fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Koronarografija – spas za srce

Koronarografija Atlas Bolnica

Jedna dijagnostička procedura se posebno ističe kada se govori o efikasnosti moderne medicine. Koronarografija je za mnoge ljude stresna i nešto što bi rado izbegli ukoliko nije neophodno.

Ukoliko imate potrebu za koronarografijom pozovite Puls kardiološki centar na telefon 0117555000.

Kada srce zaigra na nepravilan način, kada je situacija vrlo ozbiljna, upravo koronografija jedina nudi spasonosno rešenje. Zahvaljujući koronografiji spaseno je na stotine hiljada života svake godine širom sveta.

Koronarografija – zlatni standard u dijagnostici

Koronarografija je invanzivna dijagnostička procedura koja podrazumeva pregled koronarnih arterija putem specijalnog katetera i primenom kontrastnog sredstva. Koronarografija se izvodi modernim sofisticiranim instrumentima. Koronargrafija se primenjuje kod ishemisjke bolesti srca, kod hroničnih oblika koronarne bolesti i akutnog infarkta miokarda kada može da bude spasonosna. Koronarografija igra važnu ulogu kod svih koronarnih bolesti jer im je zajedničko da koronarne arterije više nisu mogle da ishranjuju srce.

Tok procedure

Kroz manji rez na preponskom delu, ruci ili vratu se uvlači kateter u arteriju i provlači do vena na srcu. Najčešće se procedura izvodi kroz femoralnu (prepone) ili kroz radijalnu (ruka) arteriju. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i nije bolna za pacijenta. Kateter se uvodi u arterije posebnom uvodnicom suprotno od smera kretanja krvi, dok srce nesmetano radi. Kateteri su elastične plastične cevčice koje su blago zakrivljene na vrhu radi lakšeg prolaska kroz venu.

Sama procedura traje 20 – 30 minuta ukoliko nije neophodna dodatna intervencija. Treba računati da je potrebno kraće vreme za pripremu pacijenta pre koronografije, kao i da pacijent nakon previjanja ubodnog mesta ostaje u ležećem položaju još 24 sata. Dugo zadržavanje u bolnici se ponekad može izbeći ukoliko se koronografija izvodi putem radijalne vene u ruci.

Svaki čovek ima dve koronarne arterije (levu i desnu) i one polaze iz srca pod različitim uglovima, što je individualno. Radi se o posebnom krvotoku, koji obavija srce u vidu krune i koji ishranjuje zidove srca. Iz tog razloga se primenjuju različiti kateteri i arterije se snimaju iz više uglova. Kontrastno sredstvo na bazi joda omogućava snimanje zida arterija. Kada se uoči suženje nastalo usled nagomilavanja plaka na zidu arterije, lekar će odlučiti kako se dalje nastavlja procedura, odnosno lečenje.

Moguće je da se preporuči nastavljanje terapije lekovima u lakšim slučajevima. Često se, ipak, procedura završi ugradnjom stenta ili baj-pasa.

Ugradnja stenta

Stent se koristi u slučajevima kada se tokom koronografije otkrije suženje na krvnom sudu usled nagomilavanja plaka i preti da ugrozi njegovu prohodnost. Stent je cevčica u obliku mreže, koja može da se širi, a napravljena je od metala. Stent se ugrađuje tokom koronografije uz pomoć specijalnog balona na kateteru, koji se na mestu suženja krvnog suda naduva i stavlja za sobom fiksiran stent. Postavljanjem stenta krvni sud se ojačava, a suženje na njemu se razbija i krv nesmetano nastavlja protok do srca. Jednom postavljen stent ostaje u krvnom sudu stalno na
istom mestu i osigurava pravilan protok krvi.

Nakon postavljanja stenta pacijent tokom celog života treba da koristi aspirin radi smanjivanja mogućnosti od zapušenja krvnog suda.

Saveznik vašeg zdravlja

U Srbiji su, nažalost, kardiovaskularna oboljenja glavni uzrok smrtnosti. Blagovremenim javljanjem lekaru i proverama prohodnosti vena ova crna slika se može značajno promeniti. Kada se pojave prve sumnje na smanjen protok krvi kroz arterije osoba treba da se, bez čekanja, podvrgne najpreciznijoj dijagnostici – koronarografiji.

Puls kardiološki centar vam omogućava da ne gubeći vreme na listama čekanja obavite ovaj značajan pregled i sačuvate zdravlje srca. Bolnica raspolaže savremenom tehnikom i vrhunskim specijalistima kardiologije, koji će se potruditi da vam pregled protekne bez nepotrebnog stresa. Prijatan ambijent ordinacije, hirurške sale i posebno odeljenje za praćenje i oporavak pacijenata, omogućava vam da se opustite i relaksirani sačekate rezultate pregleda. Puls kardiloški centar je pravi prijatelj vašeg srca.

Pregled možete zakazati pozivom call centra 0117555000

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24