fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Frenulotomija

urološki pregled -frenulotomija

Frenulum penisa predstavlja elastičnu traku tkiva koja se nalazi ispod glansa i povezuje ga sa prepucijumom. Kraći frenulum penisa “frenulum breve” može biti urođen ili skraćenje može nastati u toku života zbog ponavljanih zapaljenskih procesa, traume ili kao komplikacija cirkumcizije. Ovo stanje se manifestuje bolom u toku erekcije ili tokom seksualnog odnosa. Takođe, može doći do njegovog cepanja i krvarenja. Problem se jednostavno rešava u ambulantnim uslovima presecanjem frenuluma.

Specijalisti urologije dr Lukač Nikola i dr Uroš Babić obavljaju u Atlas opštoj bolnici sve vrste uroloških intervencija i operacija.

Kako se izvodi frenulotomija

Frenulotomija predstavlja hiruršku intervenciju gde se vrši presecanje frenuluma. Intervencija se izvodi u uslovima lokalne anestezije i traje oko 20 minuta. Rana se zatvara šavovima. Potrebno je uzdržavanje od seksualnog odnosa ili masturbiranja dok rana ne zaraste u potpunosti, što je oko 10 dana. Intervencija ne utiče na plodnost i ne utiče na intenzitet uživanja tokom seksualnog odnosa kod oba partnera.

Pre i posle intervencije frenulotomije

Pre bilo koje od uroloških intervencija ćete razgovarati sa urologom – hirurgom o svim pojedinostima koje Vas interesuju, i napravićete dogovor o vrsti anestezije kojoj ćete biti podvrgnuti tokom procedure. Posebne pripreme za intervenciju nema, osim pražnjenja bešike  i brijanja regije.

zategnut frenulum

Nakon intervencije, bolnicu napuštate istog dana, a prva kontrola je naredni dan. Uobičajeno je da postoji umereni bol a u dogovoru sa hirurgom biće Vam propisana i adekvatna terapija.

Kada mogu ponovo da imam seksualne odnose?

Generalno, ne preporučujemo seksualne odnose najmanje 10 dana da bi se mesto operacije optimalno zalečilo i potrebno je vreme da bi se šavovi resorbovali.

Kako će intervencija uticati na moj seksualni život?

Posle frenulotomije, gde se zategnuta traka oslobađa, seks postaje ugodniji zbog manjeg bola i brige zbog potencijalnog cepanja i krvarenja.

Ako sam neobrezan, kako će frenulotomija uticati na prepucijum?

Frenulotomija ne utiče na prepucijum i ostaćete neobrezani. Budući da frenulotomija uključuje samo oslobađanje čvrste trake tkiva ispod penisa gde se veže za kožicu, kožica će biti sačuvana. Ako ste zainteresovani za obrezivanje, molimo vas da pogledate naš sajt za više informacija o cirkumciziji.

Koji su rizici frenulotomije?

  • Oticanje i modrice na mestu intervencije 1/100
  • Infekcija koja zahteva antibiotike 1/500
  • Krvarenje (obično blago) 1/100
  • Ožiljci na mestu operacije 1/100
  • Meatalna stenoza usled povrede frenularne arterije koja zahteva mesotomiju (retko) 1/500
  • Suboptimalni kozmetički ili funkcionalni efekat koji zahteva drugu proceduru 1/100
  • Hronični bol na mestu operacije 1/500

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24