fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Endoskopska operacija kičme rešenje za bolove

Endoskopska operacija kicme Atlas bolnica

Bez obzira na to da li ste satima sedeli za računarom ili se prilagođavate novom programu vežbi u teretani, bol u predelu kičme vam je veoma poznat i stvara veoma neprijatan osećaj.

Ovo je veoma česta pojava i kod zdravih i kod bolesnih ljudi, a uzročnici su raznovrsni. Smatra se da će čak 85% ljudske populacije u nekom trenutku života osetiti bol u kičmi, a kad tako nešto nastupi ne treba da trpite i čekate da bol prođe sam.

Neophodno je odabrati odgovarajući način lečenja koji će olakšati i ubrzati oporavak, ali i sprečiti ponovno javljanje bola u budućnosti. Diskus hernija je jedan od najčešćih uzročnika bolova u leđima koji se spuštaju kroz kuk u noge.

Endoskopska operacija kičme predstavlja minimalno invazivni hirurški zahvat koji uspešno reguliše problem diskus hernije i omogućava brz oporavak pacijenta.

Šta je diskus hernija?

Diskus hernija je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korena.

Sleganjem međupršljenskog prostora i popuštanjem obližnjeg ligamenta može da dođe do prolapsa diska (izletanja diska iz njegovog ležišta) i pritiska na neki od nerava, što prouzrokuje jak bol duž noge, uz to ponekad i motorni deficit (slabost ili „pad“ stopala), a u nekim drastičnijim slučajevima probleme sa mokrenjem.

Diskus-hernija operacija

 

Cilj operacije je da se odstranjivanjem prolabiranog dela diska, oslobodi komprimovani, odnosno uklješteni nerv (diskus hernija).

Centar za spinalnu hirurgiju – endoskopske operacije kičme

Endoskopske operacije kičme izvode se u Atlas bolnici u okviru Centra za spinalnu hirurgiju. Naš tim se bavi minimalno invazivnim procedurama u spinalnoj hirurgiji, endoskopijom kičme, tubularnim tehnikama kao i neinvazivnim infiltrativnim terapijama bola. Spinalni hirurg izvodi endoskopsku odperaciju kičme pomoću specijalnih instrumenata i video kamera, kroz male rezove.

 

Kako se izvodi endoskopska operacija kičme

 

Tokom endoskopskog zahvata hirurg pravi mali rez kroz koji se ubacuje vodič (guided wire). Ovaj instrument se koristi za pronalaženje oštećenog dela diska. Da bi se osiguralo ispravno kretanje instrumenta do oštećenog diska upotrebljava se fluoroskop (specijalno dizajnirana rendgenska mašina).

Potom hirurg plasira brojne cevčice za dilataciju, postavljene preko vodiča za razdvajanje tkiva od pršljenova. Nakon toga hirurg uklanja vodič. Sam postupak se izvodi kroz cevasti retraktor koji se postavlja preko dilatacionih cevi i na površinu kosti. Nakon što je mehanizam za umetanje postavljen na mesto, hirurg uklanja cevi za dilataciju.

 

Mala kamera i specijalno hirurško svetlo koriste se za gledanje kroz sondu. Koriste se hirurški instrumenti kojima se odvaja meko tkivo od kosti. Živac se odvaja od oštećenog diska a potom hirurg uklanja hernirani deo diska i čisti područje. Tada se nerv vraća u normalan položaj.

 

Na kraju postupka endoskopske operacije kičme, tubularni retraktor se uklanja. Potreban je samo mali specijalni  flaster (steril strip) za prekrivanje reza.

Prednosti – endoskopska operacija kičme

Ovom procedurom se smanjuju ožiljci, bol nakon operacije, ubrzava se oporavak, tako da su post operativne komplikacije praktično svedene na minimum. Trauma koja nastaje tokom pristupanja ciljanom području značajno je manja kada se primjenjuje minimalno invazivni zahvat.

 

Potencijalne prednosti minimalno invazivne hirurgije u odnosu na otvorenu hirurgiju – kao što su smanjenje bola, pošteda gubitka krvi, kraći boravak u bolnici posle operacije, samim tim i kraći period oporavka su veoma značajne za pacijenta i sam uspeh operacije.

resite se bolova u leđima

 

Tim iskusnih hirurga Atlas opšte bolnice uspešno obavlja sve vrste operacija kičme:

  • Spinalna fuzija
  • Laminektomija
  • Foraminotomija
  • Disektomija
  • Mikrodiskektomija
  • Zamena diskusa
  • Interlaminarni implant

Kod nas možete u vrlo kratkom roku obaviti sve potrebne preglede, analize, kao i samu operaciju kičme, u maksimalno komfornim uslovima, uz primenu savremene opreme i tehnologije.

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno zakažete svoj termin pozivom na telefon: +381 11 785 88 88

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24