fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onkologija

Onkologija je specijalizovana medicinska disciplina i interdisciplinarna nauka koja se bavi uzrocima, faktorima, prevencijom, dijagnostikom i opštoj prirodi pojava, rasta i lečenja tumora. Ime potiče od grčke reči „oncos“- tumor.

Zbog kompleksnosti materije, u ovo područje su uključena istraživanja iz oblasti bioloških i medicinskih nauka, kao što su: biohemija, genetika, fiziologija, imunologija, endokrinologija, nuklearna medicina, hirurgija, patologija, radijacijska fizika…

Onkologija ima sve veći značaj iz godine u godinu uzimajući u obzir porast broja obolelih od malignih bolesti. Jedan od zadataka onkologije je i skrining populacije i rođaka pacijenata, kod kojih su dijagnostikovana maligna oboljenja, koja imaju jaku naslednu osnovu (poput raka dojke). Specijalisti konstantno vrše istraživanja kako bi se  pronašla što efikasnija terapija, dok se postojeći tretmani poboljšavaju u cilju efikasnijeg lečenja.

 

Klinička onkologija uključuje prevenciju, ranu detekciju, dijagnostiku i lečenje malignih tumora. U postavljanje dijagnoze maligne bolesti, kao i utvrdjivanje njene uznapredovalosti uključene su brojne medicinske discipline. Pored patologa, učestvuju radiolozi, endoskopisti, specijalisti nuklerane medicine. Budući da su operativni zahvati, zračenje, hemioterapija, hormonalna terapija i imunoterapija jedni od osnovnih vidova lečenja tumora, u tretman onkoloških pacijenata uključene su pre svega hirurške discipline, radioterapija, hematologija, imunologija, interna medicina.

Specijalista onkologije u saradnji sa lekarima drugih specijalnosti bavi se dijagnostikom i lečenjem malignih oboljenja.

Polje onkologije ima tri glavna područja: medicinsko, hirurško i radiološko.

Druge vrste onkologa uključuju sledeće:

Onkolog nadgleda pacijenta od uspostavljanja dijagnoze karcinoma i tokom perioda specifičnog lečenja. Uloga onkologa uključuje sledeće aktivnosti:

U Atlas opštoj bolnici možete obaviti  sledeće usluge iz oblasti onkologije:

 

Po lokalizacijji nastanka tumori mogu biti:

Tumor dojke

Karcinom jednjaka

 

 

 

 

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Internistički pregledi – Onkologija

Eksperti iz oblasti: Onkologija

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24