fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kiropraktika i spinalna trakcija prikaz na pacijentu

Kiropraktika Atlas fizikal

Na fizikalnu terapiju dolaze pacijenti koji imaju probleme sa bolovima u kičmi u velikim i malim zglobovima, kuku, kolenima, skočnim i ručnim zglobovima. Kiropraktika je terapija koja najbolje rezultate daje kod stanja diskus hernije i bolova u vratu i leđima.

Javio nam se pacijent sa bolovima u leđima koji je podvrgnut kiropraktici i trakciji.

Kako sanirati bolove u leđima

„Ja sam Ivan, imam 19 godina, dolazim iz Kotora, bivši sam vaterpolista i plivač. Pre godinu dana bio sam u Americi na razmeni studenata i doživeo sam povredu u toku treninga. Radio sam vežbe za leđa i osetio sam da me „preseklo“ u donjim leđima. Upisao sam fakultet u Beogradu sada i svaki dan imam bol koji mi otežava svakodnevne aktivnosti. Obratio sam se za pomoć mnogim lekarima koji su mi preporučili fizikalne terapije, probao sam neke od njih ali ništa mi do sada nije pomoglo. Došao sam u Atlas i nadam se da ću rešiti problem sa bolovima“.

Razgovor kiropraktičara i pacijenta

 

Problem na nivou L4-L5 i L5-S1

Pre dolaska na fizikalnu terapiju Ivanu je u Atlas opštoj bolnici urađen pregled kod specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije gde mu je dijagnostikovan problem na nivou pršljenova L4-L5 i L5-S1. Magnetnom rezonancom je ta dijagnoza potvrđena i sada počinje proces rehabilitacije. U Atlas fizikal ambulanti sledi kiropraktika a potom i spinalna trakcija.

„U većini slučajeva kod pacijenata imamo slučaj da je jedna strana više zahvaćena tj da imamo to skraćenje leve strane. Pre samog tretmana potrebno je pacijentu uraditi neke tehnike u cilju relaksacije mekotkivnih struktura. Dakle potrebno je da prvo opustimo pacijenta, izvršimo relaksaciju koliko god je to u datom trenutku moguće, da bi što efikasnije uradili samu manipulaciju, kaže Kosta Mladenović – akerman master kiropaktor.

Kiropraktika

„Sada vršimo manipulaciju torakalne kičme i zamoliću Ivana da duboko udahne i izdah do kraja. Prvo i osnovno pozicioniramo pacijenta i tek sada vrši manipulaciju na onom segmentu koji je Ivam pomenuo a mi označili kao problem a magnetna rezonanca i potvrdila. Isto to uradićemo i dok je pacijent na levom boku. Nakon završenog tretmana vidimo da smo kod Ivana postigli opuštanje i da su sada segmenti tj noge iste dužine. To najbolje proveravamo tako što poredimo maleoluse (melleolus) tj gležnjeve koji su sada u identičnom položaju na obe noge“ ističe Kosta.

Posle manipulacija na levom i desnom boku dužina nogu je sada ista. Ivan se zatim prošetao kako bi videli da terapija nije bila strašna, a doprinela je rasterećenju kičmenog stuba.

„Reci mi sada kako se osećaš u odnosu na to pre tretmana? Da li osećaš relaksaciju u lumbalnom i torakalnom  delu“?

Ivan: „Ispravljeno, super je, baš, baš dobar osećaj“.

Spinalna trakcija

Posle urađene kiropraktike Ivan ide na tretman spinalne dekompresije tj.  trakcije. Trakcija je jedan od savremenih vidova mehanoterapije kojom se postiže rasterećenje u lumbalnom delu kičme.

Ovde govorimo o trakciji proizvođača Chattanuge Triton DTS koja predstavlja trenutno najmoderniju spravu za istezanje i spinalnu dekompresiju. Trakciju koristimo kod stanja kao što su lumbalni sindromi, što je u ovom slučaju kod našeg pacijenta. Takođe pored lumbalnih sindroma koristimo i za istezanje vratne kičme, kod svih cervikalnih simptoma.

Kada postavimo pacijenta u pravilan položaj, postavimo pojaseve, povežemo sto i aparat pristupamo podešavanju parametara koje zadajemo za svakog pacijenta posebno. Kada podesimo željeni program otključavamo sto i istezanje može da počne. Čitav tretman traje otprilike 20 minuta i to vreme može da se poveća ili smanji u zavisnoti od stanja pacijenta i o kakvom problemu se radi. Kilažu zadajemo u odnosu na građu pacijenta, problem koji pacijent ima i u odnosu na to da li je pacijent trenutno u bolnoj fazi ili je u pitanju neka poodmakla hronična faza. Pacijent je fiksiran sa gornjim torakalnim pojasem, donjim pojasem koji prelazi preko karlice. Tu na kraju se nalazi kanap koji lagano povlači pacijenta i mi dobijamo u tom lumbalnom delu blago rasterećenje i istezanje tih segmenata.

Tretman je kranje bezbedan i bezbolan, pacijent je sve vreme u opuštenom i relaksiranom stanju.

Osim kiropraktike i trakcije za proces rehabilitacije do ozdravljenja u Atlas fizikal ambulanti primenjuju se i standardne procedure. Ultrazvučna terapija, laser i elektroterapija, a najbolji rezultati se postižu kada se kombinuju svi vidovi terapija.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24