fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kiropraktika

Kiropraktika podrazumeva ručno nameštanje i manipulaciju kičme, pršljenova, velikih i malih zglobova i mekih tkiva. Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina. Moderna kiropraktika danas spada u priznate integrativne medicinske postupke.

Glavni zadatak kiropraktora je da uoči blok,da ga manipulativnom tehnikom otkloni a samim tim ukloni neuro-fiziološki problem na određenom nivou,pa da se nakon toga telu pruži mogućnost da započne prirodni proces samoizlečenja. Telo može delotvornije regulisati proces samoizlečenja te poboljšati zdravlje ako se otkloni napetost iz nervnog sistema čiji stres uzrokuje subluksacija.

Sama manipulacija je apsolutno bezbedna, pod uslovom da je sprovodi stručan i medicinski školovan kiropraktor. U prilog tome govori i činjenica da i trudnice mogu koristiti kiropraktiku kao vid lečenja.

Šta je subluksacija?

Subluksacija je pomeranje pršljena, koje dovodi do tenzije u mišićima, ligamentima, diskovima i tetivama, što ometa normalan protok signala koji putuju kroz nervni sistem čoveka, deluje iritirajuće na nervne korenove i dovodi do bola ili neprijatnih senzacija na periferiji.

Bol i ograničen pokret predstavljaju glavne simptome koje kiropraktika uspešno rešava. Već na sam osećaj nelagodnosti,ukočenosti ili povećanja osećaja tenzije u bilo kom delu ledja savet je da se pacijenti odmah jave jer se tada u relativno kratkom roku rešava problem. Kada ignorišemo bol I kada problem dugo traje samim tim je I proces oporavka malo složeniji ali se isto tako rešava. Najbolji rezultat se postiže kombinacijom kiropraktike,dekompresije i fizikalne terapije kada je to indikovano. Sve ove terapije mogu koristit i oni koji nemaju nekih značajnih problema već u cilju preventive nastajanja istih.

Odgovori na pitanja o kiropraktici koja najčešće postavljaju pacijenti:

Kiropraktika predstavlja specifično manuelno nameštanje kičme ili drugih zglobova, koja mogu pomoći da se elimiše bol, ukočenost I napetost u zglobovima I mišićima, dovođenjem segmenata u fiziološki položaj.

Savremeni način života,svakodnevno sedenje,manjak fizičke aktivnosti samo su neki od razloga za nastajanje bola u ledjima. Svako od nas je bar jednom u životu osetio taj bol,bilo da je to lumbalna,torakalna kičma a poslednje vreme sve zastupljeniji bol u vratu.Prvo šta osoba primeti je ograničen pokret ili ukočenost što je jasan signal da se obratite kiropraktoru. Ukoliko se osoba odmah javi tad je oporavak najefikasniji I problem se rešava već nakon par tretmana. Ako bol duže traje I ako je stepen oštećenja veći,sam proces rehabilitacije je malo kompleksniji ali se problem svakako rešava.

Disk predstavlja mekani amortizer koji je umetnut između kičmenih pršljenova čija je uloga da primi I ublaži stres  nastao u kičmenom stubu, tokom dnevnih aktivnosti.  Kod diskus hernije dolazi do izlivanja diska koji može da vrši pritisak na nervne korenove što dovodi do bolova zahvaćenoj regiji, a u težim slučajevima se širi I na udaljene segmente. Kiropraktikom delujemo  na mekotkivne strukture, kao i na same pršljenove . Određenim tehnikama vršimo rasterećenje, vraćanje pršljena u fiziološki položaj, što omogućava vraćanje diska u prvobitan položaj.

 Da. Istraživanja su pokazala da je kiropraktika sigurna pod uslovom da je izvodi mediciniski obučen I edukovan kiropraktor. Namštanje kičme I zglobova je svakako sigurnije od prekomernog uzimanja tableta protiv bolova.

 Tokom postoperativnog opravka, operisani segment se izbegava, ali područja iznad ili ispod mogu biti tretrana. Kiropraktor može da pomogne u smanjenju bola nakon operacije I takođe da spreči potrebu za budućim intervencijama. Nakon operacije dolazi do izvesnog smanjenja pokretljivosti operisanog dela, što uzrokuje stres na drugim delovima kičme, dok kiropraktika vraća normalnu pokretljivost tih delova.

 Najbolji rezultati kiropraktike su kod onih pacijenata koji pri pojavi prvih simptoma nelagode i bola se obrate za stručno mišljenje i pomoć. Tretman mogu koristiti svi: deca, mlađa i starija populacija, trudnice….

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24