fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kandida uzroci, simptomi i lečenje

Kandida uzroci, simptomi, lečenje

Kandida je gljivica, zapravo oblik kvasca, a veoma mala količina ove gljivice normalno živi u ljudskom organizmu (ustima i crevima). Koji je njen glavni posao? Gljiva kandida pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata.

Ali kada se prekomerno proizvede, tj. kada se kandida prekomerno namnoži, tada dovodi do zdravstvenih tegoba. Tako može da razbije zid creva i prodre u krvotok – oslobađajući toksične nusprodukte u vaše telo i da izazove sindrom curenja creva i kandidijazu.

Ovakvo stanje naziva se infekcija kandidom. Prekomerno razmožavanje kandide u organizmu zapravo može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih problema, od probavnih, pa sve do depresije. Sa druge strane, infekcija kandidom može da zahvati takoreći sve delove tela.

Šta je uzrok prevelikog namnožavanja kandide?

Dobra vest je da zdrave bakterije u vašim crevima obično održavaju nivoe kandide pod kontrolom. Međutim, nekoliko faktora može prouzrokovati rast populacije kandide izvan kontrole:

 • Preterana konzumacija hrane bogate ugljenim hidratima i rafinisanim šećerima
 • Konzumiranje puno alkohola
 • Uzimanje oralnih kontraceptiva
 • Ishrana bogata blagotvornim fermentisanim namirnicama (kao što su Kombucha, kiseli kupus i kiseli krastavci)
 • Život pod preterano stresnim okolnostima
 • Uzimanje antibiotika koji su uništili previše nama prijateljskih bakterija
 • Pad imuniteta iz bilo kojih razloga.

Koji su uobičajeni simptomi kandide?

Kao što smo već i rekli, kandida može da zahvati gotovo svaki deo tela. Stoga simptomi kandide mogu biti brojni, zavisno od toga koji deo tela je zahvaćen.

 • Uobičajene su gljivične infekcije na koži i noktima, kao što su atletsko stopalo ili onihomikoza (gljivice na noktima).
 • Neobjašnjiv osećaj umora i iscrpljenosti, ili hroničan umor i fibromijalgija su uobičajeni simptomi kandide.
 • Problemi sa probavom, kao što su nadutost, konstipacija ili dijareja.
 • Mnogobrojne autoimune bolesti kao što su: Hašimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multipla skleroza.
 • Teškoća koncentracije, slaba memorija, nedostatak fokusa, ADD, ADHD, i “magla“ u mozgu.
 • Problemi sa kožom kao što su ekcem, psorijaza, osip.
 • Razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost ili depresija.
 • Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni svrab ili vaginalni svrab.
 • Ozbiljne alergije ili svrab ušiju.
 • Snažna želja sa konzumiranjem šećera i drugih ugljenih hidrata.

Ukoliko prepoznate neke od ovih simptoma, potrebno je da se javite lekaru. Pacijenti ne bi trebalo sami da obavaljaju laboratorijske i druge analize bez prethodnog pregleda i konsultacije sa lekarom. 

Dijagnoza

Test krvi

Najpre treba da proverite nivoe antitela nazvanih IgG, IgA i IgM. To se lako može uraditi u većini medicinskih laboratorija, a visoki nivoi mogu vam ukazati na infekciju kandidom.

Ipak, u praksi je primećeno da ovi testovi često mogu biti negativni čak i kada je test stolice ili urina pozitivan.

Testiranje stolice

Laboratorija će proveriti kandidu u debelom crevu ili donjem delu creva i obično može da odredi vrstu kvasca – kao i koji tretman će biti najefikasniji.

Kako se leči kandida?

Da biste je uspešno tretirali, morate uraditi tri stvari: zaustaviti prekomerni rast ove vrste gljivica, “izgraditi“ prijateljske bakterije i izlečiti creva, tako da kandida više ne može ući u krvotok.

Prvi korak: uklanjanje prekomernog rasta kandide, koji uglavnom zahteva prelazak na dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i izbegavanje/eliminaciju šećera.

Šećer je ono što hrani kandidu. Počnite tako što ćete eliminisati šećer u svim njegovim jednostavnim oblicima – kao što su slatkiši, deserti, alkohol i brašno. U isto vreme, smanjite na samo 1 šolju dnevno složenijih ugljenih hidrata, kao što su žitarice, pasulj, voće, hleb, paste i krompir. Ovo će pomoći da se spreči rast kandide i na kraju će uzrokovati da ona nestane.

Takođe preporučujemo da ne uzimate ni previše fermentisanih namirnica. To je zato što, iako je opšte poznato da one pomažu u ishrani dobrih bakterija, većina ljudi ne shvata da se gljiva kandida hrani na potpuno isti način.

Pored ove anti-kandida dijete, preporučuje se da pacijenti koriste lekove protiv gljivica, kao što su Diflucan ili Nistatin, najmanje mesec dana.

Prirodno lečenje kandide

Ako ste više za metode prirodnog lečenja, možete uzeti dodatak kaprilne kiseline. Kaprilna kiselina, koja dolazi iz kokosovog ulja, u osnovi „probija rupe“ u ćelijskom zidu kandide, uzrokujući da ona nestane.

Zatim, treba ponovo da “izgradite“ dobre bakterije koje obično drže populaciju kandide pod kontrolom. Redovno uzimanje od 25 do 100 milijardi jedinica probiotika trebalo bi da pomogne u smanjenju nivoa kandide i obnovi nivoe dobrih bakterija. U apotekama možete potražiti takve probiotike.

Takođe sa probioticima treba biti oprezan – pročitajte ovaj tekst Klikni ovde

Konačno, temeljno izlečite svoj stomak. Uklanjanje upalne hrane koja može naškoditi vašem gastrointestinalnom traktu – i uvođenje hrane koja vam pomaže – sprečićete da kandida pravi nered u vašem organizmu i tako ćete poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Ukoliko mislite da imate infekciju kandidom možete zakazati stručne konsultacije pozivom na broj telefona Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24