fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Urologija

Urologija je specijalistička grana medicine koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata).

Urologija
Urologija

Lekar specijalista za ovu oblast zove se urolog i on je obučen da postavlja dijagnoze i leči urogenitalna oboljenja. Iako na pomen urologa uglavnom pomislimo da je on isključivo lekar za muški deo populacije, to nije tačno. Više od trećine pacijenata su žene. U Atlas bolnici se bavimo pregeldima, dijagnostikovanjem, hirurškim i konzervativnim lečenjem oboljenja bubrega, mokraćnih puteva, prostate i polnih organa.

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubregu i mokraćnim putevima, strers inkontinencija kao i oboljenja prostate (BHP – benigna hiperplazija prostate).

Na žalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta.

Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza može da olakša izlečenje i spreči neželjene posledice i komplikacije kako benignih (infekcija, kamen, benigno uvečanje prostate i sl.), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.

U okviru Atlas opšte bolnice moguće je obaviti:

Za postavljanje dijagnoze, trebalo bi pre svega uraditi: kompletan urološki pregled (anamneza, rektalni pregled prostate, ultrazvučni pregled, laboratorijske analize – PSA (prostata specifični antigen), fPSA, f/t,a po potrebi urin, urinokultura, krvna slika i biohemijske analize). Sve ovo je neophodno da bi se isključilo postojanje karcinoma prostate kod koga je Green laser kontraindikovan. U slučaju sumnje na karcinom prostate potrebno je uraditi i TRUS biopsiju prostate (ultrazvučno vodjena biopsija prostate).

Dijagnostika

Operativno lečenje

Oblasti:

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Urologija

Eksperti iz oblasti: Urologija

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24