fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prof. dr Popkov – ahondroplazija

Tokom dva dana (8. i 9. juna) naš vodeći dečiji ortoped profesor Dimitry Popkov učestvovao je na prvoj konferenciji „Ahondroplazija akademija 2022“, posvećenoj kompleksnom problemu dece i odraslih sa ahondroplazijom, u organizaciji kompanije Biomarin. Profesor Popkov je referentni ortoped u oblasti produženja ekstremiteta za ovu kompaniju.

Specijalisti iz različitih oblasti medicine analizirali su zdravstvene probleme koji su prisutni kod takvih osoba. Razgovarano je i o perspektivi upotrebe leka „Vosoritide“ za korekciju problema enhondralne osteogeneze kod dece sa ahondroplazijom.

Aspekti ortopedske hirurgije ahondroplazije su izuzetno nizak rast (ne više od 120-130 cm kod odraslih), deformiteti ekstremiteta, nesrazmerna građa tela i kratki gornji ekstremiteti. Produženje ekstremiteta omogućava ne samo otklanjanje kozmetičkih problema, već, što je najvažnije, poboljšanje funkcionalnosti i omogućavanje deci i odraslima da žive udobno u normalnom okruženju i ne doživljavaju poteškoće u brizi o sebi.

Profesor Popkov na klinici Atlas obavlja hirurško lečenje ne samo pacijenata sa ahondroplazijom, već obavlja i produžavanje donjih i gornjih ekstremiteta i korekciju deformiteta u drugim stanjima (hondrodisplazija, posebno pseudoahondroplazija, hipohondroplazija, epimetafizna akkompaniplazija), patološki nizak rast.

Slede primeri takve rekonstrukcije ekstremiteta (iz arhive prof. D. Popkova i Atlas klinike).

*Rentgenski snimak donjih ekstremiteta i fotografija pacijenta sa ahondroplazijom u procesu lečenja.

*Među etapni rezultat: Produženi donji ekstremiteti, ali predstoji još produžavanje nadlaktica.

*Etapa produžavanje nadlaktice.

*Još jedan primer pacijenta sa pseudoahondroplazijom.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24