fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija preloma kičmenog pršljena

Prelom kičmenog pršljena

Operacija kičmenog pršljena  sa hirurškim postupkom Vertebroplastika koristi se za lečenje preloma kičmenog pršljena vraćanjem snage i visine srušene kosti.

Obično se izvodi kod pacijenata sa jakim bolovima koji im onemogućavaju normalno funkcionisanje ako bol traje duže od 2 meseca. Cilj postupka vertebroplastike je stabilizacija preloma kičme kako bi se zaustavili njegovi bolni pokreti.

Vertebroplastika se smatra minimalno invazivnom hirurškom procedurom, jer se radi kroz mali ubod na koži umesto otvorenog reza. Tipičan postupak vertebroplastike obično traje oko 1 sat.

Kada se preporučuje Vertebroplastika

Vertebroplastika je indikovana za lečenje simptoma i komplikacija kompresijskih preloma kičme. Najčešća indikacija za vertebroplastiku je lečenje bolne akutne i subakutne frakture pršljena kod pacijenata koji ne reaguju na odgovarajuću medicinsku terapiju u period od 4-6 nedelja.

Nereagovanje na medicinsku terapiju definisano je kao minimalno ili nikakvo ublažavanje bola propisanim analgeticima ili neadekvatno ublažavanje bolova kod pacijenata koji nisu u stanju da tolerišu narkotike usled neželjenih neželjenih efekata kao što su sedacija, konfuzija i zatvor.

Uzroci preloma kičmenog pršljena

Uzroci preloma su osteoporoza, koja je najčešći uzrok, koštane metastaze, ili povrede kičme, između ostalih uzroka.

Da bi procenili pogodnost pacijenta za proceduru, oni se podvrgavaju kliničkoj proceni i fizičkom pregledu, nakon čega slede testovi kao što su rendgenski snimci kičme i razne tehnike skeniranja kao što su MRI, CT snimak kičme. Oni mogu pomoći u lokalizaciji mesta preloma, kao i u razlikovanju starih preloma od novih.

Postupak operacije kičmenog pršljena

Iako mogu biti varijacije u načinu na koji se vrši vertebroplastika, postupak se obično radi na sledeći način:

  1. Pacijent odlazi u operacionu salu i leži licem nadole na stolu gde će se izvesti postupak
  2. Primenjuje se lokalna anestezija i lagana sedacija. Bol ne bi trebalo da se oseća u predelu u kome se postupak odvija, ali pacijent obično ostaje budan i reaguje
  3. Korišćenjem fluoroskopije, koja prikazuje rendgenske slike na video monitoru u realnom vremenu, igla za biopsiju kosti se uvodi u slomljeni pršljen kroz mali ubod na koži
  4. Specijalni koštani cement, ubrizgava se pod pritiskom direktno u slomljeni pršljen. Koštani cement ispunjava pukotine u kostima kako bi stvorio vrstu unutrašnjeg gipsa za stabilizaciju kičmene kosti.
  5. Igla se uklanja i cement se brzo stvrdnjava (za oko 10 minuta), zgušnjavajući fragmente prelomljenog pršljena i stabilizujući kost

Po završetku perioda posmatranja nakon postupka, pacijent može napustiti medicinsku ustanovu i istog dana može kući.

Postoperativni tok

Nivoi aktivnosti mogu se postepeno povećavati. Nekoliko dana na mestu uboda može se pojaviti bol, koja se može ublažiti vrećom leda. Većina pacijenata oseća olakšanje bola u roku od 24 do 48 sati nakon operacije. Povratak na napornije fizičke aktivnosti, poput učestvovanja u sportu ili dizanja teškog tereta, ne savetuje se do 6 nedelja.

Vertebroplastika se smatra relativno sigurnim postupkom za smanjenje bola izazvanog prelomom kičmenog pršljena, ali je i dalje operacija i ima određene rizike.

Sve operacije koje se izvode u telu i uključuju lekove uključuju neke ozbiljne rizike, uključujući infekciju, alergijsku reakciju i prekomerno krvarenje.

Moguće komplikacije posle operacije

Ostale potencijalne komplikacije vertebroplastike uključuju:

  1. Propuštanje cementa – Do ovog problema može doći kada cement kosti procuri izvan predviđenih pukotina kičme. Srećom, retko postoje komplikacije povezane sa curenjem koštanog cementa izvan preloma, posebno ako je reč o maloj količini.
  2. Paraliza – Vertebroplastika se izvodi u blizini kičmene moždine i drugih važnih živaca, tako da greška u postavljanju igle može potencijalno rezultirati oštećenjem koje uzrokuje slabost i/ili paralizu jednog ili više udova.
  3. Neuspeh da se smanji bol – Ponekad vertebroplastika ne poboljšava simptome, čak i ako tokom postupka nije došlo do grešaka ili komplikacija.

Atlas Klinka je lider u operacijama koje se izvode na kičmenom stubu. Tim vrhunski obučenih lekara na kome mogu pozavideti i najveći svetski centri spinalne hirurgije.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24