fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Barijatrijska hirurgija – spremni dočekajte leto!

Mučite muku sa viškom kilograma i imate želju da smršate, ali Vam ne polazi za rukom? Želite da promenite život, da budete pokretljiviji, raspoloženiji i da se lakše uključujete u društvene aktivnosti? 

Atlas bolnica ima idealno rešenje za vas! 

Izaberite hirurško lečenje gojaznosti, gde će uz pravi izbor hirurga i adekvatnu hiruršku tehniku, a u sadejstvu sa velikim znanjem i iskustvom našeg tima, Vaš problem biti rešen!

Zašto je barijatrijska hirurgija rešenje?

Bilo kakva dijeta, vežbanje ili menjanje životnog stila nekim ljudima ne mogu da pomognu da značajnije smanje svoju prekomernu telesnu težinu. To je realnost koja vodi u frustraciju, depresiju i u mnogim slučajevima, ozbiljne zdravstvene tegobe. 

Srećom, za mnoge koje su u ovakvoj situaciji, gubitak težine uz pomoć barijatrijske hirurgije može biti opcija.

Da li je gojaznost opasna i koje posledice može imati na Vas i vaš organizam?

Prekomerna težina je hronična i progresivna bolest koja može da utiče na više organa u telu. Ljudi sa teškom kliničkom slikom gojaznosti imaju medicinski rizik invaliditeta ili prerane smrti. Procenjenom broju umrlih od blizu 280 000 godišnje doprinosi i gojaznost među američkom odraslom populacijom. Na vrhu liste su morbiditeti kod odraslih u vidu dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak koji je uzrokovan klinički prekomernom gojaznošću može dovesti do srčanog udara, kongestivne srčane insuficijencije i šloga.

Kako se gojaznost leči hirurškim putem?

Hirurgija kao rešenje za gubitak telesne mase putem restrikcije unosa hrane i prekida procesa varenja je opcija za ozbiljno gojazne pacijente koji su neuspešno lečeni drugim  načinima za skidanje telesne težine.

Kada ostale medicinske metode nisu bile uspešne, barijatrijska hirurgija može da ponudi dugoročna rešenja skidanja prekomerne telesne težine za pacijente koji imaju ozbiljan problem sa gojaznošću.

Da li ste kandidat za barijatrijsku hirurgiju?

Danas se barijatrijska hirurgija smatra zlatnim standardom za lečenje patološke gojaznosti kada su iscrpljene mogućnosti konzervativnog smanjenja telesne mase. 

Ovaj vid operativnog lečenja naziva se i metaboličkom hirurgijom jer smanjenje telesne mase pozitivno utiče na komorbiditete kao što su arterijska hipertenzija, insulinska rezistencija i diabetes mellitus. S obzirom na sve navedeno, Američko udruženje za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju (ASMBS) i Internacionalna federacija za barijatrijsku hirurgiju i metaboličke poremećaje (IFSO), predstavili su dopunu indikacija za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju.

Na osnovu višedecenijske analize rezultata barijatrijske i metaboličke hirurgije kandidati za operaciju su osobe:

  • Pacijenti čiji indeks telesne mase (BMI) iznosi ≥35 kg/m2;
  • Pacijenti čiji indeks telesne mase (BMI) iznosi 30-34.9 kg/m2, a pacijent se leči od udružene bolesti čijem lečenju/izlečenju pogoduje smanjenje telesne mase;

Treba napomenuti da zaključci ovog stručnog sastanka konstatuju efikasnost i bezbednost dugoročnih rezultata barijatrijske hirurgije.

Koje hururške procedure za lečenje gojaznosti se primenjuju u Atlas bolnici?

Nehirurške metode za mršavljenje – ugradnja balona

Problem gojaznosti, naročito patološke, može se, između ostalog, rešiti nehirurškom metodom – postavljanjem specijalnog balona endoskopskom metodom u želudac. Pročitajte više o tome u tekstu.

Procena da li ste kandidat za barijatrijsku hirurgiju je proces koji zahteva ozbiljnu diskusiju sa vašim doktorom i vašom porodicom. 

Ekspert iz oblasti barijatrijske hirurgije je specijalista opšte hirurgije je Doc. dr Veličković Dejan.

 

Zakažite konsultacije u našoj bolnici već danas:

+381 11 785 88 88

+381 60 329 24 11

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24