fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ranom dijagnostikom i operacijom do pobede nad karcinomom pluća

Operacija karcinoma pluca

Karcinom pluća je godinama najčešće maligno oboljenje u Srbiji, naročito kod muškaraca. Nažalost, to je bolest koja svake godine odnese veliki broj osoba. Od najveće važnosti za lečenje ovog maligniteta je rano otkrivanje bolesti. Karcinom može biti sitnoćelijski, sa brzim rastom i dalekim metastazama, skvamozni (pušački, od ćelija koje oblažu disajne puteve), adenokarcinom (od ćelija koje produkuju sluz) i karcinom velikih ćelija.

Simptomi i faktori rizika

Simptomi karcinoma pluća su najčešće dugotrajan, neprolazan kašalj, iskašljavanje krvi i bolovi u plućima. Bol u grudima se javlja pri kašljanju, prilikom dubokog disanja i osoba teško diše. Nije retkost da osoba ima ponovljene upale pluća na istom mestu koje ne prolaze nakon tretmana lekovima. Obolela osoba gubi apetit i mršavi. Kao najveći faktori rizika ističu se pušenje i genetska predispozicija. Na pojavu karcinoma pluća očigledno utiču i faktori sredine i poslovi vezani za udisanje otrovnih isparenja (aerozagađenja, azbest, radon, hrom).

Dijagnostika karcinoma pluća

Karcinom pluća se utvrđuje radiografskim snimanjem pluća, citopatološkom analizom ispljuvka, bronhoskopijom, CT pregledom i pregledom magnetnom rezonancom. Bronhoskopija je osnovna metoda za utvrđivanje stanja disajnih puteva i potpuno je bezbolna. Tu su još invanzivne metode: medijastinoskopija kojom se kroz mali rez na vratu uz pomoć male cevi ulazi u pluća i vrši pregled.

Tokom pregleda pacijent je u opštoj anesteziji. VATS je slična metoda pregleda pluća, s tim što se rez pravi na grudnom košu, a moguće je pregledati i plućnu maramicu. Za vreme CT snimanja moguće je obaviti i biopsiju pluća (uzimanje uzorka tkiva) radi patohistološkog i citološkog pregleda tkiva. Kada se utvrdi dijagnoza, tip i raširenost karcinoma lekarski tim preporučuje najpogodniji tip lečenja.

Operacija karcinoma pluća

Način lečenja zavisi od tipa karcinoma, njegove pozicije, faze razvoja bolesti i opšteg stanja pacijenta. Lečenje se sprovodi operacijom, radioterapijom i hemioterapijom. Operacijom se odstranjuje deo pluća zahvaćen karcinomom (nesitnoćelijski) ukoliko je moguće da ostatak pluća vrši svoju ulogu bez problema.

Drugi uslov za operaciju karcinoma pluća je da se bolest nije raširila izvan pluća. U nekim slučajevima moguće je operativno ukloniti jedno celo plućno tkivo, pri čemu pacijent nema nikakvih problema kasnije sa disanjem. Takođe, moguće je uklanjanje samo jednog režnja plućnog krila ili samo jednog manjeg dela. Sve operacije se obavljaju u opštoj anesteziji i najčešće traju po nekoliko sati.

Oporavak i život posle operacije

Oporavak od operacije karcinoma pluća je individualan, ali je to najčešće nekoliko nedelja. Oporavak je praćen različitim tegobama koje se smanjuju uz korišćenje prepisanih lekova. Rana se drenira uz pomoć cevčica koje se postavljaju tokom operacije i uklanjaju nakon nekoliko dana. Prvih nekoliko dana pacijent je na infuziji kako bi se snadbevanje hranljivim materijama održavalo kontinuirano. U zavisnosti od stanja pacijent se zadržava u stacionaru bolnice od sedam do deset dana nakon operacije.

Nakon operacije pacijentima se sugeriše da što pre počnu sa kretanjem kako bi se izbegle komplikacije vezane za zgrušavanje krvi. Fiziotrapeut će pacijentu pokazati vežbe disanja koje će praktikovati u bolnici, kao i nakon odlaska kući. Plivanje i šetnja su vežbe koje se preporučuju svim pacijentima nakon operacije pluća. Nakon operacije lekar će preporučiti kontrole na dva-tri meseca.

Atlas opšta bolnica vam omogućava da bez čekanja obavite najveći deo neophodne dijagnostike, pregleda i laboratorijskih analiza. Bolnica je opremljena savremenom medicinskom tehnikom koja omogućava precizu dijagnostiku. Samo blagovremeno utvrđivanje dijagnoze karcinoma pluća omogućava lečenje. Iskusni onkolozi prići će pacijentu na human način, analiziraće i predložiće najpogodniji vid lečenja.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24