fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je metoda lečenja koja se koristi kod problema sa mišićno-skeletnim sistemom, u slučajevima povređivanja ili pojave bola, kao i ograničenja kretanja koji otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti.

Njenom primenom smanjuje se bol, poboljšava funkcionisanje lokomotornog aparata i omogućava lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Cilj ove terapije je puno uspostavljanje snage i funkcije obolelih i povređenih tkiva i organa, kao i pomoć rekonvalescentima prilikom oporavka.

Tim stručnjaka Atlas opšte bolnice, pacijentima pruža najkomforniju i najbržu uslugu potpune rehabilitacije nakon operacija, trauma, smanjenja otoka, bolnih stanja, reumatskih i drugih oboljenja.

Koje vrste fizikalne terapije nudi Atlas bolnica

Elektroterapija

Elektroterapija je vrsta fizikalne terapije čiji toplotni efekat utiče na opuštanje muskulature i poboljšanje cirkulacije, poboljšanje mišićne mase i opšteg stanja tretirane regije. Postoje galvanska, dijadinamična, interferentna struja, elektrostimulacija i TENS koji se najčešće koriste kod degenerativnih i reumatskih oboljenja, posttraumatskih stanja, iščašenja, preloma, paralize i sportskih povreda kao i cervikalnog i lumbalnog sindroma. Elektroterapija pospešuje osteogenezu kod preloma kostiju i regeneraciju perifernih živaca, algodistrofičnog sindroma itd. Elektroterapija – galvanske, dijadinamične i interferentne struje su u osnovi nadražajne struje jer  imaju zanemarljivo  termičko dejstvo . Smanjuju bol, otok i zapaljensku reakciju.

Tens

Tens je metoda lečenja simptoma bola draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži.  TENS se široko koristi u kontroli akutnog, hroničnog i neurogenog bola.

Elektroforeza

Elektroforeza je transkutano unošenje leka posredstvom struje. Lekovi ulaze kroz izvodne kanale znojnih žlezda a neznatno kroz folikule dlaka, lojne žlezde i epiderm. Prednosti u odnosu na druge načine unošenja lekova su: lek deluje produženo  jer se u koži stvara depo te se lek postepeno raznosi u organizam, postoji mogućnost lokalnog delovanja leka, izbegava se neželjeno dejstvo leka na želudac i krvotok jetre, unošenje leka je bezbolno i neki lekovi su farmakološki aktivniji kada se unose elektroforezom.

Sonoterapija - Ultrazvučna terapija

Sonoterapija predstavlja visokofrekvetnu dubinsku mikromasažu tkiva prilikom koje se koristi električna energija koja prelazi u mehaničku, tj. zvučnu i njenom apsorpcijom proizvodi toplota u tretiranim tkivima. Ultrazvučna terapija ima mehaničko dejstvo u vidu mikromasaže i termičko dejstvo. Prednost ultrazvučnog termičkog efekta  sastoji se u preferencijalnom zagrevanju kolagenog tkiva te u dubljoj  penetraciji u  tkiva od ostalih termičkih modaliteta . Najviše se apsorbuje u zglobnoj kapsuli, igamentima i tetivama to jest u strukturama sa visokim sadržajem kolagena pa se primenjuje kao prekursor vežbi istezanja.  Takodje UZ smanjuje bol i mišićni spazam, izaziva reapsorpiju otoka , ubrzava rezoluciju zapaljenskog procesa te pospešuje zarastanje ulkusa i rana. Koristi se kao kombinovana terapija sa dijadinamičnim strujama čime se postiže analgetski i vazodilatorni efekat ili sa intereferentnim strujama čime se dobija analgetični, trofični i stimulativni efekat.

Magnetoterapija

Magnetoterpija je primena konstantnog i promenljivog magnetnog polja niske frekvence u cilju lečenja.  Osnovna karakteristika magnetne terapije je atermija tj zanemarljiva termička komponenta, koja omogućava primenu magnetoterapije u lečenju onih oboljenja kod kojih je toplota kontraindikovana.  Muskuloskeletna patologija je najčešći domen primene.  Indikacije za primenu MT su: posttraumatska stanja, reumatska oboljenja, osteoporoza, algodistrofični sindrom, periferna vaskularna oboljenja, kožna oboljenja, neuritisi i radikulopatije itd. Magnetoterapija koristi magnetno polje za smanjenje otoka i zapaljenja, smanjenje bola i uspešno zarastanje rana.

Laser terapija

Laser se koristi najčešće kod postoperativnih stanja, redukcije bola i otoka, pospešuje regenerativne procese. Laser je izvor veoma usmerenog snopa koherentne monohromatske ( infracrvene, vidljive ili ultraljubičaste) svetlosti.  Odnosno,  laser je svetlost pojačana stimulisanom emisijom zračenja.  Na terapijskom planu, stimuliše regeneraciju tkiva i deluje analgetički, antizapaljenski i antiedematozno.

Bioptron lampa

Bioptron lampa ( bioptron polarizovana svetlost ) u pitanju  je linearno polarizovana polihromatska svetlost talasne dužine od 400-2000 nm, koja sadrži celokupni  spektar vidljivih zraka i infracrvene zrake grupe A i dela grupe B. Dobija se prelamanjem kroz posebno višeslojno ogledalo i propuštanjem kroz sistem foto-filtera. Bioptron lampa pospešuje zaceljivanje rana i raznih ulceracija, deluje antizapaljenski te smanjuje simptom bola.

Šta se može tretirati bioptron lampom:

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24