fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lečenje kičme

Bolest kičme, odnosno kičmenog stuba je jedna od najčešćih bolesti današnjice, nastala kao posledica savremenog načina života. Neprirodno držanje tela usled dugotrajnog sedenja na poslu ili ispred kompjutera, vremenom može izazvati relativno ozbiljna oboljenja, praćena jakim bolovima u šaci, leđima, vratu i nogama. Kako biste sprečili ili izvršili prevenciju bolova u kičmi, potrebno je da se svakodnevno krećete, što je više moguće. Nezavisno od toga da li ste već bili kod lekara ili ne, vežbe su te koje morate uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, jer lekar je tu da Vas posavetuje, a Vi ste ti koji bi trebalo da brinu o svom zdravlju.

Sam bol u kičmi je simptom različitih bolesti i stanja, ali u većini slučajeva bol je posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu. Verovali ili ne, kičma je 50% opterećnija dok sedimo, nego dok stojimo. Tako nam se uz “sedelački način života” počinju povremeno javljajti bolovi i ukočenost u vratu, glavobolje, bol u leđima i nogama, da bi na kraju otkrili da već uveliko imamo spondilozu, discus herniju ili neko drugo oboljenje kičme.

Cela priča oko bolesti kičme zvuči bezazleno, sve dok nas ne preseče oštar bol u leđima (kao posledica lumboišijalgije) ili konstantan bol u vratu (cervikalni sindrom) i slabinskom delu kičmenog stuba (lumbalni bol). Tada odlazimo kod fizijatra, ortopeda i kostolomaca gde se pridržavamo  terapije uglavnom dok ne prođe bol, da bi se potom ponovo vratili starim navikama u kojima zaboraviljamo da izdvojimo vreme za svoje zdravlje, jer se uvek nađe nešto važnije. Ono što je još bitno napomenuti je da mnogi pacijenti prave fatalne greške, pokušavajući sami da se leče ili još gore, obraćaju se nestručnim licima za pomoć. S obzirom na kompleksnost kičmenog stuba jedino će Vaš lekar znati da Vas uputi i usmeri na pravo lečenje i terapiju.

Kao najrasprostranjeniji način lečenja preporučuje se fizikalna terapija koja deluje na bolno mesto, te tako poboljšava funkciju kičme. Fizikalna medicina je najprirodniji metod lečenja i uz edukaciju pacijenata, daje najbolje rezultate kod većine tegoba.

Većina populacije pati od tegoba, ali nemaju nikakvu indikaciju za operativno lečenje, pa se javlja pitanje “šta sa njima”. U takvim slučajevima je najbolje kombinovati preporučene fizičke vežbe i aktivnost, određenu fizikalnu terapiju, alternativne metode lečenja kod sertifikovanih terapeuta i po potrebi koristiti lekove za bol i opuštanje mišića. Kako bi lečenje kičme bilo uspešno neophodno je redukovati telesnu težinu i koliko god je moguće smanjiti stres, jer je on ipak okidač za nastanak svih oboljenja u organizmu.

Ukoliko ovo sve ne pomogne, bolovi predugo traju, lekovi za umirenje ne pomažu, tada će vam sigurno biti predložena neka od operacija kičmenog stuba.

Operacija kičme – spinalna hirurgija

Jedan od lidera u spinalnoj hirurgiji je svakako Atlas opšta bolnica (www.atlasklinika.com).

Centar za bolesti kičme Atlas bolnice ima u svom sastavu vrhunski tim neurohirurga, ortopedskih hirurga i spinalnih hirurga. Oni su po prvi put u Srbiji izveli kompletnu endoskopsku operaciju korekcije deformiteta kičme, što je trenutno najsavremeniji vid operativnog lečenja u svetu.

“Lečenje diskus hernije, diskopatije i drugih degenerativnih i ozbiljnijih oboljenja kičme, hirurškim putem, po kojem je naša klinika jedna od najpoznatijih i najpriznatijih u državi,  ima neprikosnovenu vrednost, jer rešava najkomplikovanije probleme i oboljenja kičmenog stuba”.

U Atlas opštoj bolnici uspešno se tretiraju sledeći problemi:

–          Deformiteti kičme kod dece i odraslih

–          Skolioze, hiperkifoze, urođene anomalije

–          Degenerativna oboljenja kod dece i odraslih

–          Diskus hernije (discus hernia) (minimalano invazivne intervencije pod mikroskopom), spinalne stenoze, deformacije kod odraslih gde se uključuju adultne skolioze i deformirajuće spondiloartroze (deformacije de nuovo), spondilolisteze , spondiloartroze sa mijelopatijom sa ili bez neurološkog deficita

–          Povrede kičmenog stuba (nestabilni prelomi sa ili bez neuroloških ispada)

–          Tumori (operativno lečenje primarnih tumora koji potiču iz kičmenog stuba kao i lečenje metastatskih promena)

–          Zapaljenski procesi na kičmi (sve češća pojava zapaljenskih procesa prevashodno tuberkuloze sa narušavanjem stabilnosti kičmenog stuba i potrebom hirurškog odstranjenja procesa i operativne stabilizacije kičme)

Posetite Centar za bolesti kičme pri Atlas bolnici i prepustite se stručnjacima spinalne hirurgije na čelu centra:  dr. Milenko Savić – specijalista neurohirurgije, dr. Vojislav Basara i dr Slaviša Zagorac specijalisti ortopedije sa traumatologijom – spinalni hirurzi i mnogi drugi, koji će najbolje proceniti u kakvom je stanju vaša kičma i šta je potrebno preduzeti.

Prevencija za zdravu kičmu

A kako biste sačuvali zdravlje kičme i sprečili nastanak pomenutih oboljenja, najbolje bi bilo da tokom života usvojite zdrave navike. Samo tri vrste rekreacije kao što su plivanje, šetnja i vožnja biciklom mogu usporiti nastanak i razvoj degenerativnih bolesti kičme. Hranite se zdravim namirnicama, kao što su riba, mahunarke, integralne žitarice, citrusno voće, beli luk, i u širokom krugu izbegavajte mesne prerađevine, rafinisane šećere i brzu hranu. I zapamtite, samo pet minuta dnevno odvojite za Vašu kičmu i ona će Vam biti zahvalna!

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24