fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Akutna stanja ne možemo lečiti kod kuće ili telefonom

Pandemija Kovida19 u Srbiji traje više od mesec dana i veliki deo zdravstvenog sistema podređen je novonastaloj situaciji. Međutim, ima mnogo pacijenata čije lečenje zahteva hiruršku intervenciju. To se odnosi na osobe sa različitim hroničnim oboljenjima koja su pogoršana kao i na one koji su u ovom periodu imali prelome, iščašenja povrede za čije zbrinjavanje je takođe bio neophodan lekar posebno hirurg. Atlas opšta bolnica i u ovim vanrednim uslovima pruža medicinsku pomoć svima koji su se obratili.

Deo Atlas tima je i Profesor doktor Srbislav Knežević, doajen srpske hirurgije, međunarodno priznat stručnjak u hepatobiliopankreatičnoj hirurgiji. On nam govori koja su to stanja, a tiču se njegove oblasti, koja ne mogu da čekaju.

Prof. sci. med. dr Srbislav Knežević

Prof dr Srbislav Knežević – moji pacijenti vrlo često ne mogu da čekaju, jer bismo izgubili dragoceno vreme a to može da bude pogubno.

Prof. dr Srbislav Knežević:U celoj medicini a i u hirurgiji postoje neke hitne stvari koje bez obzira na opštu situaciju i epidemiološku moraju da se urade. Konkretno za hepatobilijarnu hirurgiju to su opstrukcije glavnih žučnih vodova najčešće prouzrokovane tumorom pankreasa kada pacijent požuti, kada na bilo koji način morate da intervenišete. Takođe i karcinomi. Svaki pacijent kojem je dijagnostikovan karcinom bez obzira da li to stanje može da sačeka deset, petnaest ili mesec dana, ima svoje opterećenje i želi da to što pre završi“.

Takvi pacijenti zbirnjavani su u Atlas bolnici u ovom periodu. Kako nam je rekao Prof. dr Knežević, ne u obimu kao pre epidemije ali su se radile operacije karcinoma pankreasa i operacije na žučnim putevima.

Prof. dr Srbislav Knežević: „Mislim da bi ubuduće, ne samo u bolnici tipa Atlasa, nego i u drugim bolnicama, trebalo da se naprave hitni testovi odnosno za brzu identifikaciju Koronavirusa, jer još uvek u svetu i kod nas nemamo baš mnogo iskustva kako reaguju bolesnici i kako će reagovati bolesnici koji imaju tu infekciju a moraju da budu operisani. Od nekih akutnih stanja se ne može pobeći. Ne mora to da bude samo operacija. Neka akutna stanja u hirurgiji a i u ostaloj medicini ne mogu se lečiti kod kuće ili telefonom, vi morate primiti pacijenta (konkretno sa akutnim holecistitom ili pankreatitom) nećete ga odmah operisati ali ga morate primiti u bolnicu, pacijent mora da bude pod medicinskim nadzorom“.

Profesor je imao nekoliko operacija u poslednjih mesec dana i priča nam zašto su bile neodložne.

Prof. dr Srbislav Knežević: „Radi se o veoma intenzivnim – žutim pacijentima. Oni su  požuteli zbog opstrukcije svojih žučnih vodova. Što je slučaj kod holedokolitijaze – kamenje u glavnim žučnim vodovima, koje je zapušteno. Takođe i dva karcinoma koja smo morali da uradimo zbog žutice. Žutica koja progredira dovodi do intoksikacije pacijenta.

Ukoliko ne intervenišete na bilo koji način (sada postoje i endoskopske metode) a mi smo smatrali da je u ovoj situaciji bilo bolje uraditi hirurgiju, jer bismo izgubili dragoceno vreme“.

Kancer pankreasa

Osim vremena da li je pacijentu bio ugrožen život?

Prof. dr Srbislav Knežević: „Bukvlano u tom trenutku nije bio život ugrožen ali progredijencija celog procesa u jednom trenutku bi dovela do vitalnog ugrožavanja“.

Zaposleni u Atlas opštoj bolnici pridržavaju se instrukcija i uputstava epidemioloških stručnjaka i primenjuju sve predložene mere, kako bi zaštitili sebe i pacijente.

Šta zaštitne mere podrazumevaju kada je u pitanju hirurgija?

Prof. dr Srbislav Knežević: “ To je uobičajena zaštita i hirurga i svog medicinskog osoblja koja je postojala i ranije. To je hirurgija, morate da imate masku, rukavice, sve sterilne uslove. To je uobičajeno ponašanje za sve ustanove koje se bave hirurgijom“.

Svako ko ima bilo kakve akutne probleme može da zatraži pomoć u Atlas bolnici.

Koji su simptomi kod pacijenata koji ih dovode do hepatobiliopankreatične hirurgije?

Prof. dr Srbislav Knežević: “ To je jedan uobičajeni put. Pacijent se javi za pregled. Mislim da nema razloga sada za neku telefonsku selekciju unapred. Bol je jedan od glavnih upozoravajućih simptoma kod svih pacijenata. Nije logično da se napamet uzimaju analgetici. Nije logično da ukoliko taj bol traje duže od 24h, da lekar ne pogleda tog pacijenta. Nakon pregleda da odluči da li je za analgetik. Iza bola se ponekada skrivaju i neke vrlo teške stvari, koje ako izgubimo dragoceno vreme, mogu da budu i pogubne za pacijenta“.

Iako je pandemija u toku život nije stao, kao na žalost ni različita oboljenja koja ne mogu da čekaju. Svaki pacijent koji ima tegobe, može da se javi u Atlas opštu bolnicu. Atlas tim će mu pružiti najbolju medicinsku uslugu u potpuno bezbednim uslovima.

Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24