fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Laparoskopska operacija žučne kese

Laparoskopska operacija žučne kese

Kako nam se bliži vreme praznika i novogodišnje atmosfere, tim Atlas bolnice nastavlja sa specijalnim cenama po kojima nudi određene hirurške intervencije.

U Atlas opštoj bolnici u okviru Centra za opštu hirurgiju, tim lekara izvodi veliki broj laparoskopskih operacija žučne kese (holecistektomija). Holecistektomija je minimalno invazivna hirurška procedura kojom se uklanja obolela žučna kesa. Ova tehnika je u suštini zamenila otvorenu tehniku za rutinske holecistektomije još od ranih 90-ih.

Laparoskopska operacija žučne kese

Uklanjanje žučne kese -holecistektomija se umesto klasičnog operativnog reza od oko 15 – 20 cm izvodi kroz 3 od 4 incizije promera 0.5 do 1 cm, bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Na određena mesta na trbuhu postavljaju se trokari kroz koje se uvode kamera – teleskop i radni instrumenti.

Operacija se izvodi tako što je pacijent u opštoj anesteziji u odgovarajućem položaju. Pacijentu se kroz pupak uvodi tanka igla (Veress), kroz koju se insuflira gas (najčešće CO2 ). Gas u trbuhu ima zadatak da odigne prednji trbušni zid i na taj način stvori „radni prostor“, neophodan za dalji hirurški rad.

Nakon postizanja radnog pritiska uvodi se trokar kroz koji se uvodi teleskop – laparoskop koji je spojen sa kamerom i monitorom koji prikazuje sliku unutrašnjih organa. Zatim se uvode i preostali trokari kroz koje se postavljaju radni instrumenti, pomoću kojih hirurg oslobađa biliovaskularne elemente (arteriju i vod žučne kese), zatim se oni podvezuju – klipsuju i presecaju.

Nakon toga se žučna kesa skida iz svoje lože i kroz jedan od portova izvlači iz trbuha.

Ponekad je potrebno da se kroz jedan od portova postavi i abdominalni dren, a zatim se vrši desuflacija gasa, vađenje portova i šivenje incizija. Nakon toga se pacijent izvodi iz anestezije i tako se završava hirurška intervencija.

eksperti opšte hirurgije - atlas bolnica

Oporavak posle operacije žučne kese

Posle operacije žučne kese, pacijent nekoliko sati kasnije može da ustaje i da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, a bolnicu napušta istog dana ili sutradan. Aktivnosti pacijenta zavise od toga kako se on oseća, a najčešće se preporučuje rana aktivacija i šetnja. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana.

Kod malog broja pacijenata (2 – 4%) ne može se završiti ova operacija do kraja zbog nemogućnosti vizueliziranja biliovaskularnih elemenata i struktura i nemogućnosti da se njima manipuliše. U ovom slučaju radi se takozvana konverzija – prelazak u otvorenu – klasičnu operaciju. Ovo nije komplikacija, već stvar hirurške procene da se bezbedno hiruška intervancija završi do kraja.

Značajno kraći period oporavka u odnosno na standardnu proceduru.

Nakon laparoskopske operacije žučne kese, pacijent se vraća na posao nakon 7 dana, za razliku od klasične operacije, gde taj period iznosi 4 do 6 nedelja.

Pozovite naš call centar i zakažite pregled 011 785 88 88

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24