fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

PRP tretman u ginekologiji

Najnovije studije su pokazale da injekcija plazme bogate trombocitima (PRP) može biti siguran i efikasan tretman za poboljšanje seksualne disfunkcije, urinarne inkontinecije i vaginalne suvoće. U više studija, PRP je dokazano efikasan i bez ikakvih nuspojava, u oblastima ortopedije, sportske medicine, tretmanu rana, stomatologiji, oftalmologiji i u mnogim kozmetičkim i antiaging procedurama.

PRP se dobija iz malog uzorka krvi pacijenta (oko 10 ml), nakon centrifugiranja u specijalizovanoj epruveti.  Postoji mnogo različitih preparata na raspolaganju, međutim imperativ je da se koristi patentirani sistem koji se sastoji od epruvete koja sadrži gel za razdvajanje crvenih krvnih zrnaca od trombocita i plazme zahvaljujući kome se na najlakši način izoluje najčistiji PRP koji je jasno uočljiv i boje slame. Može se aktivirati ili kalcijum hloridom ili kalcijum glukonatom da se stvori mreža  ‘bogata trombocitima Fibrin Matrix’ – mala količina dodatog kalcijuma inicira fibrinogen i dovodi do polimerizacije fibrina. Jednom kada se doda kalcijum, preostaje vreme oko 10-12 minuta da ubrizga pre nego što se učvrsti u fibrin ugrušak. Ova ‘mreža’ pomaže da lokalizuju faktori rasta, odnosno povećanje lokalne koncentracije u ciljanom tkivu kako bi se potpomogla regeneracija. Gel sa konzistentnim fibrin ugruškom daje pomoću volumena duže održiv efekat nego s običnim PRP-om. U našoj praksi koristimo kalcijum hlorid za tretmane  seksualne postupke disfunkcije.

PRP je ne-viskozna tečnost, koja se lako ubrizgava u tkiva i može se injektovati sa malokalibarskim  iglama, čime se povećava udobnost postupka. Jednom ubrizgan u tkivima, PRP oslobađa aktivne faktore rasta koji privlače i aktiviraju pluripotentne matične ćelije u području ubrizgavanja, stimulišu  neoangiogenezu, rast fibroblasta, proliferaciju žlezdanog tkiva i nov neuronski rast, što rezultuje  podmlađivanje  pa čak i poboljšanje funkcije  oštećenih ili neoštećenih  tkiva.
PRP je potpuno autologan, tako da još ne postoje poznate kontraindikacije na tretman. Nije bilo nikakvih izvještaja o granuloma, infekcijama, ili bilo kojim drugim ozbiljnim neželjenim efektima  sa PRP u medicinskoj literaturi, a uz to da PRP je pripremljen u registrovanim specijalizovanim sterilnim epruvetama.

PRP se koristi  za tretman  ginekoloških problema:

– Urinarna stres inkontinencija
– Smanjena senzacija
– Smanjeno uzbuđenje
– Anorgazmije
– Suhoća
– Smanjena seksualna želja
– Dispareunija
– Lichen sclerosus
– Ožiljci nakon epiziotomije

Pre početka PRP ginekološkog  tretmana lokalna anestetik krema se nanosi na regije ubrizgavanja. Skoro potpuna anestezija se može postići nakon 20 minuta, dok se pripremi  PRP, jer nam je cilj gotovo bezbolan tretman. PRP dobijen centrifugiranjem (oko 5-6ml)  se zatim ubrizgava u vrlo specifična mesta te svojim volumenom trenutno menja vezikoouretralni ugao, a povećanjem protoka krvi i regeneracijom  ćelija u ovoj oblasti i proliferacijom žlezdanog tkiva  poboljšava funkciju Skeneovih žlezda, koji su ženski ekvivalent tkivu prostate kod muškaraca, i igraju značajnu ulogu kod žena tokom ejakulacije. Na taj način trenutno poboljšava seksualnu disfunkciju, te se seksualni odnosi mogu praktikovati i nakon tretmana. Urinarna inkontinecija je usled ubrizganog volumena trenutno redukovana, da bi  efekat resorcijom PRP-a nestao, a potom se poboljšanje ponovo ispoljava  nakon 3-5 nedelja sa punim efektom nakon 3-5 meseci.
Efikasnost kod urinarnih inkontinecija je 65% nakon prvog tretmana, a 85-90% nakon dva ili tri tretmana.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24