fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pejsmejker – vodič srca

Pejsmejker

Pejsmejker je prvi put implantiran 1958. godine u Karolinska univerzitetskoj bolnici u Stokholmu. Ovu operaciju je obavio doktor Ake Sening na pacijentu koji je imao 43 godine i bio je u veoma teškom stanju. Operacija je uspela i pacijent se nakon toga decenijama dobro osećao.

Aparat danas širom sveta poznat kao pejsmejker proizveden je prema ideji doktora Rune Elmkvista, kompanija Siemens-Elema.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili Vam je potrban pejsmejker možete kontaktirati Puls kardiološki centar na 0117555000

Šta je pejsmejker?

Pejsmejker je svojevrsni “vodič srca” – takozvani elektrostimulator srca. To je zapravo aparat koji je potrebno ugraditi kod pacijenata koji imaju veliko usporenje rada srca (bradikardiju), a ponekad i u slučaju poremećenog srčanog ritma (aritmija).

Usporenje rada srca dešava se iz više razloga, kao na primer usled povećanog tonusa vagusa, kada se puls kreće oko 50 otkucaja u minutu. To se, međutim, dešava i kod zdravih osoba, te se u takvim slučajevima ipak ne primenjuje pejsmejker.

Sa druge strane, usporen rad srca (bradikardija) javlja se kod pacijenata koji boluju od ateroskleroze i/ili su pretrpeli infarkt. Kod njih se u vrlo malom području, takozvanom sistemu sprovođenja nadražaja, pojavi oštećenje. Ova pojava kod nekih bolesnika može biti privremena, dok kod nekih može ostati i trajno. Tada je usađivanje pejsmejkera spasonosno rešenje, jer je to aparat koji u potpunosti otklanja bradikardiju i čini da srce pravi oko 70 otkucaja u minutu, što je idealna cifra.

Zbog tako povoljnog delovanja metoda ugradnje pejsmejkera danas se često primenjuje, a u svetu postoji veliki broj različitih sistema  ovog aparata (različiti tipovi elektrostimulatora). Koji će tip biti ugrađen kod konkretnog pacijenta zavisi od samog poremećaja električnog sistema srca.

Ugradnja pejsmejkera

Pejsmejker se ugrađuje tako što se na grudnom košu pacijenta, ispod ključne kosti, ugradi aparat veličine kutije šibica. Iz ovog aparata izlazi tanka sonda, čiji se vrh ugura kroz gornju venu do srčanih šupljina, obično je to do desne pretkomore.

Kako funkcioniše pejsmejker?

Ugrađeni aparat funkcioniše tako što šalje redovne impulse preko sonde u srce i nameće srcu određeni tempo rada, tako da srce pod uticajem pejsmejkera udara oko 70 puta u minuti. Na osnovu toga gde se smešta sonda pejsmejkera u srcu, razlikuju se i razni tipovi ovog medicinskog aparata. Ako se prijem signala vrši u pretkomori, tada je recimo u pitanju pejsmejker tipa A. Ako je prijem signala u komori srca, radi se o drugom tipu aparata. Dakle, podela tipova uređaja vrši se na osnovu načina na koji ovaj aparat emituje signale.

Postoji i poseban tip pejsmejkera koji ne deluje neprestano, već se uključuje automatski samo u onim momentima kada je srčani ritam poremećen (u slučaju aritmija).

Ovde postoji još jedna povoljnost za pacijente, a to je činjenica da za implantiranje pejsmejkera i uvođenje sonde u srce nije potrebna primena opšte anestezije, već je ovaj operativni postupak moguće obaviti u lokalnoj anesteziji. Ali je razumljivo da se čitav postupak mora obavljati pod najstrožim nadzorom lekara specijalista.

Kako se pejsmejker ugrađuje kod osoba koje imaju određene poremećaje u radu srca, dešava se da se pod uticajem aparata srce za kratko vreme oporavi, te se u takvim slučajevima može ukloniti. Međutim, mnogo je više onih pacijenata kod kojih pejsmejker ostaje trajno.

Kako se živi sa pejsmejkerom?

Pošto se u pejsmejkeru nalaze specijalne baterije koje pokreću aparat, nakon nekoliko godina dolazi do potrebe da se one i zamene. To je u suštini mali poduhvat za iskusne kardiohirurge, ali se mora izvršiti u specijalizovanim kliničkim centrima koje poseduju sve potrebne uslove za bezbedno obavljanje ove intervencije.

Iako pejsmejkeri svoju funkciju obavljaju veoma pouzdano, potrebno je da pacijenti ipak stvore naviku da nekoliko puta dnevno prekontrolišu svoj puls, pa ukoliko primete da je kod njih došlo do usporenosti rada srca, o tome treba da obaveste svog lekara.

Usporenje rada srca kod pacijenata koji imaju ugrađen pejsmeker može biti posledica aparata, iscrpljenja baterija, ali može biti uzrokovano i nekim novonastalim promenama na srcu. O čemu se zapravo radi, ustanoviće lekar.

Zahvaljujući pejsmejkeru bolesnici mogu da žive sasvim normalnim životom. To znači da mogu normalno da se kreću, putuju, voze automobil. Mogu da se kupaju, plivaju i imaju normalan seksualni život, ali sve ovo u slučaju da kod njih ne postoje neki posebni razlozi, uzrokovani osnovnom bolesti srca, a koji zahtevaju određene mere opreza i neka posebna ograničenja.

Bolesnici koji nemaju nekih drugih zdravstvenih tegoba, sa ugrađenim pejsmejkerom, mogu se čak baviti i sportom.

Svi pacijenti treba da paze da se odećom ili nekim drugim predmetima ne vrši pritisak na mesto gde je aparat ugrađen.

Kao što vidimo kardiovaskularna hirurgija puno doprinosi u lečenju i normalizovanju života srčanih bolesnika. Za više informacija možete se obratiti specijalistima kardiologije Puls kardiološkog centra – pozivom na broj: +381 11 7555 000.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24