fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Savremeno lečenje kičmenog kanala

Lumbalna spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala koje se javlja u donjem delu kičme (lumbalni region). Decenijama su hirurške mogućnosti za pacijente sa lumbalnom spinalnom stenozom bile ograničene na dekompresiju ili dekompresiju spinalnom fuzijom.

FDA je 2012. odobrila uređaj coflex® Interlaminar Stabilization®, mali titanijumski implantat u obliku slova U koji pruža stabilnost kičme bez invazivnosti i gubitka pokretljivosti povezane sa spinalnom fuzijom. Lumbalna spinalna stenoza je stanje koje se razvija u kičmenom kanalu donjeg dela leđa kada se kanal suzi, pritiskajući kičmenu moždinu. Ovaj pritisak može dovesti do bolova, utrnulosti, slabosti i trnjenja u leđima, nogama i stopalima.

Dok lumbalna spinalna stenoza može biti iscrpljujuće stanje, ona se može lečiti. Za ljude koji pate od umerene do teške spinalne stenoze, operacija može biti odlična opcija lečenja ako nehirurške metode nisu uspele. Coflex operacija je jedna od takvih opcija koja ne samo da može pomoći u ublažavanju bolova, već i zadržati pun opseg pokreta u kičmi, za razliku od tradicionalnih operacija koje mogu zahtevati fuziju.

Coflex hirurgija je neurohirurška procedura koja ugrađuje uređaj od legure titanijuma, poznat kao uređaj za interlaminarnu stabilizaciju Coflex, u zadnji deo kičme radi ublažavanja bolova ili utrnulosti u leđima, nogama ili zadnjici od spinalne stenoze.

Sam uređaj Coflex je čvrst i fleksibilan komad titanijumske legure u obliku slova U. Uređaj se ubacuje između dve susedne donje leđne kosti neposredno nakon hirurške dekompresije zahvaćenih pršljenova.

Fleksibilnost i snaga Coflex uređaja omogućavaju mu da podržava vašu kičmu bez potrebe za spinalnom fuzijom, održavajući čitav opseg pokreta vaše kičme. Ovaj neverovatni uređaj može biti u pet različitih veličina kako bi zadovoljio anatomske potrebe pacijenta.

Coflex uređaj nije za svakoga. Coflex Interlaminar Technologi je interlaminarni stabilizacijski uređaj namenjen za upotrebu u jednom ili dva nivoa lumbalne stenoze od L1-L5 kod koštano zrelih pacijenata sa umerenim oštećenjem funkcije i koji su prošli najmanje 6 meseci neoperativnog lečenja. Interlaminarna stabilizacija se vrši nakon dekompresije stenoze na zahvaćenim nivoima.

Operacija kičme nije nešto za šta treba žuriti. Vaš lekar će vam prvo preporučiti da isprobate nehirurške mogućnosti lečenja, kao što su lekovi protiv bolova, fizikalna terapija ili injekcije steroida, pre nego što budete smatrani kandidatom za operaciju Coflex.

Ako nehirurške mogućnosti nisu pružile značajno olakšanje vašim simptomima nakon šest meseci, a bol i dalje traje, tada možete biti razmotreni za operaciju. Takođe ćete morati da imate potvrđenu dijagnozu spinalne stenoze od lekara da biste se kvalifikovali za coflex uređaj.

Većina hirurga daje prednost pacijentima starijim od 40 godina, jer ste sigurno dostigli potpunu zrelost skeleta. Drugi kriterijumi koje hirurzi uključuju:

 1. Nema prethodnih lumbalnih fuzija
 2. Nema trudnoće
 3. Nema kile lumbalnog diska koja zahteva istovremenu operaciju
 4. Umerena do teška lumbalna stenoza

Procedura

Ova procedura je ne fuzijska, minimalno invazivna alternativa laminektomiji sa ili bez spinalne fuzije. Daje se anestezija i pacijent se postavlja. Mali rez se pravi u donjem delu leđa.

Cilj operacije kičmene stenoze je uklanjanje koštanih ili nervnih elemenata koji utiču na živce koji pokušavaju da se prošire na ostatak tela (naziva se dekompresija). Nakon što hirurg izvrši direktnu dekompresiju koja uklanja kosti, fasete, ligamente i/ili diskove iz suženog kičmenog kanala, vaša kičma može postati nestabilna. Coflex uređaj se zatim ubacuje direktno nakon postupka dekompresije kako bi vam kičma ostala stabilna, a da pritom zadržite normalnu visinu i kretanje u kičmi.

Jedinstveni dizajn coflex® uređaja održava stabilnost u kičmi nakon direktne hirurške dekompresije, uz očuvanje prirodnijeg kretanja u tretiranom području.

Kao i svaka otvorena operacija, operacija Coflek nosi neke rizike. Na sreću, rizici vezani za operaciju Coflex obično su retki. Najveći rizik za pacijente s obzirom na operaciju Coflex je mogućnost stalnog bola. Međutim, neki drugi rizici koje treba razmotriti pre nego što se odlučite za operaciju su:

 1. Infekcija
 2. Komplikacije zarastanja rana
 3. Utrnulost ili peckanje u rukama ili nogama
 4. Prelomi trnastog nastavka (processus spinosus)

Ako uređaj ne uspe da ublaži bol, možda ćete morati da se podvrgnete drugoj operaciji kako biste ga uklonili. Ovo je veoma retko, ali se može izvesti ako je potrebno.

Uobičajeno je pitanje kako se operacija Coflex može uporediti sa spinalnom fuzijom?

Jedna od glavnih prednosti Coflex operacije u odnosu na spinalnu fuziju je očuvanje pokreta. Često se spinalnom fuzijom opseg pokreta gubi u tretiranim i susednim segmentima kičme. Međutim, operacija Coflex može očuvati značajan raspon pokreta u tretiranom području.

Ali to nije jedina prednost koju Coflex operacija nudi u odnosu na spinalnu fuziju. U kliničkim studijama koje upoređuju Coflex operaciju sa spinalnom fuzijom, pacijenti koji su primali Coflex operaciju doživeli su:

 1. Odmah ublažavanje bolova u leđima i nogama
 2. Manji gubitak krvi
 3. Manje dana u bolnici
 4. Brže vreme oporavka

Postoperativna uputstva

Odmah nakon operacije

Kada se probudite nakon oporavka, možda ćete moći da skoro odmah ustanete i prošetate, uzimajući u obzir vaše celokupno zdravlje u vreme operacije. Budući da nema fuzije, pa samim tim ni koštanog zarastanja za čekanje, to ćete najverovatnije moći učiniti odmah nakon zahvata. Primetićete da vam je bol znatno olakšan, a kičma bi trebalo da se oseća stabilno i snažno. Većina pacijenata mora sačekati nekoliko dana nakon operacije da zaraste rana na leđima.

Nekoliko nedelja i meseci nakon operacije

U nedeljama i mesecima nakon operacije, vaš oporavak zavisi od brojnih faktora, uključujući stepen stenoze i stepen dekompresije koja je izvršena. Većina pacijenata se može vratiti normalnim aktivnostima, pa čak i proširenim aktivnostima, poput, biciklizma i drugih aktivnosti, u roku od nekoliko sedmica nakon operacije. Nekim pacijentima će možda biti potrebna fizikalna terapija kako bi se poboljšala mobilnost i fleksibilnost.

Svaki pacijent je drugačiji; stoga se rezultati mogu razlikovati.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24