fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bol u kolenu prilikom hodanja

Mnoge osobe s vremena na vreme osećaju bol u kolenu prilikom hodanja. Kada je sve u najboljem redu, naši pokreti tela nam ne prave nikakav problem. Kada se pojave bolovi to je signal da nešto nije kako treba. Takve stvari se često dešavaju kada se bavimo sportom, kada imamo zahtevne aktivnosti na otvorenom ili kao posledica normalnog procesa starenja.

Svakodnevno opterećenje, trošenje i habanje zglobova vremenom može da izazove bolove.

Uzrok tome ne mora uvek biti povreda. Uobičajeno trošenje hrskavičnih površina je sasvim dovoljan razlog. Gotovo svi ljudi s godinama počinju da osećaju bol u kolenu, koji se javlja zbog dugotrajnih opterećenja. Ovaj simptom može biti i znak da u organizmu postoje i neke druge bolesti, pa je tada poželjno uraditi analize i utvrditi uzrok kako bi na vreme počelo lečenje.

Mogući uzroci bolova u kolenu

Uzroci bolova u kolenu prilikom kretanja mogu biti vrlo različiti, ali svi se mogu svrstati u dve velike grupe:

1. Akutni – najčešće kao posledica traume.

2. Hronični – uzrokovani bilo kakvim teškim bolestima ili preopterećenjima.

Za vreme povrede, zavisno od smera delovanja štetnih sila može doći do traume različitih struktura kolena, kao i njegove okoline: nervnih vlakana, krvnih žila i mekih tkiva. Kao rezultat toga, šteta na kolenu nastane u roku od nekoliko minuta. Može se stvoriti edem, hematom i slično, pa je javlja izražena bol prilikom hodanja koja može trajati relativno dugo vremensko razdoblje.

Trčanje, duge šetnje po grubom terenu, podizanje tegova može dovesti do mikrotraumatizacije vrlo osetljivih delova kolena. Kao rezultat konstantnog preopterećenja često nastaju upale i iritacije različitih zajedničkih struktura ovog dela tela:

1. Bursitis – u kojem su pogođene periartikularne šupljine napunjene tečnošću, koje inače obavljaju funkciju amortizacije;

2. Tendovaginitis – promene u tetivama i njihovim membranama;

3. Debljanje ligamenta zgloba i promene u strukturi hrskavičnih površina;

4. Uklještenost nerava i nestabilnost kolena, takodje može izazivati bolove;

5. Autoimuni procesi – zauzimaju poslednje mesto, u kojima vlastiti imuni sistem napada tkivo kolena.

Pravi pristup lečenja

Ukoliko osećate bol u kolenu prilikom hodanja, treba da  potražite pomoć lekara. Ako ovo stanje predugo traje,  možete propustiti dragoceno vreme, dok se još patološki proces može zaustaviti i izlečiti. U suprotnom se na kolenu mogu razviti nepovratne promene.

Dakle, veoma je važno lečiti bolest koja je dovela do pojave simptoma. Ako se uzrok ne može utvrditi (što se ponekad zaista i dešava), onda se barem može primeniti opšta terapija, koja će sprečiti ili ublažiti degeneraciju kolena i njegovih okolnih tkiva.

Upotreba lekova za ublažavanje bolova je jedan od izbora, ali nije preporuka za duži vremenski period. Protivupalni lekovi umanjuju upalu i otekline, pa ublažavaju i osećaj bola. Medjutim, s obzirom da uništavaju želudačnu mukozu njihova dugotrajna upotreba može biti opasna i napraviti ozbiljnu štetu na želucu.

Kod bolova u kolenu prilikom hodanja upotreba specijalnih zavoja može biti dosta efikasna metoda. Oni drže zglob sprječavajući njegovo odstupanje od normale.
Masaža je usmerena na uklanjanju raznih vrsta zastoja u živcima i tkivu, kao i na jačanju okolnih mišića, koji stabilizuju zglob. Fizikalna terapija se može izvoditi samo izvan razdoblja pogoršanja osnovne bolesti.
Postoje i metode za obnavljanje strukture hrskavičnog tkiva kolena i sprečavanje njegovog uništavanja. U ovom slučaju treba znati da to ne može dati momentalne rezultate, već tek nakon nekoliko meseci redovne primene. Osim toga, njihova upotreba je prihvatljiva samo u ranoj fazi bolesti, kada hrskavica još uvek nije potpuno uništena.

Da bi se očuvala funkcija kolena, kao veoma važnog zgloba, ponekad je potrebna hirurška intervencija. Opšta bolnica «Atlas» ima tim visoko kvalifikovanih stručnjaka i izvodi najsavremenije operacije kolena.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24