fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tumor bubrega

Tumor bubrega

Tumor bubrega je patološka proliferacija bubrežnog tkiva, koja se sastoji od kvalitativno izmenjenih ćelija. Zavisno od prirode rasta, izolovani su benigni i maligni tumori bubrega.

Benigni tumori bubrega su manje uobičajeni od malignih. Prosečna starost dijagnostikovanja bubrežnih neoplazmi kod pacijenata je 70 godina, a kod muškaraca se tumor bubrega razvija 2 puta češće nego kod žena. Tumori bubrega kod dece, s gledišta pola deteta, javljaju se podjednako često.

Karakteristično je da maligni tumor kod dece u većini slučajeva ima mešovitu prirodu i naziva se Wilmsov tumor.

Uzroci nastanka tumora bubrega

Do danas još uvek nisu utvrđeni jednoznačni uzroci nastanka tumora bubrega, niti su identifikovani specifični karcinogeni. Međutim, postoje brojni uslovi i faktori pod kojima je razvoj tumora bubrega češće moguć
nego obično:
1. Nasledna predispozicija
2. Oslabljen imunitet
3. Pušenje
4. Uticaj zračenja

Klasifikacija tumora bubrega

U kliničkoj praksi koristi se klasifikacija tumora bubrega koja se temelji na kliničkim i radiološkim karakteristikama:
Benigni tumori bubrežnog parenhima: adenom, lipom, fibrom, angiomiolipom, oncocytomas, miom, hemangiom, chylangioma, miksom, dermoid.

Maligni tumori bubrežnog parenhima: karcinom bubrežnih stanica, fibroangiosarkoma, mioangiosarkoma, lipoangiosarkoma, mešoviti tumor Wilmsa.

Benigni tumori bubrega koji potiču iz bubrežne čašice: papiloma čašice, angioma čašice, leiomomoma čašice.
Maligni tumori bubrega koji potiču iz bubrežne čašice: prelazni karcinom ćelija čašice, karcinom pločastih ćelija čašice, rak debelog creva i karcinom čašice, sarcoma čašice.

Simptomi tumora bubrega

U početnim fazama razvoja tumora bubrega, klinički znaci (simptomi bolesti) mogu biti odsutni ili toliko blagi da ne skreću nikakvu pažnju na sebe. Dakle, pacijent još uvek ne oseća nikakve smetnje. Kako se proces razvija, mogu se pojaviti sledeći simptomi i poremećaji:
– slabost i hronični umor,
– gubitak apetita,
– gubitak težine,
– povišena telesna temperatura (37-38° C),
– tup bol u lumbalnom području na bolesnoj strani (ponekad bol zrači
na prepone i bedra),
– anemija,
– policitemija,
– arterijska hipertenzija,
– hematurija,
– renalna kolika (krvni ugrušci u urinu),
– tumor koji se može opipati,
– simptomi povezani s metastazama (zavise od metastaziranog
organa ili tkiva na kojem se nalaze).

Tumor bubrega – Lečenje

Glavna metoda lečenja tumora bubrega je operacija. Danas je sve češća laparoskopska operacija bubrega – sa malim rezom, koja se lakše podnosi od klasične operacije i nakon koje se pacijent brze oporavlja.
Čak i u slučaju prisutnosti udaljenih metastaza, uklanjanjem primarnog fokusa metastaza može se produžiti život pacijenta. Tumori bubrega najčešće daju metastaze na plućima i kostima.

Radioterapija se koristi samo kao palijativna mera za tumore bubrega koji se iz nekog opravdanog razloga ne mogu operisati. Kao konzervativni tretman, koristi se imunoterapija, kao i hormonska terapija.

Ključ uspešnog izlečenja

Ključ uspešnog izlečenja tumora bubrega je blagovremena dijagnoza, za koju je potrebno kontaktirati stručnjaka. Najčešće primenjivana metoda lečenja tumora bubrega širom sveta je hirurška intervencija, budući da je karakteristika ovih tumora njihova neosetljivost na zračenje i hemoterapiju. U zavisnosti od toga gde je lokalizovan, u kojoj meri je urastao u organ i koje je veličine operacija tumora bubrega, se izvodi otvorenom metodom ili laparoskopskom.

Ako veličina lezije nije veća od 10 cm, koristi se laparoskopija. Ako postoje kontraindikacije za ovakav postupak, onda se provodi otvorena operacija koja omogućava nesmetano uklanjanje tumora bubrega.

Otvorena operacija tumora često uključuje uklanjanje i obolelog organa (u ovom slučaju bubrega). Ako je tumor manji od 4 cm, izvodi se delimično uklanjanje bubrežnih tkiva.

Važno je imati na umu da mogućnost primene ove ili one metode zavisi uglavnom ot toga kakvi su podaci dobijeni u dijagnostičkoj studiji.

Operacija tumora bubrega

Tehnička oprema medicinske ustanove i kvalifikacijski nivo hirurga koji će uraditi operaciju imaju važnu ulogu. O tome brine Opšta bolnica «Atlas» iz Beograda u kojoj se uspešno obavlja operacija tumora bubrega. Nakon hirurške intervencije potrebno je stalno praćenje stanja pacijenta. U slučaju pravovremenog i metodološki ispravnog lečenja, rizik od recidiva (ponovnog nastanka tumora) je mali.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24