fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zašto nas muče čukljevi

Osobe koje imaju problema sa čukljevima svakako ovo letnje vreme pozdravljaju jer mogu da nose otvorenu obuću, a ono što im zaista smeta kao što su zatvorene cipele koje pritiskaju bolne čukljeve da odlože na nekoliko meseci. Kako vreme prolazi dolazimo do jeseni kada taj problem postaje mnogo neprijatniji.

Gost u studiju RTS-a doktor ortopedije sa traumatologijom, hirurg Opšte bolnice Atlas dr Jovo Stojsavljević govorio je o problemu čukljeva, načinu lečenja i periodu oporavka nakon operacije čukljeva.

Šta je ustvari uzrok za pojavu čukljeva?

Uzrok za pojavu čukljeva pod broj jedan je opterećenje stopala u neprirodnom položaju. Nasledni elementi takođe utiču na pojavu čukljeva a naročito kod žena jer žene obolevaju 15-ak puta više od muškaraca. Nošenje visokih potpetica deluje tako da se menjaju mekane strukture zglobova unutar stopala, ne samo mišići nego i fascije, tetive, ligamenti se popuštaju i na taj način dolazi do proširenja i spuštenosti prednjeg dela stopala. Istovremeno se spušta i longitudinalni odnoso uzdžni svod stopala. Kada se svod stopala spusti, u tom slučaju se rašire glavice metatarzalnih kostiju i to dovodi do sprege aduktorne muskulature palca koji prst vrče upolje prema drugim prstima. S obzirom da je oslonac na palcu, na malom prstu, na tuberu kalkaneusa odnosno petne kosti, taj deo se gubi i spuštena stopala su onda razlog pojačanog bola kod pacijenata.

Da li postoje neke vežbe kojima se bol, barem u toj ranoj fazi može olakšati?

Postoje vežbice u cilju  jačanja te muskulature u smislu pravilnijeg hoda, da se ne nose štikle s tim što nema pravog izlečenja. Postoje neka pomoćna sredstva, tipa ortozica ili nekih plastičnih ili silikonskih separatora kojim se odvajaju prsti ali sve te stvari su privremenog karaktera.

Kada je i da li je operacija čukljeva jedino trajno izlečenje?

Kada je čukalj već formiran onda je jedino trajno rešenje operacija. Sve ove ostale metode i pomoćna sredstva koja se reklamiraju po internetu, novinama i zabavnim časopisima su privremenog karaktera, to eventualno može da smanji bol za kratko vreme ( nekoliko meseci, možda čak i godinu dana) ali u osnovi to ne može da leči čukljeve. Postoje ulošci koji se mogu stavljati tako da se podiže srednji deo svoda stopala, to su individulani ulošci koji su najbolji. Oni se rade po meri za svako stopalo ponaosob, tako da podižu prednji deo sredine stopala u nivou 2 i 3 glavice četvrte metatarzalne kosti. Ulošci podižu taj deo tako da se oslonac vrati na fiziološke tačke oslonca na 1 i 5 glavicu  i onda to može da pomogne na neko duže vreme.

Koliko traje postoperativni tok?

Kada se operiše koštani deo na način da se radi koštana osteotomija, da se radi resekcija dela kosti, onda je rehabiliticija otprilike do 2 meseca. Šest nedelja nema oslonca na nogu dok to sve ne zaraste, a period zarastanja za taj deo kosti je otrpilike nekih šest nedelja. Kada na to vreme dodamo i period rehabilitacije, dolazimo do dva meseca ispadanja iz funkcije.

Koja je to idelana visina potpetice koja se preporčuje ženama i muškarcima?

Muškarcima je to do 3 cm a ženama do 4cm, tipa onog borosana to je otprilike tih 4cm.

Činjenica je da mi pogotovo leti uglavnom nosimo ravnu obuću. Koliko ta ravna obuća može loše uticati ako već imamo predispoziciju za čukljeve?

Bolje je nositi uloške koji se prave po meri na kojima ne mora biti pojačano metatarzalno jastuče ali ulošci da budu pravljeni po meri. Svako stopalo bez obzira na te tri osnovne tačke oslonca ima opet neku svoju konfigaruciju koju podržava uložak koji se nosi, a to sprečava dalje formiranje nekih deformiteta.

Pacijenti su skloni da odlažu operacije do poslednjeg trenutka, da li je to dobra odluka kada su u pitanju čukljevi?

Čukljevi koji se pravovremeno i što pre odluče za operaciju imaju manje komplikacije i mogućnost povratka čuklja – recidiva je mnogo manja. Ako se operiše pacijent koji već ima 4 stepen, postoji mogućnost da se njemu vrati barem delimično deformitet (recimo do 2-3 stepena) ako ne u potpunom stepenu. Taj procenat je nekih 15-ak posto slučajeva tako da je bolje da se operacija čukljeva što pre isplanira i uradi.

Snimak gostovanja možete pogledati na sledećem linku:

 

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24