fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ligamentoplastika

Istegnuće ligamenata

Rekonstrukcija ligamenta (poznata i kao ligamentoplastika) endoskopski je postupak za hirurško nadoknađivanje tkiva prednjeg ukrštenog ligamenta, kalemljenjem tkiva iz vašeg tela.

Prednji ukršteni ligament nalazi se u centralnom delu kolena i stabilizuje zglob kolena. Operacija će osigurati da se vaše koleno ponovo stabilizuje, izbegavajući potencijalne štete koje bi mogle uticati na hrskavicu i meniskus.

Rekonstrukcija ligamenata se izvodi ako ste imali jaku traumu zgloba gde je došlo do povrede ligamenta. Kada vam se ligament pocepa, osetićete jak bol i koleno će vam nateći. Takođe može biti regurgitacija tečnosti unutar kolena.

Trauma može biti posledica uganuća ili iznenadne rotacije kolena prema unutra nakon pada ili prekomernog natezanja kolena. MRI je metoda izbora za ispitivanje i nadgledanje ACL plastike.

Šta podrazumeva ligamentoplastika?

Operacija se sastoji u sakupljanju, a zatim i kalemljenju ligamenta sa vašeg tela. Prva faza postupka sastoji se u sakupljanju zdravog ligamenta, koji će zameniti puknuti ligament. Najčešće korišćeni ligamenti su tetiva fleksora kolena, patelarna tetiva i tetiva kolena.

Korišćenje sintetičkih materijala preporučuje se samo ako ponovo dođe do rupture ligamenta.  Operacija ne bi trebalo da traje duže od 45 minuta i to je artroskopski postupak – minimalno invazivni oblik hirurgije koji takođe može omogućiti hirurgu da istovremeno reši i druga pitanja.

Najčešće zabeležene komplikacije su 

  1. akutni bol, 
  2. hemartroza i groznica, 
  3. ruptura ligamenta. 
  4. Artrofibroza i lezija „Kiklop“Jedna od najčešćih komplikacija plastike ligamenata je artrofibroza, koja uključuje razvoj vlaknastog ožiljnog tkiva unutar i oko sinovije u najmanje jednom odeljenju zgloba. Ovo se takođe može razviti difuzno. 

Ozbiljne komplikacije (duboka venska tromboza, septički artritis ili potreba za readmisijom u bolnici) su retke. 

Postoperativna hospitalizacija obično ne traje duže od tri dana. Moći ćete odmah da pomerite nogu, uz upotrebu steznika za koleno ili štaka tokom prve tri nedelje.Na osnovu saveta lekara, u prve dve nedelje nakon operacije možda ćete morati da imate injekcije kako biste izbegli rizik od venske tromboze.

Nakon otprilike šest nedelja, moći ćete da se vratite svojim svakodnevnim aktivnostima; međutim, moraćete da sačekate pre nego što se vratite sportu.Treba imati na umu da je stabilizacija ligamenata spori složeni biohemijski proces: zato treba izbegavati prekomerni napor i naprezanje koji bi mogli sabotirati vaš proces zarastanja, a istovremeno se baviti fizikalnom terapijom. 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24