fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Psorijaza – Kako pobediti ovu opaku napast?

07-04-2019
Psorijaza

Psorijaza važi za jednu od najupornijih i najnapornijih bolesti, koja značajno utiče na svakodnevicu obolelog. Da bi pacijent sačuvao svoj socijalni život, ali i celokupno zdravlje, potrebno je da se na vreme obrati iskusnom dermatologu.

Psorijaza snižava kvalitet života

Psorijaza je kožna bolest koja se relativno lako prepoznaje, po crvenim flekicama (mrljama) koje se ljuspaju i svrbe. Psorijaza je nezarazno hronično zapaljensko oboljenje kože, koje bitno utiče na kvalitet života. Radi se o hroničnom stanju koje dolazi u ciklusima.

Zapravo smenjuju se ciklusi upale kože i remisije.

Tip I psorijaze nastaje kod pacijenata ispod 40 godina, a tip II kod starijih pacijenata. Statistički, psorijaza se najčešće javlja između 15. i 25. godine. Iako može da se nađe na celom telu, psorijaza se najčešće pojavljuje na laktovima, kolenima, ušima, temenu, u lumbalnom delu, na šakama, stopalima i na noktima.

Bolest se čak može javiti i u usnoj duplji. Pacijentima je negde najnezgodnije kada se pojavljuje u ušima jer zbog stalnog perutanja može izgledati kao da nedovoljno vode računa o higijeni.

Najčešće se javljaju plak psorijaza, kapljičasta, inverzna, pustulozna i eritrodermijska psorijaza.

Plak psorijaza je najčešći oblik sa oko 80% slučajeva i manifestuje se kroz pojavu crvenih pljosnatih mrlja koje se spajaju u ovalne promene – plakove. Plakovi jako svrbe i teraju pacijente na češanje koje može da izazove krvarenje. Najteži oblik je eritrodermijska psorijaza, kod koje promene na koži zahvataju veći deo tela, uz bolove u zglobovima, povišenu telesnu temperaturu i oticanje perifernih limfnih čvorova.

Uzroci nastanka psorijaze

Uzrok nastanka psorijaze nije sasvim jasan, ali se zna da je genetski predodređen i da ima velike veze sa imunološkim sistemom. Psorijaza može da se aktivira usled stresa, pušenja, upotrebe nekih lekova i prekomerne upotrebe alkohola. Iako je normalno da se koža ljušti, odnosno da se ćelije kože zamenjuju, kod psorijaze se to dešava na svaka tri do četiri dana, umesto na dvadesetosam, što je normalno.

Presudnu ulogu u nastanku i razvoju psorijaze imaju poremećaji imuniteta, jer imunitet počinje da napada svoj organizam, usled čega počinje upala. Psorijaza je posredovana T-limfocitima, koji podstiču keratinocite da se četiri do šest puta brže dele. Ukoliko se ne pristupi pravilnom lečenju moguće su značajne posledice po funkcionisanje unutrašnjih organa.

Poznato je da psorijaza utiče na pojavu dijabetesa, depresije, psorijaznog artritisa i bolesti srca. Pored toga, osobe sa psorijazom trpe niz neprijatnosti u socijalnoj sferi u zavisnosti od toga koliko je njihov problem izložen.

Kako se leči psorijaza

Psorijaza se leči kod lekara specijaliste dermatologije, a po potrebi se uključuju i drugi lekari u zavisnosti od pojave pridruženih bolesti. Lečenje treba da bude sistematično i da počne rano, odmah po pojavljivanju prvih simptoma bolesti. Dermatolog najpre mora da proceni stepen razvoja i raširenosti bolesti, a zatim odredi terapiju.

Pogledajte koji lekovi su fazi ispitivanja

Pri dijagnostici psorijaze se koristi nekoliko međunarodno priznatih testova. PSA za procenu težine psorijaze, DLQI za procenu uticaja psorijaze na kvalitet života i BSA za procenu površine tela koja je zahvaćena psorijazom. U retkim slučajevima je potrebna biopsija kako bi se potvrdila sumnja na psorijazu.

Lečenje može biti topikalno (nanošenje krema ili masti), fototerapija, konvencionalna sistemaska terapija i biološki lekovi. Kod najblažih oblika psorijaze primenjuje se višenedeljna topikalna terapija kojom se smanjuje upala i ublažavaju simptomi.

Fototerapijom se usporava rast i razvoj obolelih ćelija kože i rezultati su veoma dobri. Pacijenti sa umerenim ili težim oblikom psorijaze se leče lekovima ili injekcijama, nakon detaljnih analiza krvi i merenja krvnog pritiska.

Biološki lekovi, koji su u povoju, namenjeni su promeni imunog odgovora kod pacijenta. Pored prepisane terapije pacijetnti treba da žive što zdravije. To znači da izbegavaju stres, da se zdravo hrane, da prekinu pušenje i da budu dovoljno fizički aktivni.

Atlas opšta bolnica je pravo mesto za lečenje psorijaze jer na jednom mestu, u najkraćem vremenskom roku možete obaviti sve laboratorijske analize i pregled. Iskusni dermatolozi će vam pomoći da se rešite u potpunosti psorijaze ili da značajno popravite kvalitet svog života. Ukoliko imate sumnju na psorijazu zakažite svoj termin na telefon: +381 11 785 88 88.

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24