fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Lečenje gojaznosti

Barijatrijska hirurgija – hirurgija za gojazne

Bilo kakva dijeta, vežbanje ili menjanje životnog stila nekim ljudima ne mogu da pomognu da značajnije smanje svoju prekomernu telesnu težinu. To je realnost koja vodi u frustraciju, depresiju i u mnogim slučajevima, ozbiljne zdravstvene tegobe. Srećom, za mnoge koje su u ovakvoj situaciji, gubitak težine uz pomoć barijatrijske hirurgije može biti opcija. Procena da li ste kadidat za barijatrijsku hirurgiju je proces koji zahteva ozbiljnu diskusiju sa vašim doktorom i vašom porodicom.

KAKO RAZUMETI UTICAJ PREKOMERNE TEŽINE

Prekomerna težina je hronična i progresivna bolest koja može da utiče na više organa u telu. Ljudi sa teškom kliničkom slikom gojaznosti imaju medicinski rizik invaliditeta ili prerane smrti. Procenjenom broju umrlih od blizu 280 000 godišnje doprinosi i gojaznost među američkom odraslom populacijom. Na vrhu liste su morbiditeti kod odraslih u vidu dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak koji je uzrokovan klinički prekomernom gojaznošću može dovesti do srčanih udara, kongestivne srčane insuficijencije i šloga.

Dodatna stanja koja obično uzrokuje ili pojačava gojaznost su:

REŠAVANJE GOJAZNOSTI HIRURŠKIM PUTEM

Gojaznost je veoma teško lečiti. Hirurgija kao rešenje za gubitak telesne mase putem restrikcije unosa hrane i prekida procesa varenja je opcija za ozbiljno gojazne pacijente koji su neuspešno lečeni drugim  načinima za skidanje telesne težine.

Kada ostale medicinske metode nisu bile uspešne, barijatrijska hirurgija može da ponudi dugoročna rešenja skidanja prekomerne telesne težine za pacijente koji imaju ozbiljan problem sa gojaznošću.

DA LI STE KANDIDAT ZA BARIJATRIJSKU HIRURGIJU?

Indeks telesne mase (BMI) koji je iznad 40 ukazuje da je osoba morbidno gojazna i stoga je kandidat za barijatrijsku hirurgiju. Uopšte rečeno, ovo bi značilo da muškarci imaju 45 kg viška, tj.žene 36 kg. Barijatrijske procedure takođe mogu da budu opcija za ljude sa indeksom telesne mase između 35 i 40 koji pate od kardiopulmonarnih problema ili dijabetesa koji mogu da ugrožavaju život. Međutim, kao i kod ostalih tretmana za gojaznost, uspešan rezultat će zavisiti od motivacije i ponašanja pacijenta.

BENEFITI BARIJATRIJSKE HIRURGIJE

Medicinski i emotivni benefiti koji nastaju zbog smanjenja telesne težine počinju gotovo odmah nakon operacije. Benefiti koje pacijent ima nakon operacije mogu biti:

  1. A) Značajan i trajan gubitak telesne težine:
  1. B) Poboljšanje ili eliminacija većine gojazno-povezanih stanja:

HIRURŠKE PROCEDURE ZA LEČLENJE GOJAZNOSTI:

Kako je u narodu već rasprostranjen izraz “operacija za smanjenje želuca” tj sleeve gastrektomija jedna je od hirurških metoda za redukciju kilograma.

Sleeve gastrektomija

Sleeve gastrektomija

Više informacija o operaciji možete dobiti klikom na link OVDE.

Gastrični bypass

Kao što reč  “gastrični bajpas” i kaže, ova hirurška procedura preusmerava hranu kroz veći deo želuca i prvi deo tankog creva. Uz restrikciju unosa hrane, Roux-en-Y Gastric Bypass smanjuje apsorpciju hranljivih materija.

Gastrični Bypass

Mini gastrični bypass

Mini gastrični bypass se izvodi slično kao i standardni gastrični bypass. Studije pokazuju da su rezultati veoma slični, naročito kada se radi o dugoročnom gubitku telesne težine.

Mini gastrični bypass

Koja tehnika će se primeniti u hirurgiji gojaznosti, zavisi od procene hirurga nakon kompletnog ispitivanja pacijenta.

U Opštoj bolnici Atlas ove procedure izvode se u okviru Centra za lečenje gojaznosti. Pored domaćih eksperata doc dr Veličkoivć Dejan, tako i eksperti Kliničkog centra Ljubljana na čelu sa doc. dr Blažom Trotovšekom.

 

Nehirurške metode za mršavljenje – ugradnja balona

Problem gojaznosti, naročito patološke, može se, između ostalog, rešiti nehirurškom metodom – postavljanjem specijalnog balona endoskopskom metodom u želudac.

Šta je intragastrični balon za mršavljenje i kako deluje na lečenje gojaznosti?

BIB sistem – bioenterični intragastrični balon za mršavljenje predstavlja neoperativnu, nefarmakološku, mininalno invazivnu i privremenu metodu koja se koristi kao alternativa za lečenje gojaznosti kod pacijenata umerene i preterane gojaznosti, uz propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor lekara. Takođe, pozitivne efekte daje i kod veoma gojaznih pacijenata koji treba da se podvrgnu hirurškoj metodi za lečenje gojaznosti, jer se gubitkom kilograma smanjuje rizik prilikom operacije.

Prvo je potrebno izvršiti pregled jednjaka i želudca da bi se isključile mogućnosti za kontraindikacije, a zatim se pristupa njegovoj implementaciji. Balon za mršavljenje je napravljen od savremenog silikonskog materijala, te je mekan i ne oštećuje sluzokožu želudca, a u njega se ugrađuje kroz usta pomoću endoskopske kamere.

Više informacija o samoj proceduri i cenama pogledajte klikom na link OVDE.

 

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Barijatrijska hirurgija

Eksperti iz oblasti: Barijatrijska hirurgija

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24