fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Degenerativna oboljenja zglobova

Degenerativna oboljenja zglobova

Kada su u ptianju degenerativna oboljenja zglobova moramo da napravimo razliku u tome  kakav je zglob u pitanju. Profesor dr Zoran Blagojević govorio je o tome kakve vrste degenerativnih promena na zglobovima kuka i kolena postoje i kako se mogu lečiti.

prof-dr-zoran-blagojevic

Kakve vrste oboljenja zglobova postoje

Da li govorimo o anatomski i biomehanički ispravnom zglobu ili govorimo o zglobovima koji imaju neku vrstu poremećaja u svojoj konstrukciji. I za jedne i za druge zglobove je značajno i važno da čovek održava mišićni tonus, odnosno da održava zadovoljavajuću snagu mišića. To je moguće kroz vežbe ili kroz jedan aktivniji način života. Takođe je važno da se izbegne preterana telesna težina i to su neki opšti zajednički faktori. Drugi posebni faktori mogu da budu različite pridružene bolesti, moguće povrede koje mogu da utiču na oštećenje zgloba i njegovo kasnije propadanje.

Da li se zglobovi oštećuju kako starimo

Faktor životne dobi je jako važan jer sa produženjem životne dobi sigurno se i zglobovi više oštećuju. Ukoliko imamo pacijenta od 65 do 75 godina starosti to ne smatramo toliko ozbiljnim problemom. To je nešto što je vremenom normalna pojava ali ako imamo pacijente koji su mogo mlađi, onda je i razumljiva zabrinutost i razmišljanje šta se sve propustilo u prevenciji.

Oštećenje zglobne hrskavice

Osnovni problem kod degenerativnih oboljenja zglobova jeste činjenica da je hrskavica koja oblaže zglobne površine jedan habajući sloj koji se ne može reparirati. Naravno sada postoje neke nove tehnike sa matičnim i plazma ćelijama ali one nisu toliko efikasne da bi mogle da obnove, odnosno naprave novu hrskavicu već u ovom trenutku utiču na bolnu komponentu unutar samog zgloba. Ako uzmemo u obzir da moguća trauma može da dovede do oštećenja zgloba i ubrzanja procesa oštećenja isto tako zglobovi kod kojih se razvijaju sekundarne artroze, odnosno zglobovi koji su anatomski nepravilni sa nedovoljno razvijenim čašicama. Kada je u pitanju zglob kuka ili gde je ugao butne kosti manji ili veći od normalnog u određenoj meri brže propadaju i naravno kod kolena ako postoji osovinski deformitet u smislu X ili O nogu.

Lečenje oboljenja zglobova kuka i kolena

Ako pogledamo kuk i koleno tu u pristupu lečenja postoje neki zajednički principi ali i bitne razlike. I jedan i drugi zglob dobro reaguju na fizikalne procedure ukoliko su anatomski u redu, ukoliko anatomski ne postoji kongruencija zglobnih površina, onda fizikalna terapija neće dati željeni rezultat u smislu obezboljenja. Ona može da poboljša lokalno stanje zgloba pre svega snagu mišića , što može kasnije da ima efekta u daljem hiruškom lečenju. Između kuka i kolena postoje neke razlike, pre svega što biološke operacije, kao što su korektivne osteotomije u predelu kuka kada je zglob već oštećen. One daju nešto lošije rezultate te se kod zgloba kuka mnogo lakše odlučujemo za hiruško lečenje, odnosno ugradnju veštačkog zgloba.

Kada je koleno u pitanju situacija je malo drugačija, jer je koleno druga vrsta zgloba i kod kolena imamo malo veći dijapazon, a on se pre svega odnosi na mogućnost hiruškog lečenja korektivnim osteotomijama kada mi pokušavamo da promenimo osovinu koja je poremećena. Kada pokušavamo da biomehanički uspostavimo normalan zglob i time mu na neki način produžimo život i izbegnemo ugradnju totalne proteze. Nekada u dužem vremenskom periodu, a nekada u kraćem ali u svakom slučaju dokle god čuvamo biološki materijal koji pacijent ima, to je dobar rezultat za nas. Vreme koje imamo na raspolaganju za lečenje zavisiće i od one činjenice, odnosno trenutka kada će se pacijent javiti lekaru na lečenje. Pacijenti neretko ne dolaze na vreme i time lekarima smanjuju mogućnost primene različitog arsenala lečenja.

Lečenje degenerativnih oboljenja zglobova

Pored fizikalne terapije koja je nekad osnovni način lečenja sledeća etapa koju koristimo je endoskopska hirurgija. Endoskopska hirurgija koja kod zgloba kuka takođe ima određeno mesto i određene mogućnosti, kod kolena ima nešto veće mogućnosti. Možemo različitim endoskopskim procedurama da idemo na neku vrstu obnove hrskavice, odnosno na neku vrstu zalečenja povreda i oštećenja koje postoje na hrskavici i korektivne osteotomije koje smo već pomenuli, s tim što se te operacije ne rade kod osoba koje su starije preko 60 godina.

Pogledajte video klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24