fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fizikalna terapija kod povreda mišića

Atlas fizikal

Povrede mišića i tetiva uglavnom nastaju usled pada, lošeg doskoka ili udaraca. Nastaju prejakim kontrakcijama nedovoljno zagrejanih mišića ili upotrebom sile, a najčešće se radi o sportskim povredama. U Atlas bolnici u okviru Atlas fizikal-a,  specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije uspešno sprovode sve vrste fizikalnih tretmana.

 

Šta je fizikalna terapija?

Radi se o medicinskoj disciplini koja izučava i primenjuje biološko delovanje različitih oblika fizičke energije na telo čoveka da bi se izlečila stanja koja ograničavaju kretanje i otežavaju svakodnevni život.

Fizikalna terapija ima multidisciplinaran pristup lečenju različitih patoloških stanja kod pacijenata. Fizikalnom terapijom tretiramo sve povrede mišića, zglobova i ligamenata, reumatska i neurološka oboljenja, kao i posttraumatska stanja. Najčešće su u upotrebi elektroterapija galvanskom i interferentnom strujom, TENS i elektrostimulacija, zatim ultrazvučna terapija za visokofrekventnu mikromasažu, magnetoterapija za smanjenje otoka i zapaljenja i laser terapija za redukciju bola i stimulisanje regeneracije.

Tokom fizikalnog pregleda lekar određuje koja je vrsta terapije potrebna za lečenje.

Fizikalna terapija

Ruptura mišića

Ruptura (pucanje) mišića može biti delimična i potpuna. Najčešće se dešava kada osoba naglo menja pravac u toku trčanja, pri naglim pokretima i ne zagreva se dovoljno pre fizičke aktivnosti.

Kao razlozi se spominju umor, smanjena fleksibilnost, prenaporan trening i neizlečena prethodna povreda. Pacijent najčešće oseti iznenadni jak bol, nalik ubodu nožem i slabost u mišiću.

Na mestu povrede se nalazi udubljenje, otvrdlina, otok i mišić ne može da se kontrahuje. Pacijent ima utisak da mu je noga ili ruka oduzeta, a ukoliko je povređena noga u trenutku povrede iznenada pada „kao pokošen“.

Pri dijagnostikovanju mesto povrede se pregleda ultrazvukom radi procene veličine rupture i praćenja oporavka. U jednom broju slučajeva lečenje mora da bude prvo operativno, a zatim se prelazi na fizikalnu terapiju.

Fizikalna terapija se određuje potpuno individualno spram stanja pacijenta. Ona može uključivati pomenute metode, ali i sistem vežbi koje pacijent praktikuje pod nadzorom terapeuta ili sam u kućnim uslovima.

Ruptura Ahilove tetive

Ahilova tetiva se nalazi na zadnjoj strani ispod potkolenice. Ova tetiva je najjača i najdeblja tetiva u ljudskom organizmu. Njena povreda znači sigurnu nemogućnost kretanja sve do oporavka jer omogućava kretanje stopala. Problemi sa ahilovom tetivom se javljaju najčešće zbog neadekvatnog zagrevanja pre fizičke aktivnosti na tvrdoj podlozi kao što je beton ili parket.

Raptura ahilove tetive

Da bi se izbegla ruptura ahilove tetive neophodno je obratiti pažnju na bol koji se javlja u mišiću lista pre pucanja. Kada se povreda desi nikako ne treba da se pacijent podvrgava sportskoj masaži jer ona može da značajno pogorša stanje.

Povreda, ukoliko je u pitanju delimična ruptura, leči se mirovanjem, imobilizacijom od četiri do osam nedelja, a zatim individualno kreiranom fizikalnom terapijom. Kod potpunih ruptura ahilove tetive često se
rade operacije (spajanje dva prekinuta dela tetive) i stavljanje noge u gips.

Nakon toga sledi fizikalna terapija i uzdržavanje od intenzivnih fizičkih aktivnosti oko pola godine.

Istegnuće mišića

Istegnuća mišića predstavljaju prekide nekoliko mišićnih vlakana ili mišićnog omotača, a nekad i krvnog suda i spadaju u lakše povrede. Na mestu povrede se javlja bol naročito prilikom kontrakcije mišića, otok, a nekad i manja modrica. Istegnuće mišića spada u najčešće povrede lokomotornog sistema.

Neophodno je pravilno lečenje istegnuća da se povreda ne bi iskomplikovala i zahtevala dugotrajno lečenje. Nakon povrede se savetuje hlađenje i mirovanje.

Nekada je potrebno postaviti kompresivni zavoj kako bi se smanjio otok. U zavisnosti od mišića i povrede lekar će primeniti elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju i/ili magneto terapiju.

Atlas opšta bolnica primenjuje savremene metode fizikalne terapije i već dugi niz godina je mesto rehabilitacije velikog broja sportista. Odlična tehnička opremljenost bolnice, prijatan ambijent i lečenje bez čekanja utiču da oporavak pacijenata bude ubrzan i vrlo prijatan.

Za sve informacije pozovite telefon našeg call centra: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24