fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operisana devojčica u Atlas opštoj bolnici umesto slanja u evropsku kliniku

Zahtevne i komplikovane operacije koje su preskupe za zdravstvene fondove čitavog našeg regiona a roditelji prinuđeni da na različite načine prikupljaju sredstva  za operaciju u inostranstvu su deo naše svakodnevice. Isti  slučaj bio je i sa devojčicom iz Crne Gore koja boluje od Marfinovog sindroma i skolioze kičme od preko 180 stepeni  i kifoze od preko 100 stepeni pronalaze rešenja u srpskoj beogradskoj privatnoj bolnici.

Prva operacija obavljena u inostranstvu

Nakon prve operacije kičme  koja je obavljena  pre dve godine u Švajcarskoj, bilo je potrebno uraditi još jednu operaciju. Zbog previsokih troškova  za crnogorski zdravstveni fond bilo nemoguće da se operacija ponovo obavi u inostranstvu.

Tražeći rešenje za ovaj konkretan slučaj, rešenje je pronađeno kroz saradnju sa opštom bolnicom Atlas iz Beograda koja već nekoliko godina uspešno obavlja najsloženije operacije na kičmi.

Korist za zdravstveni fond je ogromna, jer samom uštedom na jednoj operaciji, budžetski novac može mnogo bolje da se raspodeli i planira lečenje za veći broj obolele dece.

Osim što operacija košta mnogo manje nego što bi koštala u bilo kojoj stranoj zapadnoevropskoj državi, korist koja takođe postoji je što se ovi pacijenti  leče u ambijentu u kome razumeju jezik.

Često je pacijentu teško objasniti tako delikatan zahvat na stranom jeziku, a druga pozitivna strana  je da i robina i pacijenti mogu da dobiju sve neophodne informacije potpuno razumljivo.

Operacija devojčice iz Crne Gore je pripremana šest meseci i udruživanjem znanja gostujućeg hirurga doktora Jižinskog, načelnika ortopedske klinike Šutles (Schulthess), i domaćeg tima ortopeda i neurohirurga Atlas opšte bolnice na čelu sa dr Milenkom Savićem, uspešno je obavljena.

Doktor  Jižinski operiše u Atlas opštoj bolnici

Dr Jižinski iz Šutles klinike u Švajcarkoj kaže  (Dr. med. D.J. Jeszenszky, Schulthess Klinik):

„Ovo je dobra klinika, mala ali dobra, odlično je opremljena i nismo imali nikakvih tehničkih problema tokom operacije.

Radi se o delikatnom slučaju, pacijentu sa delikatnim deformitetom kičme koji je nastao na bazi pratećih oboljenja. Deformitet kičme je jedan od njenih problema. Bio je jako izražen, dete nije moglo normalno da hoda, da funkcioniše i uopšte da se razvija.

Radi se o pacijentkinji koja je imala veoma izražen defomitet kičme zbog čega je prvi put operisana u Švajcarskoj. Imala je  brojne komplikacije postoperativno.

Sada kada se stanje stabilizovalo ukazala se potreba za dodatnom korekcijom defomiteta kičme. Kako bi se pre svega napravi balans, odnosno da se koriguje disbalans trupa i karlice. Tako bi se devojčica što bolje razvijala i bolje funkcionisala .

Prateća oboljenja su prateća komplikacija, osnosno dodatno opterećenje i kao što vidite, preko pet sati je trajao operativni zahvat .“

 

Ovako složena procedura izvedena je svega nekoliko puta u našoj zemlji, po prvi put u srpskoj privatnoj bolnici – Atlas klinici.

 

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24