fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija varikokele

operacija varikokele cena

Pod terminom varikokela podrazumevamo proširenje venskog spleta u mošnicama, koje odvode vensku krv iz testisa. U opštoj populaciji varikokela se javlja u 10 – 20 % slučajeva i kod 40% neplodnih muškaraca. Izrazito proširenje spermatične vene često je uzrok muškog infertiliteta. Veoma je važno operaciju varikokele uraditi na vreme jer kasnije stepen oštećenja na testisima ne može da se popravi.

Specijalisti urologije dr Nikola Lukač i dr Uroš Babić obavljaju u Atlas opštoj bolnici sve vrste uroloških intervencija i operacija.

 

Varikokela se po veličini proširenih vena graduiše u III gradusa.

  • G I (manja) – primećuje se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta, kada je otežano oticanje venske krvi pa se varikocela povećava
  • G II (srednja) – može se dijagnostikovati opipavanjem testisa.
  • G III (veća) – uočava se samo pogledom na testis

 

Varikokela se može nalaziti na levoj strani, desnoj ili obostrano. Mnogo je češća na levoj strani nego na desnoj iz anatmoskih razloga. Nastanak varikokele je nepoznatog uzroka jer kod većine osoba nema popratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenja je mehanički, iz anatomskih razloga, međutim, pojava može biti posledica bolesti gornjih mokraćnih puteva, najčešće tumora bubrega. U prilog tome najčešće govori iznenadna pojava varikocele sa desne strane.

Varikokela izgled

Simptomi varikokele

Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom pregleda pacijenta koji se leči od steriliteta. Pacijenti se nekad žale na osećaj težine ili bola u mošnicama. Na koži mošnice mogu se pojaviti upale, crvenilo ili ojed.

 

Da li varkokela utiče na plodnost

Ponekad, muškarci sa velikom varikokelom uopšte nemaju smanjenu plodnost, a ponekad oni sa vrlo malom varikokelom, koja se klinički jedva primećuje, imaju značajno umanjen kvalitet spermatozoida. Zbog toga je uticaj varikokele na kvalitet i broj spermatozoida teško definisati i predvideti. Uzorak semena koji pokazuje smanjen broj spermatozoida i njihovu slabiju pokretljivost često  se naziva “stres uzorak”. Nije poznat tačan mehanizam kojim varikokela oštećuje strukturu spermatozoida, njihovu funkciju i proizvodnju, ali se predpostavlja da ima veze sa povećanom temperaturom i povećanim pritiskom u skrotumu, kao i manjka kiseonika a povećanom koncentracijom ugljen dioksida. Značajno je napomenuti da je temperatura u mošnicama niža nego u drugim delovima tela jer su za razvoj spermatozoida potrebni takvi toplotni uslovi.

Kako se dijagnostikuje varikokela

Za prepoznavanje varikokele najvažniji je pregled i opipavanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji na nogama. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis. Dalji postupak kojim se potvrđuje dijagnoza je ultrazvučno snimanje, tkz. kolor Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tela. Kada se sumnja na bolest u trbušnoj šupljini koja sekundarno prouzrokuje varikokelu, može se uraditi kompjuterska tomografija (CT).

Operacija varikokele

Za sada ne postoje lekovi koji bi na pravi način delovali na varikokelu. Pravi način lečenja varikokele je hirurški zahvat. On se izvodi u sledećim slučajevima kada je prisutna varikokela:

  • Ako imamo jak bol u testisima koji ne odgovara na drugačije lečenje
  • Poremećenu funkciju testisa – smanjen kvalitet semena
  • Smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, a duzina 4cm )

Sve proširene vene se trajno podvezuju. Varikokela se može lečiti i intervalnim radiološkim metodama gde se u venu ulazi kateterom i pod kontrolom rendgena se embolizuju proširene vene.

Budući da se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao.

Kontrolni spermogram se radi 3 – 4 meseca nakon hiruške intervencije. Budući da razvoj spermatozoida traje 72 dana, potrebno je da prođe gore navedeno vreme da se na pravi način proceni rezultat hiruške intervencije.

Boravak u bolnici nakon intervencije obično traje jedan dan, a po potrebi i duže. Tokom oporavka možda ćete osećati blag bol i nelagodnost u regiji operacije. U periodu oporavka može Vam biti propisana određena terapija.

Ko je kandidat za operaciju varikokele

Preporuka je da se varikokela nikako ne operiše pre puberteta, već da se nakon tog perioda, a na osnovu spermograma, procenjuje mogućnost operacije. Prerane operacije nisu smislene, i teže ih je izvoditi, a naročito ako ne znamo da li će nekome uopšte proširena vena smetati. Dakle, venu treba operisati kada je izrazito proširena i kada izaziva loše nalaze spermograma.

Pacijenti sa infertilitetom, jasnim proširenjem spermatične vene, ako nisu stariji od 40 godina kandidati su za operaciju. Što se kasnije otkrije, manja je efikasnost operativnog lečenja. Čak se smatra da posle četrdesete nema smisla operisati varikocelu, jer je već nastupio takav stepen oštećenja na testisima koji ne može da se povrati operacijom.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24