioplastika, perikardne punkcije, ugradnja filtera u donju šuplju venu u cilju sprečavanja plućne tromboembolije, sklerozacija vena, ugradnja pejsmekera (pace-makera – privremnih i stalnih spoljašnjih vodiča srčanog ritma), elektrofiziološke procedure, radiofrekventna ablacija, krio ablacija.

Atlas bolnica u saradnji sa Puls kardiološkim centrom pored angio sale, poseduje i kompletnu logistiku za dalje praćenje i lečenje bolesnika – 3 potpuno opremljene multidisciplinarne sale, savremeno opremljenu jedinicu intenzivne nege, stacionar sa 35 kreveta za bolničko lečenje, odeljenje fizikalne terapije i više od 100 lekara i medicinskog osoblja 24h na raspolaganju našim pacijentima. Anesteziolozi i hirurški timovi različitih hirurških grana, uvek spremni za otklanjanje potencijalnih komplikacija.

Procedure interventne kardiologije koje se obavljaju u Puls kardiološkom centru

Interventne kardiološke procedure su nehirurške metode koje se koriste u lečenju izvesnog broja oboljenja srca i velikih krvnih sudova. Ove procedure se ostvaruju pomoću specijalnih katetera koji se u srce i velike krvne sudove uvode iz perifernih arterija. Prednost ovakvog pristupa lečenju u odnosu na standardne hirurške operacije ogleda se u tome što je metoda za pacijenta bezbolna, ne zahteva opštu anesteziju i kraći  je boravak pacijenta u bolnici. U Atlas opštoj bolnici moguće je obaviti i elektrofiziološki pregled koji određuje vrstu poremećaja srčanog ritma kao i intervencije u slučaju potrebe.

  

U Puls kardiološkom centru moguće je uraditi sledeće procedure:

 

angioplastika-plasiranje-stenta
Angioplastika plasiranje stenta

 

Odsek za elektrofiziologiju

U Puls kardiološkom centru moguće je obaviti elektrofiziološki pregled kojim se  određuje  vrsta poremećaja srčanog ritma, vrsta i uzrok tahikardije (ubrzan srčani rad) ili bradikardije (usporen rad srca). Pregled može ukazati na postojanje bezopasnih, benignih poremećaja ritma, koji ne ugrožavaju život, ali koji su neprijatni, kvare kvalitet života i treba ih adekvatno lečiti. Takođe, moguće je da se tokom pregleda otkriju maligni, po život opasni poremećaji ritma ili sklonost ka ovim poremećajima, što bi za posledicu imalo preduzimanje odgovarajućih terapijskih intervencija.

Odsek za elektrofiziologiju Atlas bolnice obavlja sledeće procedure:

Kako zakazati pregled kod interventnog kardiologa?

Vaš pregled kod izabranog lekara-kardiologa možete zakazati:

Nakon zakazivanja i potvrde termina, dolazite na pregled u bolnicu sa svom medicinskom dokumentacijom koju imate. Pregledaće Vas lekar – kardiolog koji će nakon detaljno prikupljenih informacija, napraviti plan lečenja ili zahtevati dodatne analize (krvna slika, ultrazvuk, rendtgen). Lekar odmah obaveštava pacijenta o eventualnoj terapiji, lečenju ili neophodnoj proceduri. Sve intervencije koje izvodimo u angio-sali obavljaju se u okviru jednog bolničkog dana.

Pregled interventnog kardiloga Atlas opšta bolnica

 

Faktori rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja

Brojni su faktori rizika koji utiču na pojavu kardiovaskularnih oboljenja, pre svega pušenje, povišen arterijski krvni pritisak, prekomerna težina, fizička neaktivnost, nasledni faktor, povišen holesterol ali i stres.

Danas imamo sve mlađe bolesnike sa akutnim koronarnim sindromom i više nije retkost da se zbrinjavaju pacijenti mlađi od 30 godina koji su doživeli infarkt.

Prof. Sagić kaže da je veoma važna sekundarna prevencija za one koju su preživeli infarkt, kako se nešto slično ne bi ponovilo. Preporuke takvim pacijentima su da modifikuju način života, redukuju telesnu težinu, da se zdravo hrane- povećan unos ribe, da jedu nisko kaloričnu hranu, redovno vežbaju, uvedu restrikcije soli (manje od tri grama dnevno). Osim primene zdravih stilova života, sekundarna prevencija, podrazumeva redovne kontrole i primenu savremenih lekova koji značajno poboljšavaju prognozu preživljavanja pacijenata.

 


Saznajte dodatne detalje o našoj bolnici

Prostor i oprema Atlas bolnica

Prostor i oprema

Posedujemo najsavremeniju opremu i
ispunjavamo najviše standarde.
saznajte više

Smeštaj i ishrana

Važno nam je da vam kod nas bude što
udobnije, kako bi vaš oporavak tekao
što prijatnije.
saznajte više