fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Transuretralna resekcija (TUR) tumora mokraćne bešike

tur-besike

Transuretralna resekcija (TUR) tumora mokraćne bešike

Transuretralna resekcija (TUR) mokraćne bešike je hirurški postupak koji se koristi i za dijagnostikovanje tumora mokraćne bešike i za uklanjanje kanceroznog tkiva iz bešike. TUR može utvrditi da li se tumor širi u zid mokraćne bešike.

Ovaj postupak se naziva i TURBT (transurethral resection for bladder tumour – transuretralna resekcija tumora mokraćne bešike). Jedan ili više malih tumora mogu se ukloniti iz mokraćne bešike tokom TUR-a. TUR je najčešći i najefikasniji tretman za tumor mokraćne bešike u ranom stadijumu. Takođe može biti efikasan za napredniji karcinom ako se kompletan tumor ukloni i biopsije pokažu da nisu preostale nikakve ćelije kancera.

Preko 70% tumora mokraćne bešike je neinvazivni mišićni karcinom mokraćne bešike (NMIBC). Većina pacijenata ima površni karcinom kad im se prvi put dijagnostikuje, tako da je ovo obično njihovo prvo lečenje. Ponekad se radi drugi, opsežniji TURBT da bi se bolje osiguralo uklanjanje svih karcinoma. Cilj je izvaditi ćelije raka i okolna tkiva do mišićnog sloja zida mokraćne bešike.

TURBT je glavni postupak za dijagnozu i lečenje NMIBC-a, koji donosi 62% dugoročnog opšteg preživljavanja kod pacijenata sa dobro diferenciranim (G1) i umereno dobro diferenciranim (G2) tumorima stepena Ta.

tipovi tumora bešike

Lečenje TUR-om može pratiti hemoterapija ili imunoterapija koju sprovodi onkolog.

Specijalisti urologije dr Nikola Lukač i dr Uroš Babić obavljaju u Atlas opštoj bolnici sve vrste uroloških intervencija i operacija.

Ukoliko imate problem sa bešikom sada je pravi trenutak da se javite i zakažete vaš pregled i operaciju tumora bešike po promotivnoj ceni od 95.000 – 115.000  dinara sa uključenom cenom anestezije.

Kako se izvodi operacija TUR tumora mokraćne bešike

Ova operacija se izvodi pomoću instrumenta koji se uvodi kroz vašu uretru, tako da nema rezova u trbuhu. Operacija se izvodi u  opštoj anesteziju ili spinalnoj anesteziji.

Vrsta tankog, čvrstog cistoskopa zvanog resektoskop, uvodi se u bešiku kroz uretru. Resektoskop ima žičanu petlju na kraju koja se koristi za uklanjanje bilo kakvih abnormalnih tkiva ili tumora. Uklonjeno tkivo se šalje u laboratoriju na testiranje.

Nakon uklanjanja tumora može se preduzeti još koraka kako bi se osiguralo da je tumor potpuno uništen.

Kod pacijenata sa dugom istorijom rekurentnih, neinvazivnih tumora niskog stepena (sporo rastući tumori koji se stalno vraćaju), hirurg može koristiti samo fulguraciju (elektirčna ablacija) kako bi spalio male tumore koji se vide tokom cistoskopije (umesto da ih ukloni). To se često može učiniti pod lokalnom anestezijom a intervencija je sigurna ali može biti blago neudobna za pacijenta. Fulguracija malih tumora omogućava kontrolu oštećenja mokraćne bešike i nosi veoma mali rizik po pacijenta. Ćelije tumora takođe se mogu uništiti pomoću visokoenergetskog lasera ​​kroz resektoskop.

TUR bešike cena

Šta očekivati posle operacije

Nakon operacije, kateter se postvalja u uretru kako bi se zaustavilo krvarenje i sprečilo začepljenje uretre. Kada se krvarenje zaustavi, kateter se uklanja. Možda ćete morati da ostanete u bolnici 1 do 4 dana.

Možda ćete neko vreme posle operacije osećati potrebu da urinirate, ali to bi se vremenom trebalo poboljšati. Možda ćete imati krv u urinu najviše 2 do 3 nedelje nakon operacije. Možda će vam biti dostavljeno uputstvo da izbegavate naporne aktivnosti tokom otprilike 3 nedelje nakon TUR-a.

 

Rizici operacije transuretralna resekcija tumora mokraćne bešike

Neželjeni efekti TURBT-a su uglavnom blagi i obično ne traju dugo. Odmah posle TURBT-a vam se mogu javiti krvarenja i bolovi tokom mokrenja. Obično možete otići kući isti dan ili narednog dana i možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nedelju ili dve.

 

  • Krvarenje
  • Infekcija mokraćne bešike (cistitis)
  • Perforacija zida bešike
  • Krv u mokraći (hematurija)
  • Blokada mokraćne cevi ugrušcima krvi u bešici

 

Transuretralna resekcija tumora mokraćnog mjehura (TURBT), izvedena endoskopski, je postupak prve linije za dijagnostiku, stadiranje i liječenje vidljivih tumora. bez gubitka troškova i neefikasnosti operativne dvorane. [1]

 

Čak i ako TURBT ukloni tumor u potpunosti, rak mokraćne bešike često se vraća (ponavlja se) u drugim delovima bešike. Ovo se može tretirati drugim TURBT-om. Ali ako TURBT treba ponoviti više puta, mokraćna bešika može imati ožiljno tkivo i ne može zadržavati puno urina. Ovo može dovesti do neželjenih efekata poput učestalog mokrenja ili čak inkontinencije (gubitak kontrole urina).

Cena transuretralne resekcije tumora bešike (TUR bešike) iznosi 95.000 – 115.000  dinara u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Usluga slanja uzorka na ispitivanja (histopatologija)  nije uključena u cenu kao ni bolnički dani nakon intervencije.

 

NAJPOVOLJNIJA CENA OPERACIJE TUMORA BEŠIKE – TUR  bešike 95.000 RSD

preoperativna priprema + operacija + anestezija

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24