fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Odložite operaciju kolena ili kuka pomoću matičnih ćelija

matične ćelije - koleno Atlas bolnica

U Opštoj bolnici Atlas izvedene su operacije kuka i kolena najnovijom hirurškom metodom uz upotrebu matičnih ćelija. Radi se o metodi koja se već tri godine u našoj zemlji radi isključivo u OB Atlas.

Matične ćelije – rešenje za oštećenje meniskusa i hrskavice

Kada je o operaciji kolena reč, pacijent je došao sa velikim hroničnim bolovima sa unutrašnje strane kolena, usled oštećenja meniskusa i hrskavice. Inače,  ovakva intervencija moguća je samo u slučaju  oštećenja kolena koja nisu u odmakloj fazi. Godište kada se ovi problemi dešavaju je izmedju četrdesetih i šezdesetih godina.

„Konkretan naziv operacije je subkortikalna dekompresija subhondralne kosti i implantacija matičnih ćelija uzetih iz koštane srži. Uz pomoć ove intervencije se u periodu od šest meseci uspostavlja normalna koštana građa na mestu gde  je koleno počelo da propada, odnosno odlaže se period hirurgije sigurno za nekoliko godina, a možda i za stalno. Ključno je da se pacijenti jave na samom početku propadanja kolena dok artroza ne dobije maha“, objasnio je specijalista ortopedije Gordan Gavrilović.

Tokom operacije se atroskopski obrađuje unutrašnjost kolena, kako bi matične ćelije mogle da uđu u kost. Nakon toga se na oštećeno mesto unose matične ćelije.

„Matične ćelije se uzimaju  iz proksimalne tibije, odnosno narodski rečeno kolenjače. Radi se o jednostavnom rezu dužine svega 7 milimetara kroz koji se u roku od pet minuta dobije dovoljna količina koštane srži. Tu koštanu srž centifugiranjem dalje obrađujemo i iz toga dobijamo supstrat nazvan  aspirat koštane srži. Aspirat koštane srži sadrži nekoliko miliona matičnih ćelija po mililitru. On se naknadno unosi na oštećena i obrađena mesta“, izjavio je specijalista urgentne i regenerativne medicine dr. Džihan Abazović.

Matične ćelije – nada za ozbiljna oštećenja kuka

Što se operacije kuka tiče, radi se o pacijentkinji sa ozbiljnim oštećenjima oba kuka. U teže oštećen kuk ubrizgane su matične ćelije u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom, a u kuk sa nešto blažim oštećenjima isti sadržaj uz dodatak  obogaćenih leukocita i eritrocita.

„Intervencija je zapravo pokušaj da jedna relativno mlađa osoba dobije određeno vreme, najčešće nekoliko godina, do ugradnje totalne proteze kuka, što je nažalost u ovom slučaju neizbežno. Dosadašnji rezultati ove tehnike kod početnih degerativnih promena su se pokazali kao izuzetno dobri“, tvrdi doktor Gavrilović.

Obe intervencije odvijaju se pod totalnom anestezijom, nisu komplikovane i traju u proseku po pola sata, nakon čega pacijent odmah ide kući i sposoban je za normalne životne funkcije.

Preporuka lekara je da se u slučaju ovakvih oboljenja pacijenti što pre jave, kako bi intervencija imala što veći efekat.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24