fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prvi put otklonjen tumor mozga u privatnoj bolnici

operacija-mozga

Prvi put je u našoj zemlji urađena ovakva operacija i otklonjen tumor mozga u privatnoj bolnici. Operacija je trajala 6h, facijalni živac kompletno sačuvan, a tumor uklonjen potpuno.

Operacija tumora pontocerebelarnog ugla

U Atlas opštu bolnicu smo nedavno primili pacijenta sa ozbiljnim problemima koje je uzrokovao tumor na mozgu. Nakon pregleda koji je dr Milenko Savić obavio, ustanovljeno je da se radi o velikom tumoru u pontocerebelarnom uglu sa leve strane (zadnja lobanjska jama). Ovaj tumor je uzrokovao potpuni gubitak sluha. Tumor je prema radiološkim kriterijumima dobroćudne prirode (porekla slušnog živca). Pacijentu se tumor godinama uvećava i trenutno se vidi jasan pritisak na važne strukture u zadnjoj lobanjskoj jami, a pre svega na moždano stablo. Zbog rasta tumora za vrlo kratko vreme bi se javile ozbiljne neurološke smetnje, opasne po život.

Jedini način da se ovako veliki tumor mozga ukloni, odnosno da se smanji pritisak na važne delove mozga i da se spreči pojava ozbiljnih neuroloških smetnji je hirurška intervencija otvaranja lobanje i uklanjanja tumora.

Koliko je operacija tumora mozga složena?

Radi se o veoma ozbiljnoj intervenciji koja zahteva:

  • specifičnu opremu za otvaranje lobanje, pristup samom tumoru i uklanjanje tumora
  • specifičnu anesteziju bez miorelaksanasa
  • korišćenje aparata za intra operativni monitoring  važnih moždanih funkcija i prepoznavanje veoma važnih nervnih struktura u zoni operacije, a pre svega kranijalnih živaca
  • specifično post operativno praćenje

 

Kod ovog pacijenta je posebno bilo važno da se sačuva funkcija VII kranijalnog živca koji je odgovoran za pokrete mišića lica, kapaka i jezika (takozvani facijalni živac). To može da se postigne samo korišćenjem specifične opereme, takozvanog intraoperativnog monitoringa. Intraoperativni monitoring omogućava de se tokom operacije identifikuju i sačuvaju određeni živci, a u ovom konkretnom slučaju facijalni živac.

Ovakav aparat trenutno postoji samo u Atlas opštoj bolnici i u KC Srbije.

Tumor mozga

Operacija tumora mozga je trajala šest sati i protekla je bez ikakvih intraoperativnih komplikacija. Uspeli  smo da i pored velikog tumora i izmenjenih anatomskih odnosa da identifikujemo facijalni živac i da ga kompletno sačuvamo, a da tumor uklonimo kompletno.

Pacijentkinja  je odmah nakon završetka operacije bila budna i svesna, bez ikakvog neurološkog oštećenja.

Sutradan je vertikalizovana i započela je samostalan hod, istako je dr Milenko Savić

 

Operaciju tumora mozga je izveo hirurški tim koji vodi dr Milenko Savić, neurohirurg, a koji su činili hirurg asistent, anesteziolog, ansteziloški  tehničar, neurofiziolog, inženjer za intraoperativni monitoring, dve neurohirurške instrumentarke i dva bolničara. 

Kratak video operacije:

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24