fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Deformiteti usana i nepca kod dece i njihovo lečenje

Svake godine oko 250.000 dece rodi se sa rascepom usne i nepca. Bez lečenja, ova deca ceo život pate od rascepa. Mnogi umiru u prvoj godini života od zanemarivanja ili gladi.
Rascep usana i nepca je izraz za heterogenu kolekciju orofacijalnih rascepa. Uključuje rascep gornje usne, maksilarne alveole (zubni luk) i tvrdo ili meko nepce, u različitim kombinacijama. Anatomske kombinacije uključuju:

 • Rascep usana
 • Rascep usne i alveole
 • Rascep usne, alveole i nepca
 • Rascep usne i nepca (sa netaknutom alveolom)
 • Rascep nepca

Deca sa rascepom će imati plan nege prilagođen njihovim individualnim potrebama. Tipičan raspored plana nege za rascep usne i nepca je:

Od rođenja do 6 nedelja – pomoć pri hranjenju, podrška roditeljima, testovi sluha i pedijatrijska procena

 • 3 do 6 meseci – operacija za popravku rascepa usne
 • 6 do 12 meseci – operacija za popravku rascepa nepca
 • 18 meseci – procena govora
 • 3 godine – procena govora
 • 5 godina – procena govora
 • 8 do 12 godina – koštani transplantat za popravku rascepa u predelu desni
 • 12 do 15 godina – ortodontsko lečenje i praćenje rasta vilice
 • Vaše dete će takođe morati da ide na redovne ambulantne preglede u centar za rascepe kako bi se njihovo stanje moglo pomno pratiti i rešiti svi problemi.

Operacija za popravku usana

Operacija popravljanja usana obično se radi kada vaša beba ima oko 3 meseca.
Vaša beba će dobiti opštu anesteziju, a rascep usne će se popraviti i zatvoriti šavovima.
Operacija obično traje 1 do 2 sata. Većina beba je u bolnici 1 do 2 dana. Možda ćete se dogovoriti da ostanete sa njima tokom tog vremena. Šavovi će biti uklonjeni nakon nekoliko dana ili se mogu sami rastvoriti. Vaše dete će imati mali ožiljak, ali će hirurg pokušati da ožiljak poravna prirodnim linijama usne, kako bi bio manje uočljiv. Vremenom bi trebalo da izbledi i postane manje očigledan.

Operacija popravka nepca

Operacija popravka nepca obično se radi kada vaša beba ima 6 do 12 meseci.
Rupa na krovu usta je zatvorena, a mišići i sluznica nepca su preuređeni. Rana je zatvorena rastvorljivim šavovima. Operacija obično traje oko 2 sata i izvodi se opštom anestezijom. Većina dece je u bolnici 1 do 3 dana, pa se opet može dogovoriti da ostanete sa njima. Ožiljak od popravka nepca biće unutar usta.

Dodatna operacija

U nekim slučajevima može biti potrebna dodatna operacija u kasnijoj fazi da bi se:

 • popravila pukotina desni pomoću komada kosti (koštani transplantat) – obično se radi oko 8 do 12 godina
 • poboljšati izgled i funkciju usana i nepca – to može biti potrebno ako originalna operacija nije dobro zacelila ili postoje problemi sa govorom
 • poboljšati oblik nosa (rinoplastika)
 • poboljšati izgled vilice-neka deca rođena sa rascepom usne ili nepca mogu imati malu ili „odmaknutu“ donju vilicu

Pomoć i saveti u hranjenju

Mnoge bebe sa rascepljenim nepcem imaju problema sa dojenjem zbog praznine na krovu usta.Mogu se boriti da formiraju pečat ustima – pa mogu uzeti mnogo vazduha i mleko može izaći iz nosa. Takođe se mogu boriti za dobijanje na težini tokom prvih nekoliko meseci.Ako dojenje nije moguće, mogu vam predložiti da majčino mleko istisnete u fleksibilnu bočicu namenjenu bebama sa rascepom nepca.

Lečenje problema sa sluhom

Deca sa rascepljenim nepcem imaju veću verovatnoću da razviju stanje koje se naziva lepljivo uho, gde se tečnost nakuplja u uhu. To je zato što su mišići na nepcu povezani sa srednjim uhom. Ako mišići ne rade ispravno zbog rascepa, ljepljivi sekret može se nakupiti u srednjem uhu i može smanjiti sluh. Vaše dete će imati redovne testove sluha da se proveri ima li problema.

Problemi sa sluhom mogu se poboljšati nakon popravka rascepa nepca i, ako je potrebno, mogu se lečiti umetanjem sićušnih plastičnih cevi koje se nazivaju gumice u bubne opne. Oni omogućavaju isticanje tečnosti iz uha.

Terapija govora i jezika

Popravljanje rascepa nepca značajno će smanjiti mogućnost problema s govorom, ali u nekim slučajevima deci s popravljenim rascepom nepca i dalje je potrebna logopedija.
Ako postoje problemi, oni mogu preporučiti dalju procenu kako nepce rade i/ili raditi s vama kako bi pomogli vašem detetu da razvije jasan govor.

Dodatna korektivna operacija ponekad može biti potrebna za mali broj dece koja imaju pojačan protok vazduha kroz nos dok govore, što rezultira zvukom nosa.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24