fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hashimoto Tireoiditis. Šta je Hashimoto Tireoiditis?

Hasimoto tireoiditis

Hashimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje štitne žlezde. Ovde dolazi do upale štitne žlezde usled poremećaja imunog sistema. Dakle, imuni sistem svojom greškom razvija antitela koja napadaju štitnu žlezdu. Tako Hashimotov tireoiditis karakteriše prisustvo tireoidnih antitela u cirkulaciji, što posledično dovodi do poremećaja funkcije tireoidne žlezde.

Naziv ovog oboljenja je po japanskom lekaru i naučniku Hakaru Hašimotou, koji ga je prvi i opisao, još 1912. godine, pa je u njegovu čast nazvana Hašimoto tireoiditis. Uzroci nastanka ove bolesti još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, što se takodje odnosi i na sve ostale autoimune poremećaje. U do sada poznate uzroke svrstavaju se:

virusne i bakterijske infekcije
psihofizički stres
zračenje
nasledjena predispozicija

Od Hashimoto tireoiditisa najčešće oboljevaju sredovečne žene, starosti od 30-50 godina, ali se ova autoimuna bolest sve češće otkriva i kod veoma mladih osoba.

Da li Hašimoto prati hipotireoza ili hipertireoza?

Hashimotov tireoiditis je stanje u kojem dolazi do smanjenja u proizvidnji hormona štitne žlezde i može doći do promena u tkivu koje su nepovratne ukoliko dugo traju. Osnovno obeležje ove hronične autoimune bolesti je smanjen nivo tireoidnih hormona (T3 i T4) – odnosno hipotireoza. Hashimotov tireoiditis karakteriše nastanak difuzne strume, prvog ili drugog stepena. Klinička slika može biti dinamična ili ustaljena, sa obeležjima eutireoze, hiper ili hipotireoze. Može se dogoditi da početak bolesti prati prolazna hipertireoza, dok krajnji stadijum bolesti najčešće prati hipotireoidizam.

Dakle, u ranim fazama bolesti Hašimoto se može ispoljiti kao povećana funkcija štitne žlezde, sa sledećim simptomima: tahikardija (ubrzan rad srca), pojačano znojenje, gubitak telesne mase… A nakon toga razvijaju se sasvim suprotni simptomi: usporen rad srca (bradikardija), odsustvo znojenja, dobijanje na težini i sve drugo što je karakteristično za hipotireozu.

Simptomi Hashimoto tireoiditisa ne moraju biti upadljivi

Simptomi Hashimoto tireoiditisa ne moraju biti upadljivi i često se razlikuju od jedne do druge osobe. Veoma često oboleli na početku bolesti ne primećuju simptome. Kako se oni postepeno i podmuklo razvijaju, pacijenti im se prilagođavaju, te ih vremenom prihvate kao sastavni deo svakodnevnog života. Ne retko karakterističan umor, kao jedan od vodećih simptoma hipotireoze, povezuju sa procesom starenja, što može imati ozbiljne posledice.

Najopasnije je kada se neka stanja, koja su zapravo niz simptoma, ignorišu i smatraju “normalnim”, a iza čega se može sakriti podmukla bolest, kao što je Hašimoto. Zbog toga bi trebalo znati koji skup simptoma može ukazivati na ovu vrstu poremećaja.

Kada preovladaju simptomi Hashimoto tireoiditisa glavni simptomi su umor i iscrpljenost. Pored toga, često dolazi do gušavosti, odnosno povećanja štitne žlezde, koje može biti vidljivo na vratu. Gušavost (struma) mogu uzrokovati promuklost i/ili probleme sa gutanjem.

Kako Hašimoto obično podrazumeva uvećanje štitne žlezde sa njenom smanjenom funcijom, kao prateći simptomi javljaju se:
– Opadanje sposobnosti koncentracije i pamćenja
– Teško buđenje i pospanost već u ranim večernjim satima
– Sklonost ka depresiji i mrzovolji (gubitak volje)
– Netolerancija na hladnoću
– Gubitak znojenja
– Gojaznost (dobijanje na težini uz isti unos hrane)
– Usporen rad srca
– Usporeni pokreti i govor
– Bolovi u mišićima
– Sakuplajnje tečnosti u organizmu (lice, ruke, noge…)
– Zamagljen vid
– Povremeni ili veoma česti zatvori stolice (opstipacija)
– Poremećaj menstruacije
– Pad libida

Zato obratite pažnju na ove simptome!

Atlas opšta bolnica vam omogućava da obavite sve preglede u jednom danu i postavljanje adekvatne dijagnoze.

U Atlas opštoj bolici možete dijagnostikovati i lečiti štitnu žlezdu što obuhvata:

Pregled endokrinologa
Laboratorijske analize hormona štitne žlezde (T3 i T4)
Analize hormona hipofize koji utiču na rad štitne žlezde (TSH)
Analize antitela
Ultrazvučni pregled

Koliko je Hashimoto tireoiditis opasan?

Broj obolelih od Hashimoto tireoiditisa se povećava iz godine u godinu, kako u svetu, tako i kod nas. To inače važi i za mnoge druge autoimune bolesti. Jedan od razloga za takav trend je svakako napredak u medicinskoj dijagnostici i činjenici da se kod pacijenta sve više i češće rade laboratorijske analize, pa se Hashimotov tireoiditis ponekad otkriva i sasvim slučajno, što je svakako dobro.

Blagovremeno otkriven i adekvatno lečen Hashimoto tireoiditis ima dobru prognozu. Ukoliko se kasno otkrije i neadekvatno leči Hashimoto tireoiditis može dovesti do niza komplikacija, na prvom mestu onih koji su u vezi sa poremećajem metabolizma. Tu spadaju dijabetes, povećane vrednosti holesterola i triglicerida, kardiovaskularne bolesti, infarkt, demencija i nepovratne promene tkiva štitne žlezde. Kad je narušena funkcija metabolizma u organizmu dolazi do poremećaja funkcije ključnih sistema i procesa.

Lečenje u Atlas opštoj bolnici

U Atlas opštoj bolnici možete da dobijete kompletan tretman: sve potrebne analize, dijagnostiku i lečenje štitne žlezde. Posle obavljenih pregleda i na osnovu rezultata, ukoliko se dijagnostikuje Hashimotov tireoiditis, određuje se adekvatna terapija.

Međutim, to nije kraj priče, autoimune bolesti se moraju redovno pratiti, pa su obavezne povremene kontrole. Lečenje Hashimoto tireoiditisa uglavnom traje doživotno. U nekim slučajevima nije potrebno lečenje, ali je zato obavezno da se ovo stanje prati.

Uz korigovanu ishranu, adekvatnu terapiju i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, stručnjaci opšte bolnice Atlas će vam pomoći da se odlično nosite sa Hašimoto sindromom. Ako osećate neke od navedenih simptoma možete se javiti na telefon +381 11 785 88 88 i zakazati svoj pregled sa iskusnim stručnjacima iz endokrinologije.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24