fbpx

TV Stetoskop pitanja za dr Nenada Živkovića

12-03-2020
skolioza atlas bolnica

Dr Nenad Živković – neurohirurg / spinalni hirurg, odgovorao je na pitanja čitalaca u vezi sa problemima kičme i bolovima u leđima.

 

Porođaj carskim rezom ili prirodan, ukoliko imam diskus herniju?

Imam 32 godine, dve diskus hernije L4 – L5  i  L5 – S1  koje pritiskaju duralnu vreću  i izražene spondilotične promene.  Pored toga,  imam miom, koji pritiska diskus hernije. Interesuje me da li preporučujete da se porodim carskim rezom? Imam strah da će naprezanje dovesti do curenja diskusa. Probleme imam poslednjih 10 godina i hroničan bol u kičmi.

 

Dr Nenad Živković: “Čitateljka ima degenerativne promene. Naravno, za svakog pacijenta je neophodno da prvo vidimo magnet ali obzirom da su dijagnostikovane degenerativne promene na nivou diskus hernije L4-L5, ja sam bliži tome da se porođaj radi carskim  rezom. Usled porođaja veliki je prisitak na samu kičmu, tako da može doći do pogoršanja tegoba post porođajno”.

 

diskus hernija i trudnoća

Glavobolje, osećaj pritiska u glavi i ušima – diskus hernija vratne kičme?

Nedavno sam uradio MR  vratnog dela kičme i dijagnoza je diskus hernija C5 i C6. U poslednje vreme imam nepodnošljive potiljačne glavobolje, koje se šire prema lopaticama i uhu, pa imam osećaj pritiska u glavi i ušima. Zakazao sam fizikalnu terapiju u kombinaciji sa akupunkturom.

Dr Nenad Živković:  “Diskus hernija u vratnoj kičmi može dati ovakve tegobe, u zavisnosti naravno od promena na kičmenoj  moždini a postoje i daleko teži simptomi. U svakom slučaju, uvek treba probati sa fizikalnom terapijom a ukoliko ona zakaže čitalac je kandidat za hirurgiju”.

 

Operacija skolioze kod dece

Mojoj  ćerki od 14 godina postavljena je dijagnoza skolioza tj.  kriva kičma u desnu stranu 50% i neophodna je operacija.  Kako se rade te operacije?  Kakav je tok, koliko je rizična i uspešna?

Dr Nenad Živković:  “Neophodno je da vidimo magnet, da bismo videli kog stepena je skolioza tj. koliki je taj deformitet kičme. Inače to su deformiteti koji se rade instrumentacijom kičme. To je jedna opsežnija vrsta operacije, kojom se vrši korektura kičmenog stuba , prvo je neophodna  dijagnostika onda ćemo opširnije pričati o tome”.

Skolioza

Bolovi u lumbalnom delu kičme – diskus hernija L5-S1 i polidiskopatija

Pre 3 godine su počeli bolovi u lumbalnom delu kičme. Nakon urađenog magneta kičmenog stuba potvrđena je diskus hernija  L5 – S1 i polidiskopatija u vratnom delu kičme (C2 – C5), uz stenozu spinalnog kanala u vratnom delu od 5 mm. Koje operacije dolaze u obzir?

Dr Nenad Živković: “Obzirom da postoje degenerativne promene i u lumbalnom i u vratnom delu kičme, neophodno je prvo obratiti pažnju na vratni deo kičme, zbog ozbiljnijih tegoba koje ona daje. Nakon toga se treba bazirati na lumbosakralni deo kičme. Obzirom da postoji stenoza od 5 mm koja je značajna i signifikantna, potrebno je da pacijent dođe na pregled sa magnetom vratnog dela kičme. Nakon toga ćemo odlučiti o daljem toku lečenja. U obzir dolaze operacije fuzije vratnog dela kičme sa intervertebralnim kejdžom ili zadnja dekompresija kičme u zavisnosti naravno od dijagnostike. Što se tiče lumbosakralnog dela kičme, dolazi u obzir endoskopija ili tubularna mikrohirurška procedura. Što se tiče samog oporavka on je dosta kratak. Već nakon sedam do deset dana pacijent može krenuti na fizikalne procedure. Za dve do tri nedelje može se vratiti u funkciju u zavisnosti od stepena degenerativnih promena”.

degenerativne pormene diskusa - diskus hernija

Ceo prilog možete pogledati klikom na link OVDE