fbpx

Operacija žučne kese po ceni od 124.000 rsd

16-05-2019
operacija žučne kese Atlas bolnica

Žučna kesa je kruškoliki organ koji predstavlja rezervoar žuči. Najčešća oboljenja žučne kese su kalkuloza i polipi. Kalkuloza zučne kese predstvalja prisustvo jednog ili više kamena u žučnoj kesi. Kamenje može biti razne veličine, oblika i sastava.

Značajan broj osoba sa kalkulozom je bez ikakvih tegoba, a čak dve trećine pacijenata dobro podnosi ovo stanje tokom života. Na žalost, kod određenog broja obolelih dolazi do komplikacija u vidu postojanja upale žučne kese.

Simptomi koji ukazuju na problem sa žučnom kesom

Klinička slika se odlikuje naglom pojavom bolova pod desnim rebarnim lukom i u epigastrijumu koji su često praćeni mučninom, gađenjem i povraćanjem. Bol je iznenadan i traje više sati, sa različitim intenzitetom uz karakteristično širenje ka desnoj lopatici. Telesna temperatura je obično blago i umereno povišena. Pregledom se konstatuje osetljivost pod desnim rebarnim lukom, a u laboratorijskim nalazima se uočavaju povišene vrednosti leukocita. Ultrazvuk je suverena dijagnostička metoda u rukama iskusnog dijagnostičara.

 

Akutna upala žučne kese (akutni kalkulozni holecistitis)

Ovo oboljenje predstavlja jedno od najčešćih oboljenja u hirurgiji i skoro uvek je posledica opstrukcije vrata žučne kese ili njenog izvodnog kanala žučnim kamenom. Zbog opstrukcije je pražnjenje žuči otežano ili onemogućeno. U ovako zastojnoj žuči dolazi do infekcije i usled nakupljanja tečnosti u žučnoj kesi, ona se širi čime raste pritisak u njoj a sam zid žučne kese postaje zadebljan. U većini slučajeva zaglavljeni kamen se vrati u žučnu kesu koja se isprazni pa se akutno zapaljenje smiri. Posle nekoliko dana dolazi do povlačenja otoka i pojave ožiljnih promena u zidu i okolnih promena. Međutim ako je infekcija jaka a opstrukcija izvodnog kanala kompletna, zapaljenje može napredovati do pojave gangrene i perforacije.

Lečenje akutnog kalkuloznog holecistitisa

Akutni holecistitis se najčešće spontano smiruje, bez terapije. Konzervativno lečenje obuhavata davanje tečnosti, lekove protiv bolova, antibiotike uz pažljivo praćenje bolesnika. Na taj način se akutno zapaljenje smiruje ali ostaje problem kalkulusa u lumenu žučne kese. Ukoliko se stanje ne smiruje treba razmotriti potrebu za hirurškim lečenjem. Operativno lečenje je indikovano i kad se jave znaci komplikacija. Laparoskopska holecistektomija je definitivni tretman bolesnika sa akutnom upalom žučne kese.

Atlas opšta hirurgija

Hronična upala žučne kese (hronični kalkulozni holecistitis)

 

Hronična upala žučne kese nastaje zbog povremenih opstrukcija izvodnog kanala žučne kese nakon čega dolazi do akutnog zapaljenja. Kada se konkrement vrati u žučnu kesu zapaljenje se smiri. Ponavljanim procesom zapaljenja i sanacija nastaju ožiljne promene koje mogu ići od vrlo blagih do veoma izraženih. Na taj način žučna kesa postaje ožiljna kapsula prepuna konkramenata.

 

Najćešći simptom hroničnog zapaljenja žučne kese kalkulusima je bol pod desnim rebarnim lukom, odnosno bilijarna kolika, koja obično nastaje nakon obilnog, masnog obroka. Bol je iznenadan i traje više sati, sa različitim intenzitetom i uglavnom je praćen mučninom i povraćanjem uz karakteristično širenje ka desnoj lopatici. Najadekvatnije lečenje je laparoskopko odrstanjivanje žučne kese. Slučajevi tumora žučne kese obično se najbolje rešavaju otvorenom holecistektomijom.

U Atlas opštoj bolnici u okviru Centra za opštu hirurgiju tim lekara ( ass dr Knežević Đorđe, dr Aleksandar Milovanović i dr Nemanja Zarić ) izvodi  laparoskopsku operaciju žučne kese (holecistektomiju) po promotivnoj ceni. Operacije po promotivnim cenama izvode samo nabrojani lekari Atlas bolnice. Intervencije i operacije koje izvode hirurzi konsultanti, naplaćuju se po važećem cenovniku i nisu promotivne.

Cena operacije žučne kese iznosi 124.000 rsd i nema skirvenih troškova. U cenu su uključeni svi troškovi: properativna priprema, operacija i bolnički dan.

 

Operacija žučne kese – holecistektomija

Holecistektomija je minimalno invazivna hirurška procedura kojom se uklanja obolela žučna kesa. Ova tehnika je u suštini zamenila otvorenu tehniku za rutinske holecistektomije još od ranih 90-ih. U ovom trenutku, laparoskopska holecistektomija je metoda izbora za lečenje:

  • holecistitisa (akutnog ili hroničnog)
  • simptomatske holelitijaze
  • bilijarne diskinezije
  • akalkuloznog holecistitisa
  • bilijarnog pankreatitisa
  • polipa žučne kese

 

Oporavak posle operacije žučne kese

Posle operacije žučne kese, pacijent nekoliko sati kasnije može da ustaje i da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, a bolnicu napušta istog dana ili sutradan. Aktivnosti pacijenta zavise od toga kako se on oseća, a najčešće se preporučuje rana aktivacija i šetnja. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana.

 

NAJPOVOLJNIJA CENA OPERACIJE ŽUČNE KESE 124.000 RSD

Preoperativna priprema + operacija + bolnički dan

Pozovite naš call centar 011 785 88 88