fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Uklanjanje ciste epididimisa – spermatokele

Operacija spermatokele Atlas

Šta je cista epididimisa – spermatokela

Spermatokela ili speramatocela  (ili spermatična cista) je vrećica ispunjena tečnošću koja raste u epididimisu. Epididimis je cev dugačka oko 6 metara,  gde sperma sazreva tokom prolaska. Nalazi se u skrotumu i okružuje zadnji i gornji deo testisa.Spermatocele često sadrže lokve mrtvih spermatozoida. Lekari nisu sigurni šta to uzrokuje. Često se spermatocele razvijaju bez ikakvog određenog razloga.

Spermatocele se razlikuju po veličini. Obično ne bole, ali mogu prouzrokovati bol ako postanu prevelike. Spermatocele mogu biti glatke. Takođe mogu da budu ispunjene beličastim, mutnim tečnostima. Ponekad zadržavaju spermu. Ciste epididimisa su po pravilu dobroćudne promene (ne kancerogene). Ipak, ako primetite rast u blizini penisa ili skrotuma (kesice koja drži vaše testise), obratite se  lekaru. Ukoliko porastu ili prave smetnje predlaže se uklanjanje ciste. Važno je zapamtiti da spermatocele ne utiču na plodnost.

Cista epididimisa - spermatokela

Ko izvodi operaciju spermatokele?

Indikacije za hirurško uklanjanje ciste epididimisa su sledeće: brz rast tumora, ogromna veličina cistične šupljine, intenzivan bol, značajna nelagodnost tokom seksa, hodanja i drugih aktivnosti, neplodnost, sumnja na prisustvo kancera, znaci cisto kompresije drugih tkiva ili organa.

Specijalisti urologije dr Nikola Lukač i dr Uroš Babić obavljaju u Atlas opštoj bolnici sve vrste uroloških intervencija i operacija.

Ukoliko imate problem sa cistom epididimisa – spermatokelom sada je pravi trenutak da se javite i zakažete vaš pregled i intervenciju po promotivnoj ceni od 60.000 dinara ukoliko se intervencija izvodi u lokalnoj anesteziji ili 80.000 dinara ukoliko je intervencija sa uključenom opštom anestezijom.

Testovi za potvrdu dijagnoze spermatokele

Za potvrdu ciste epididimisa primenjuju se sledeći testovi: palpacija skrotuma, diaphanoskopija – skeniranje skrotuma zracima svetlosti, ultrazvuk testisa – pruža mogućnost ne samo da otkrije prisustvo ciste, već takođe određuje njegovu veličinu i tačnu lokaciju, a kvalitet protoka krvi u skrotumu određuje se Doplerom. Dodatni testovi se mogu izvoditi da isključe maligni tumor i da istovremeno pruže detaljne informacije o lokaciji, veličini i strukturi neoplazme.

Ukoliko se dimenzije ciste na ultrazvučnom merenju ne menjaju i pacijent nema smetnje – nema razloga za brigu. Sa rastom cista kod pacijenta, mogu se javiti sledeći problemi: bol ili neugodnost u skrotumu ili testisu tokom vežbanja ili sekuslanog odnosa, skrotum povećava zapreminu, neudobnost pri hodanju, slabost, povećanje temperature, otok i crvenilo kože na skrotumu.

Tokom vremena osobe sa cistom epididimisa, mogu osetiti sledeće komplikacije: gnojnu upalu, rupture ciste, oštećenje okolnih živaca i krvnih sudova.

proteza testisa

 

Lečenje spermatokele

Operacija spermatocele – spermatocelektomija

Spermatocelektomija je standardni tretman za spermatocele koje izazivaju simptome. Cilj operacije je uklanjanje spermatocele iz epididimalnog tkiva i očuvanje reproduktivnog trakta. Ovaj postupak se često obavlja pomoću lokalne ili opšte anestezije. Obično traje manje od jednog sata. Ponekad je potrebno ukloniti ceo ili deo epididimisa. Kada se uklone, ciste se obavezno šalju na patohistološku analizu (analizu tkiva).

Klasična operacija

Uzdužni rez se pravi na skrotumu kroz koji hirurg uklanja cistu. Nakon toga, u slučaju urođenih cističnih šupljina, vrši se šivenje i operacija se smatra završenom. Ako se formacija stekne ili pacijent pokazuje znake kompresije vas deferensa, onda lekar proverava skrotum i vraća sve pogođene strukture. Ako je potrebno, za to se mogu koristiti različite protetske strukture i implantati.

Kada je operacija indikovana, lekar mora sprovesti sveobuhvatan pregled pacijenta, koji će isključiti prisustvo sledećih kontraindikacija za intervenciju: dermatološka oboljenja ili akutni inflamatorni procesi u skrotumu ili opšte ozbiljno stanje pacijenta. U takvim kliničkim slučajevima, operacija se odlaže dok pacijent nije potpuno izlečen.

Skleroterapija

Izvodi se kada je nemoguće ukloniti cističnu šupljinu drugim metodom ili prisustvom kontraindikacija na endoskopsku ili klasičnu metodu uklanjanja ciste. Hirurg pravi „rupu“ u skrotumu i uvodi tanku iglu, kroz koju se tečnost akumulirana u cističnoj šupljini usisava. Posle toga, sklerozant se uvede kroz istu iglu. Pod uticajem ovog leka, zidovi ciste drže zajedno i nestaju. Ovaj metod uklanjanja cistične šupljine nije preporučljiv onim pacijentima koji planiraju da imaju dete. Ova kontraindikacija je zbog činjenice da je nakon uvođenja sklerozanta šansa za neplodnost i oštećenje spermatozoida prevelika. Pored toga, ova tehnika retko se koristi zbog činjenice da nakon njene  primene postoje ponovljene ciste.

Nakon završetka operacije za uklanjanje epididimisne ciste, šavovi se nanose na kožu skrotuma, koji ne zahteva uklanjanje, ili šavovi koji se uklanjaju 7-10 dana nakon intervencije. Hladne obloge  se primenjuju na područje nekoliko sati kako bi se smanjilo oticanje tkiva.

Oporavak nakon operacije

Tokom prvih 2-3 dana nakon operacije, pacijent može osećati bol u perineumu. Ova manifestacija u postoperativnom periodu smatra se normalnom. Posle 3 dana bolne senzacije se smanjuju, a opšte stanje pacijenta značajno se poboljšava. Potpuni oporavak pacijenta nakon takve intervencije se obično javlja nakon 10-14 dana.

posle operacije spermatokele

Tokom oporvaka preporučuje se poštovanje sledećih jednostavnih pravila:

  • Prva 2-3 dana nakon operacije nosite suspenzor (poseban zavoj) koji podržava testise
  • Nemojte podizati teške predmete
  • Sportski i drugi teški fizički napori su zabranjeni
  • Ne preporučuje se seksualni odnos
  • Ne preporučuje se sauna i parna kupatila
  • Ne preporučuje se odlazak na plažu
  • Ne preporučuje se upotreba alkoholnih pića

10 dana nakon operacije pacijent dolazi kod urologa i može se uraditi kontrolni ultrazvuk. Ukoliko lekar  konstatuje da nema nikakvih poteškoća onda sva gore navedena ograničenja i otkazuje.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24