fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

U Srbiji ugrađena prva Attune proteza kolena

endoproteza-kolena

Prva Attune proteza kolena ugrađena u Srbiji

U Atlas opštoj bolnici hirurški tim lekara Centra za ortopediju na čelu sa dr Gordanom Gavrilovićem  danas je izveo operaciju totalne endo proteze kolena na pacijentu starosti 56 godina.

Naime radi se o protezi kolena firme Johnson&Johnson a ovaj model proteze nosi naziv ATTUNE (atjun) i ovo je prvi put da je ovaj model proteze ugrađen u Srbiji i regionu.

Zašto je pacijent upućen na operaciju?

Pacijent nam se za pomoć obratio jer je imao tegobe u vidu deformiteta kolena, konstantnog otoka i bolova kao i ograničenu pokretljivost što mu je stvaralo velike probleme u svakodnevnom životu. Nakon pregleda koji je obavio dr Gavrilović pacijent je upućen na operaciju.

Ovom operacijom tim lekara Atlas opšte bolnice ispravio je deformitet kolena a cilj nam je da dobijemo bezbolno koleno obima pokreta u granicama endo proteze.

Pacijent je tokom cele ove operacije kolena po svom izboru i u dogovoru sa anesteziologom bio budan, dobio je spinalnu anesteziju, tako da je komunicirao sa hirurzima tokom celog postupka a vitalni parametri su bili normalni, operativni tok je prošao po planu, bez ikakvih komplikacija i bez gubitka krvi. Operacija je trajala 90 minuta.

Koji je period oporavka nakon operacije?

Plan je da se pacijent koliko danas ili sutra vertikalizuje tj da stane na svoje noge, za početak sa štakama sa delimičnim osloncem. Naš cilj je da on dobije pun oslonac na tu nogu bez štaka za dve nedelje što ćemo uz pomoć fiziklanog tima i postići.

U timu Centra za ortopediju Atlas bolnice koji čine specijalisti ortopedije sa traumatologijom koji su izveli operaciju bili su:
dr Gordan Gavrilović
dr Nenad Trbović
dr Andrija Lazović
dr Dejan Aleksandrić
anestezilog dr Aleksandar Jordanov
anestetičar Nikola Šoškić
instrumentari: Snežana Tešmanović, Radoljub Kovačević

Snimak i prilog iz operacione sale možete pogledati na sledećem linku:

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24