fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Odložite operaciju pomoću matičnih ćelija

matične ćelije za lečenje povreda zglobova

Kako da odložite operaciju ugradnje proteze i popravite stanje kod oštećenja kolena, kuka i drugih zglobova, na konkretnom primeru, u hirurškoj sali Atlas opšte bolnice, pokazala su nam dva vrsna doktora, specijalista ortopedije i specijalista regenerativne medicine.

Dr Gordan Gavrilović: “ Mlada pacijentkinja, koja se bavi rekreativnim sportom, ima probleme sa levim kolenom. Videli smo na magnetu da je otišla kompletna medijalna strana proksimalne tibije sa luksiranim medijalnim meniskusom. Takođe, došlo je i do oštećenja hrskavice i svi zajedno smo doneli odluku da se uradi takozvana dekompresija. Dekompresija je oslobađanje pritiska u proksimalnoj tibiji ubrizgavanjem stem ćelija koje smo uzeli iz druge tibije. To je prvi akt, koji ako uspe pacijentkinja će biti mirna nekoliko godina. Nakon toga dolaze druge hirurške procedure. Ubrizgali smo ćelije u putinovih igala u mesto gde se pojavila koštana skleroza koja sada treba da se obnovi kompletno. Period oporavka od ove intervencije je otprilike mesec dana i nakon toga bi trebalo da se pacijentkinja potpuno vrati normalnim životnim aktivnostima i sportu.
Matične ćelije

Kako je došlo do oštećenja kolena?

Dr Gordan Gavrilović: “ Još uvek ne znam da li je kod ove pacijentkinje oštećenje poreklom degenerativno ili je poreklom trauma, pa je kasnije postalo degenerativno. I dalje se ne zna kada je pacijentkinja preopteretila koleno, da li ga je udarila ili je pala, ali je nakon toga došlo do razvoja degenerativnih promena. „
Matične ćelije za lečenje povrede kolena

Zbog kompleksnosti oboljenja, doktori su primenli kombinovanu intervenciju, kaže Doktor Abazović. Doktor Abazović detaljnije objašnjava proceduru. Osim standardne artroskopije, intervencija je podrazumevala još dva dela.

Dr Džihan Abazović: “ Takođe smo uradili jednu poznatu tehniku koja se zove mikrofraktura. Omogućili smo da, na delovima gde je najslabija hrskavica, “ prokrvimo “ odnosno napravimo male foraže ili rupe da bi koštana srž mogla da ishrani tu oštećenu hrskavicu. Obzirom da je i kost ispod hrskavice bila oštećena, odlučili smo se da sprovedemo jednu tehniku koja se jako retko radi. Mogu vam reći da smo mi jedni od pilota te procedure gde praktično vršimo dekompresiju tog dela kosti ispod hrskavice. Dakle, ispiramo te ćelije koje su u modrici i uklanjamo ih i menjamo novim matičnim ćelijama, koje smo prethodno uzeli iz druge noge. “

Matične ćelije mogu da potpomognu funkcionalni oporavak bilo kog tkiva. Dr Abazović nam je objasnio kako se to tehnički izvodi.

Operacija kolena - Atlas opšta bolnica

 

Kako deluju matične ćelije

Doktor Džihan Abazović: “ Mi uzimamo koštanu srž i pravimo koncentrat. Zatim ih aplikujemo u velikom broju, u cilju da će one da stimulišu sve regenerativne i reparativne mehanizme. Koristimo najsavremenju tehnologiju, nekoliko mašina. Pošto mašine imaju neke svoje limite, mi smo uspeli, kroz naše dugogodišnje iskustvo, da te limite unapredimo. Dve bitne stvari su, što se tiče tog procesa obrade, da je tehnologija senzorski kontrolisana. To je možda još bitnije jer se sve radi u potpuno sterilnim uslovima. Dakle, mi nemamo neku manipulaciju dok se vrši odvajanje supstrata i senzor nam omogućava da mi  podesimo kako mislilmo da bi dobili najkvalitetniji mogući supstrat i to je potpuno personalizovana terapija. Od pacijenta zavisi kako ćemo mi te parametre na mašini da podesimo. “

Mnogi pacijenti u starijoj dobi očekuju da im matične ćelije poboljšaju stanje, kako bi izbegli ugradnju proteze, ali to nije moguće.

Dr Gordan Gavrilović: “ Do nekih 50 – 60 godina je taj relativni životni ciklus koji nam daje dobre stem ćelije koje su pluripotentne i koje mogu da razviju određeni odgovor ka organizmu. “

Važno je da se javite na vreme, čim tegobe počnu. Tada će vam ova kombinovana procedura svakako pomoći i na duži period osloboditi bola i vratiti pokretljivost zgloba.

Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24