fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dr Gordan Gavrilović o matičnim ćelijama umesto zamene kuka i kolena – najsavremenija hirurška metoda

Kada se zglobna hrskavica kolena ošteti može da se “popravi” samo pomoću filma napravljenog od takozvane MSC  (matičnih ćelija)

Ova najsavremenija, minimalno invanzivna hirurška metoda lečenja oštećenja zglobne hrskavice pomoću matičnih ćelija u svetu se primenjuje tek šest godina, a kod nas se primenjuje zadnje tri godine. 

Do sada su se izvodili zahvati reparacije hrskavice, ali pomoću materijala uzetog sa drugog dela tela, odnosno iz hrskavice sa drugog zgloba, čime se pravio defekt na drugom mestu. Novi, složeni zahvat se sastoji od ugrađivanja posebnog implantata na mesto oštećenja hrskavice, sačinjenog od prirodnog materijala na bazi hidroksil-apatita.

Prema rečima dr Gavrilovića, hirurga ortopeda i traumatologa iz Atlas opšte bolnice, kada se obradi, mesto defekta se puni se krvlju i trombocitima koji imaju sposobnost rasta:

– Oni privlače, odnosno provociraju takozvane mezenhimalne matične ćelije iz okoline, pretvaraju ih u hondroplaste, a zatim u hondrocite, koji, onda, prekrivaju mesto oštećenja i srastaju sa postojećom hrskavicom. Materijal se resorbuje za oko šest meseci, a ceo proces obnavljanja hrskavice traje oko godinu dana, i tada se može reći da pacijent ima novu hrskavicu. Kompletna procedura se vrši u našoj Atlas bolnici, u OP bloku.

maticne-celije
matične ćelije

– Operacija je izvodljiva samo kod vaskularne nekroze kuka, i kod mlađih pacijenata kod kojih nije došlo do unutrašnjeg oštećenja hrskavice. Kada se kuk napuni ovim materijalom, može da se spase pacijent od komplikovane ugradnje veštačkog kuka – objašnjava dr Gavrilović.

Zahvat transplantacije MCS (matičnih ćelija) u koleno najbolji je izbor za povrede hrskavice kod mlađih pacijenata, najčešće sportista kod kojih često dolazi do povreda ovog zgloba. Da bi se operacija primenila, neophodno je, da se pacijent javi neposredno posle povrede, kako bi se što pre uradila magnetna rezonanca i na osnovu toga procenilo gde i kako treba urgirati.

– Svako čekanje i dugotrajna povreda dovode do oštećenja okolnih struktura, naročito unutrašnje strane hrskavice, što otežava, tačnije, predstavlja kontraindikaciju za izvođenje ovog zahvata.

–Posle intervencije, nakon pet nedelja hodanja na štakama, pacijenti se vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, čak i sportu – navodi dr Gavrilović.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24