fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lečenje preloma kičme u lokalnoj anesteziji za jedan dan

Medicinski tim spinalnih hirurga, na čelu sa dr Milenkom Savićem, specijalistom neourohirugije Atlas opšte bolnice je po prvi put u Srbiji izveo kompletnu endoskopsku operaciju korekcije deformiteta kičme što je trenutno najsavremeniji vid operativnog lečenja u svetu.

Lečenje preloma kičme u lokalnoj anesteziji jednodnevnom hirurgijom

Pitali smo eksperta Atlas opšte bolnice, dr Milenka Savića, neurohirurga, čija je uža specijalnost  spinalna instrumentalna hirurgija:

Da  li je moguće lečenje kičme u lokalnoj anesteziji i da pritom pacijent ostane u bolnici manje od jednog dana?

“Odgovor je DA. Ova procedura je rađena u novembru ove godine kod nas u Atlas opštoj bolnici. Pacijent je bio muškarac koji je zbog određenog hormonalnog dizbalansa imao osteoporozu i kod koga je došlo do preloma pršljena usled minimalnog opterećenja kičme. Već sutradan je pacijent bio bez bolova i normalno se kretao, a isti dan kada je bila intervencija je otišao kući”

Da li postoje tabui koji su vezani za povrede bolesti kičme?

“Odgovor je DA. Kada neko polomi kičmu, misli se da je to kraj, katastrofa, da ta osoba više neće moći da funkcioniše kao pre, da će ostati doživotni invalid. Sa modernom tehnologijom, sa znanjem koje imamo, povrede i bolesti i povrede kičme, više nisu nerešiv problem”

Da li je postignut napredak u tehničkom i tehnološkom smislu kod lečenja kičme?

“Odgovor je jeste, postignut je izuzetan napredak u spinalnoj hirurgiji. Danas imamo nove implante, nove diskuse – dinamičke diskuse, majmoderniji cement koji se bezbedno ubrizgava u kičmu”

Da li su o svemu ovome adekvatno informisani kako pacijenti, tako i lekari kod nas?

“Ovo je jako dobro pitanje. Nažalost ne, i ovo je prilika da upoznamo kako pacijente, tako i lekare u domenu spinalne hirurgije, o inovacijama u ovoj grani medicine, da srušimo tabue vezane za bolesti kičme, i da ih uputimo na Atlas opštu bolnicu gde mogu rešiti bilo koji kada je u pitanju kičmeni stub.”

Da li je Srbija, srpsko zdravstvo adekvatno uključeno u napredak i svetski trend u spinalnoj hirurgiji?

“Da. Praktično sve stvari koje se rade u svetu radimo i mi u Atlas-u.  Imamo odličnu saradnju sa stranim klinikama.”

Dr Milenko Savić

Osim dr Milenka Savića, kod nas niko drugi ne radi hirurši zahvat verterbroplastike, tj.lečenje preloma kičme u lokalnoj anesteziji.

Izdvojili bismo još neke od inovativnih intervnecija koje se radi u našem Spinalnom centru:

Ispravljanje kičme kod dece kroz jedan rez od 3 cm

U Atlas opštoj bolnici vršimo minimalno invazivnu hirurgiju kod dečijih deformiteta. Kod jednog broja pacijenata može da se uradi kompletno ispravljanje kičme krzo jedan jedini rez od 3 cm na bočnoj strani grudnog koša.

Pre dva meseca urađena je intervencija kod devojčice od 14 godina. Početna dijagnoza je bila skolioza kičme. Kičma je kompletno ispravljna, a rez već sada ne može da se prepozna.

Skolioze – problem koji zaokuplja mlađu populaciju najčešće u adolescentom periodu naglog uzrastanja (dete se krivi, a ništa ga ne boli). Najčešće su u tome idiopatske skolioze koje se sreću 4 puta češće kod devojčica u odnosu na dečake. Pravi razlog nastanka istih do sada nije protvrđen, a najčešće se u etiologiji pominje hormonalni status, naslednost…otuda i  naziv idiopatske.

Dinamička stabilizacija kičme – ugradnja veštačkog diskusa

Kod mlađih ljudi kada dođe do starenja ili oštećenja diskusa umesto tog oštećenjog diskusa ugrađuje se proteza diskusa ili takozvani arteficijalni diskus, tako da kičma nakon opracijie ostaje potpuno pokretljiva.

Ova operacija se radi u vratnom i slabinskom delu kičme. U Atlas opštoj bolnici je rađeno preko 10 ovakvih operacija u poslednjih nedelju dana.

Operacija kičme kod dece uključuje operaciju tumora, povreda i deformiteta, a kod odraslih radi se, pored povreda, tumora i deformitetima još i o infekcijama kao i o terapiji  bola.

Terapija bola

Terapija bola, odnosno pravovremeno tretiranje i otklanjanje bola za lekare svih specijalnosti predstavlja jedan od najvažnijih, ali najčešće i najkompleksnijih zadataka. Terapija bola doprinosi umanjujenju tegoba i na taj način omogućava normalno obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.

Kod nas u Atlas opštoj bolnici, u terapiji bola pored uobičajenih procedura radi se ugradnju električnih stimulatora kičmene moždine koji rešavaju hronične I nepondošljive bolove koji nisu mogli ni na koji drugi način da se tretiraju.

Elektrostimulator u terapiji bola se koristi kod povreda kičme, povreda ekstremiteta, postoperativnog bola ili kod bolova nepoznatog porekla.

Elektrostimulator predstvalja žičanu elektrodu koja se najčešće u lokalnoj ansteziji  postavlja u kičmeni kanal , odnosno na ciljani deo kičmene moždine a elektroda se povezuje sa potkožnom baterijom koja emituje precizno zadatu vrstu I jačinu strujnih impulsa.

Može da se koristi i kod karcinoma u zavisnosti od težine i stepena i od očekivane dužine života.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24