fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Endoskopska operacija kičme

Endoskopska operacija kičme predstavlja minimalno invazivni hirurški zahvat koji uspešno reguliše problem diskus hernije i omogućava brz oporavak pacijenta

Endoskopska operacija kičme
Endoskopska operacija kičme

Diskus hernija je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korena.

Sleganjem međupršljenskog prostora i popuštanjem obližnjeg ligamenta može da dođe do prolapsa diska (izletanja diska iz njegovog ležišta) i pritiska na neki od nerava, što prouzrokuje jak bol duž noge, uz to ponekad i motorni deficit (slabost ili „pad“ stopala), a u nekim drastičnijim slučajevima probleme sa mokrenjem.

Cilj operacije je da se odstranjivanjem prolabiranog dela diska, oslobodi komprimovani, odnosno uklješteni nerv (diskus hernija).

Ko je kandidat za endoskopsku operaciju diskus hernije

Kandidati za hirurško lečenje diskus hernije su pacijenti sa jakim bolom duž noge koji ne ublažavaju ni analgetici ni fizikalna terapija, a koji traje duže vreme.

Ipak, endoskopski se ne mogu operisati svi, već samo pacijenti koji nemaju degenerativne deformitete kičme (skolioza, suženja kičmenog kanala i drugo).

Operacija diskus hernije postupak

Endoskopska operacija kičme je hirurški zahvat, koji se izvodi posebnim instrumentima, uz samo jedan rez, pod kontrolom rendgena i specijalnih instrumenata kojima se dolazi do bolnog mesta.

Postupak se izvodi kroz ubodni otvor na koži, a njen tok se vizuelno prati na monitoru. Pod kontrolom rendgen aparata, do ciljanog mesta se ulazi specijalnim instrumentom prečnika nepunih 8 mm, a potom se uvodi radni tubus širine 7,9 mm, kroz koji se ubacuje endoskop prečnika 4,2 mm.

U radni kanal endoskopa uvode se specijalni instrumenti kojima se otvara određeni ligament, nakon čega se ulazi u kičmeni kanal.

Najbitniji deo operacije je identifikovanje uklještenog nerva, čijim pomeranjem se dolazi do prolabiranog diska koji ga pritiska.

Specijalnim instrumentom se odstranjuje njegov oboleli deo, a potom se, identifikuje pukotina kroz koju je taj deo diskusa „ispao“.

Uz veliki oprez da se pukotina tokom zahvata ne proširi, kroz nju se odstranjuju mobilni delovi diskusa kako bi se sprečilo njihovo ponovno ispadanje. Pukotina se, nakon toga „zavaruje“, odnosno zatvara radiofrekventnom strujom (anuloplastika).

Kompletna operacija zahteva prostor od samo nekoliko milimetara, što je sasvim dovoljno da hirurg nesmetano odstrani dovoljnu količinu diskusa i potpuno oslobodi nerv.

Oporavak nakon operacije

Nakon zahvata, pacijentima se savetuje odmor od tri nedelje, bez obzira na prirodu njihove profesije, ali je zahvat takve prirode da omogućava brz oporavak i povratak svakodnevnom životu.

Adekavatan period rehabilitacije, odnosno kućnog lečenja i adaptacije na novo stanje posebno je važno za osobe koje se bave fizičkim poslom.

Njima se ne preporučuje da rade određene pokrete i fizičke manevre koji su provokacija za ponovno nastajanje diskusa, kao što su: savijanje i podizanje tereta težih od 10 kg, savijanje i ispravljanje u kičmi, rotacije u kičmi, dugo sedenje sa vibracijama.

Endoskopska operacija kičme, zahvaljujući odličnoj vizuelizaciji (uveličanju od nekoliko puta), omogućava komforan rad, a rizik od komplikacija svodi na minimum.

Cervikalna (vratna) diskus hernija

Pored standardne diskus hernije, postoji i cervikalna (vratna) diskus hernija čije se hirurško lečenje obavlja veoma uspešno.

Javlja se kao posledica pomeranja, odnosno klizanja diskusa iz svog ležišta u međupršljenskom prostoru.

Cervikalna diskus hernija se najčešće manifestuje bolovima u vratu, koji mogu da se šire duž ruku i prema potiljku.

Navedene tegobe zahtevaju dodatna ispitivanja, koja obuhvataju standardne radiografije vratne kičme (RTG snimanje), elektromiografiju, somatosenzorne evocirane potencijale, kompjuterizovanu tomografiju i magnetnu rezonancu vratne kičme.

Najpouzdanija i potpuno neinvazivna dijagnostička metoda je magnetna rezonanca.

Hirurško lečenje cervikalne diskus hernije je indikovano kod bolesnika kod kojih postoji mišićna slabost i to posebno kod onih kod kojih postoji progresija neurološkog oštećenja. Operacija je takođe indikovana kod pacijenata koji pate od dugotrajnih bolnih stanja u predelu vrata ili ruku, a koja se ne povlače pod dejstvom analgetika i fizikalne terapije.

Atlas opšta bolnica opremljena je najsavremenijim aparatima za dijagnostikovanje i  hirurško lečenje cervikalne diskus hernije.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Endoskopska operacija kičme

Eksperti iz oblasti: Neurohirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24