fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prof dr Trivić Aleksandar operiše devijaciju nosa

Prof dr Trivić Aleksandar operiše devijaciju nosa

FESS je zajednički naziv za veliki broj operacija nosa i sinusa kojima se rešavaju hronična zapaljenja polipi, ciste, hronično zapaljenje suzne kese, benigni tumori i poneki maligni. Osim polipa, endoskopskom hirurgijom leče se i druga oboljenja. FESS endoskopske operacije sinusa i paranazalnih šupljina izvode se u Atlas opštoj bolnici.

Prof dr. Aleksandar Trivić: “ Danas je značajno proširen dijapazon bolesti koje možemo lečiti na ovaj način. Naravno, uz jednu odgovarajuću opremu. Maligniteti se u svetu dosta leče endoskopskim pristupom. Naravno, za to je potrebna dodatna oprema odnosno navigacija koja nam pokazuje u svakom trenutku gde se nalazimo jer kada imate posao sa malignim bolestima onda nema kompromisa. Kada se radi o malignim bolestima, mora se ukloniti sve što je sumnjivo da je zahvaćeno malignitetom. Rade se ciste sinusa, to je jedna od lakših stvari za pacijente.

Preko 60% ljudi ima neku cistu u viličnim sinusima, naravno, mi asimptomatske ciste nećemo operisati. Najveći broj tih cisti u viličnim sinusima se otkrije recimo kod stomatologa, ali je tu postoji drugi problem. Kod pacijenata koji recimo rade implante ili sinus liftinge, pošto je došlo do resorpcije kosti pa nemaju dovoljno debljine kosti da im se postavi kvalitetno i dobro mesto implant, zahtevaju operaciju viličnih sinusa. Nekada, kada se radila Caldwel Luc operacija koju sam malopre pomenuo – najbolje šest do osam meseci pacijenti moraju da sačekaju posle takvih hirurških intervencija da bi se postavio sinus lifting, a onda još šest meseci da sačekaju postavljaje implanta. Danas, nakon endoskopske sinus hirurgije gde mi čuvamo zdravi deo sluznice, bukvalno posle nedelju do 10 dana pacijenti mogu da krenu dalje da rešavaju svoj stomatološke problem.“

Profesor Aleksandar Trivić

Ovom hirurškom metodom se operišu krive nosne pregrade. To se u medicini naziva septoplastika. Devijacija nosa može da dovede do teških simptoma gde je hirurgija jedini izlaz.

Prof dr. Aleksandar Trivić: “ Devijacije mogu biti urođene i stečene. Urođene znače da je došlo do prekomernog razvoja hrskavice nosne pregrade. Kada se nešto previše razvije, odnosno nema gde, hrskavica se savija na jednu stranu i samim tim vrši mehaničku opstrukciju disanja sa te strane. Ono što je problematično, odnosno dobro u početku, je to što pacijenti dišu sa druge strane dobro. Međutim, kao i u životu kada bi bildovali samo desnu ruku i taj mišić naraste, tako je i sa ovom nosnom šupljinom. U nosnu šupljinu u koju ulazi više vazduha, dolazi do hipertrofije odnosno do prirodnog uveličavanje nosne školjke. U jednom trenutku pacijent ne može više da diše ni na jednu, ni na drugu stranu.

Pacijent treba da se obrati za hiruršku pomoć onda kada teško diše na nos. Nije svaka devijacija za operaciju. Kada pacijent sam oseti i kaže da ne može da diše sa te desne strane – to je signal da mi pogledamo nos, vidimo koliko je kriv i da se uradi naravno snimak. Ranije se radio rendgen paranazalnih sinusa,a danas je svakako era CT-a odnosno kompjuterizovane tomografije koja predstavlja zlatni standard za sinuse i nos i onda razgovaramo o operaciji. Napominjem da se funkcionalna operacija tako zove jer vraća funkciju disanja pacijentu.“

Pacijent izlazi iz bolnice dan nakon operacije i to bez podliva. Četiri dana nosi tampone, a kada se tamponi izvade, niko neće videti da je bilo intervencije. Osim stručnog tima, uslov za izvođenje ove vrste endoskopske hirurgije je postojanje savremenih aparata koji obezbeđuje bezbedan rad.

Specijalni uslovi naravno postoje, ali imamo ih ovde u Atlas opštoj bolnici. To su endoskopi, kamera u digitalnoj rezoluciji sa velikim monitorom. To nam omogućava da vidimo svaku ćeliju polipa i da smanjimo mogućnost recidiva odnosno povraćaja bolesti. Tako da imamo sve instrumente koji to zahtevaju. U razgovorima smo sa jednom velikom firmom da nam donira na mesec dana na upotrebu i navigaciju. Danas je sve kao video igrica, pa i medicina ide u tom pravcu. U tom aparatu se uradi specifični skener i nacrta se putanja kojom će nas instrument voditi da operacija bude još bezbednija za pacijenta.

Kao što nam je rekao profesor Trivić dobrobit je što u svakom trenutku hirurzi tačno znaju gde su i dokle mogu da idu u intervenciji. Za pacijente je važno da se drastično smanjuje mogućnost komplikacija.
Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24