fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija kičme

Česta pojava bolova u donjem delu leđa može biti  signal da sa vašom kičmom nešto nije u redu. Ne trebate se odmah plašiti da će vam biti potrebna operacija kičme, ali ipak odlazak kod lekara nemojte odlagati. Pri tom budite optimistični, jer se dobra većina patologija kičme u ranim fazama bolesti uspešno tretira konzervativnim i neinvazivnim metodama lečenja.

Međutim, ako se lečenje kičme ne započne na vreme, na njoj se mogu pojaviti degenerativne promene, koje kada jednom nastanu, više nisu tako bezazlene. Shodno tome mnogobrojne degenerativne promene na kičmi u poodmaklim fazama zahtevaju operativne tretmane. Takva stanja se mogu pojaviti kod pacijenata u bilo kojoj dobi, ali su starije osobe naročito osetljive na njih.

Moguće komplikacije kod degenerativnih bolesti kičme

Promene na kičmi i kičmenoj moždini mogu izazvati abnormalnosti u karličnim organima, i/ili izazvati delimičnu ili potpunu invalidnost. Dakle, treba imati svest o tome da u nekim slučajevima bol u leđima može biti ozbiljna bolest koja zaista zahteva hiruršku intervenciju (operaciju kičme).

U slučaju da se kod vas eventualno tek nazire potreba za operacijom kičme, vaš lekar će verovatno prvo pokušati sa brojnim neinvazivnim tretmanima kako bi vam ublažio bol u leđima ili slabost tela i potrudiće se da, ako je to moguće, ipak izbegnete operaciju. Ukoliko nijedan od ovih neinvazivnih tretmana ne pomaže, onda je operacija kičme neizbežna.

Kako se izvodi operacije kičme?

Savremena medicina veoma brzo napreduje, tako da se skoro svake godine poboljšavaju i usavršavaju postojeće tehnologije kojima se izvodi operacija kičme. Danas je postalo moguće obavljati minimalno invazivne operacije kičme, to jest, tehnike koje omogućavaju lakše pristupe. Takve vrste savremenih operacija znatno manje oštećuju okolna tkiva (kožu, mišiće, ligamente i koštane strukture). Kod mnogih postupaka nakon intervencije pacijenti se brzo oporavljaju, bez bilo kakvih motoričkih ograničenja u budućnosti.

A sada ćemo nabrojati koje sve vrste operacija kičme se kod nas izvode:

Spinalna fuzija

Ovo je najčešća operacija kičme za hroničan nespecifični bol u leđima sa degenerativnim promenama. U ovom slučaju hirurg će spojiti pršljenove. To ograničava međusobno kretanje između njih, a biće postavljeni onoliko koliko se mogu rastegnuti vaši nervi. To verovatno neće ograničiti vaše aktivnosti. Kod nekih pacijenata, ako bude potrebno, možda će se uraditi još jedna operacija da bi se stanje kičme dovelo na zadovoljavajuć nivo.

Laminektomija

Ovo je verovatno najčešća operacija kičme, poznata kao operacija lumbalne spinalne stenoze. U ovoj proceduri, hirurg uklanja delove kosti, koštane izrasline ili ligamente u leđima. Ovo ublažava pritisak na kičmene nerve i može ublažiti bol ili slabost, ali procedura može učiniti vašu kičmu manje stabilnom. Ako se to dogodi, verovatno će vam trebati i spinalna fuzija. Lekari ponekad rade ove dve procedure zajedno.

Foraminotomija

Ova operacija se koristi za ublažavanje bola povezanog sa komprimovanim (pritisnutim) nervom u kičmi. To je operacija kičme kod koje hirurg odseca kost sa strane pršljenova kako bi proširio prostor gde nervi izlaze iz kičme. Dodatni prostor može smanjiti pritisak na nerve i olakšati bol.

Kao i laminektomija, ova operacija takođe može učiniti vašu kičmu manje stabilnom. Dakle, hirurg može napraviti spinalnu fuziju istovremeno. To će i produžiti vreme neophodno za oporavak nakon operacije.

Diskektomija

Ponekad disk, jastučić koji razdvaja vaše pršljenove, može da sklizne sa svog mesta, pritisne kičmeni nerv i izazove bol u leđima. Ovo stanje je poznato kao diskus hernija. U diskektomiji, hirurg uklanja deo diska koji pravi smetnje. U zavisnosti od samog slučaja možda će ipak morati da napravi veliki rez u leđima, ili će to moći da uradi kroz malu proceduru zvanu mikrodiskektomija.

Mikrodiskektomija je operacija kičme koja se izvodi operativnim mikroskopom kroz manju inciziju u slučaju otvorene diskektomije i postala je standardna hirurška procedura za hernijaciju lumbalnog diska. Ponekad je diskektomija deo veće operacije koja uključuje laminektomiju, foraminotomiju ili spinalnu fuziju.

Zamena diskusa

Postoji i operacija kičme kod koje se radi kompletna zamena diska. Ovde hirurg uklanja oštećeni kičmeni disk i ubacuje umetni sloj između vaših pršljenova. Vreme oporavka nakon ove vrste operacije može biti i kraće nego u slučaju spinalne fuzije. Dobra je stvar da nakon obavljene procedure postoji mala verovatnoća da novi disk može da sklizne ili padne sa mesta i zahteva popravku.

Interlaminarni implant

Ovo je  minimalno invazivna alternativa invazivnoj laminektomiji ili laminektomiji plus operacija fuzije. U pitanju je operacija kičme gde hirurg implantira uređaj u obliku slova U između dva pršljena u donjem delu leđa. Time se postiže da prostor između njih bude otvoren i olakšava se pritisak na kičmene nerve. Ova procedura se može uraditi istovremeno sa laminektomijom. Za razliku od spinalne fuzije, implantat obezbeđuje stabilnost i omogućava vam da pomerate leđa skoro kao normalno. Možda ipak nećete biti u stanju da se lako savijate unazad u toj oblasti kičme.

Rizici kod operacija kičme

Poznato je da sve operacije nose određeni rizik, uključujući infekciju, krvarenje i oštećenje nerava. Kod operacije kičme ukoliko se izmešteni disk ne ukloni u potpunosti, on se kasnije može ponovo probiti. Ako patite od degenerativnih oboljenja diska, vremenom možete razviti probleme sa drugim diskovima.

Nakon operacije spinalne fuzije, očekuje se određena krutost. Ovo stanje ponekad čak može biti i trajno.

Nakon operacije kičme dobićete posebna uputstva o tome kada treba nastaviti normalnu aktivnost i kada početi sa vežbanjem. U nekim slučajevima, nakon operacije može biti potrebna i fizikalna terapija. U svakom slučaju veoma je važno da se pridržavate preporuka lekara!

Većina ljudi se dobro oporavi nakon operacije kičme, ali svaki slučaj je jedinstven i priča za sebe.

Vaša individualna prognoza uglavnom zavisi od:

  • detalja vaše operacije,
  • bilo kakve eventualne komplikacije na koje ste naišli,
  • vašeg opšteg zdravstvenog stanja.

Prevencija degenerativnih oboljenja kičme

Da biste blagovremeno sprečili moguće buduće probleme sa kičmom, pokušajte na prvom mestu da održite zdravu i optimalnu telesnu težinu. Uvek koristite odgovarajuće prikladne tehnike podizanja, koje neće ugrožavati vaš kičmeni stub. Znajte da snažni mišići stomaka i leđa pomažu vašoj kičmi, stoga ih redovno vežbajte. Ako ne znate kako se to radi, vaš lekar ili fizioterapeut mogu vam pokazati i preporučiti vežbe za tu svrhu.

Operacija kičme u Atlas opštoj bolnici

Tim iskusnih hirurga Atlas opšte bolnice uspešno obavlja operacije kičme. Kod njih možete u vrlo kratkom roku obaviti sve potrebne preglede, analize, kao i samu operaciju kičme, u maksimalno komfornim uslovima, uz primenu savremene opreme i tehnologije.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24