fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mamografija i rano otkrivanje karcinoma dojke

Mamografija

Karcinom dojke je jedan od najčešćih oblika ove bolesti kod žena u Srbiji sa oko 5000 novih slučajeva godišnje. Rano otkrivanje karcinoma je od ogromnog značaja za prognozu bolesti te se zato preporučuje redovan i temeljan skrining dojki. Najčešće se javlja između 55 i 70 godine života, a prema statistici oboli jedna od osam žena tokom životnog veka od 80 godina.

Za skrinig se koriste palpatorni pregledi (ručni), ultrazvuk i mamografija.

Šta je mamografija?

Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Ova dijagnostička procedura je neinvanzivna i prilično je komforna za pacijentkinje.

Preporučuje se da se prvi pregled obavi nakon 40 godine života, a redovni pregledi od 50-te do 69-te, na svake dve godine. Pogodna je za pacijentkinje koje nemaju nikakve simptome kao preventivni pregled radi otkrivanja karcinoma u najranijoj fazi kada ga je lakše lečiti.

Takođe, i kao dijagnostička metoda kada se već zna za karcinom. Mogućnosti mamografije zavise od gustine dojki i vrste tumora.  Na mamogramu će biti teže prepoznati karcinom kod žena koje imaju žlezdani tip dojki. Tada je potrebno kombinovati ultrazvuk i mamografiju.

Mamografija i ultrazvuk rade na različitim principima i lekarima daju različite informacije. Ultrazvuk se uglavnom primenjuje kod pacijentkinja ispod 40-te godine, a mamografija nakon toga. Razlog za to je što dojke sazrevaju tokom celog života i menja im se struktura.

Simptomi i faktori rizika

Karcinom dojke se češće javlja kod žena koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine i koje su ušle u menopauzu pre 50. godine. Prvi porođaj nakon 30. godine takođe spada u faktore rizika, a on je naglašen i kod žena koje uopšte nisu rađale. Čest je slučaj kod pacijenatkinja sa poremećenom strukturom ćelija i kod onih koje su već operisale jednu dojku. Genetika ima veoma važnu ulogu u nastajanju ovog karcinoma.

Simptomi zbog kojih se može posumnjati na karcinom dojke su prisustvo čvora koji može biti osetljiv na dodir, iscedak iz bradavice koji je najčešće krvav, uvučena bradavica koja ne može da se izvuče, cvenilo, oteklina, osip i rane na koži dojke.

Mamografija – procedura

Mamografsko snimanje je potrebno raditi 5-15 dana od menstruacije, izuzev kod žena koje imaju neredovne menstruacje ili su u menopauzi. Ne preporučuje se snimanje tokom menstruacije jer su tada dojke osetljivije. Pre snimanja ne treba koristiti losione, dezodoranse, puder ili mleko za telo jer utiču na preciznost snimka. Mamografija se ne radi u trudnoći jer može da ošteti plod.

Radiološki tehničar postavlja pacijentkinju u položaj takav da se dojka nalazi između dve ploče mamografa, koje je pažljivo i čvrsto pritiskaju. Pritisak, odnosno snimanje traje kratko i nije bolno. Može se javiti kratkotrajna neugodnost. Radiološki tehničar može zamoliti pacijentkinju da na kratko zaustavi dah kako ne bi došlo do zamućenja na snimku.

Doza zračenja koja se primenjuje pri mamografiji je prihvatljiva i smatra se da donosi više koristi od štete.

Snima se svaka dojka posebno, moguće i iz više pravaca, što ukupno traje nešto manje od pola sata. Mamograf ima oblik pravougaone kutije koja sadrži cev kroz koju protiču rendgentski zraci.

Vaša Atlasbolnica

Redovnim mamografskim pregledima karcinom dojke se može otkriti i do dve godine pre nego što ga je moguće napipati. Neophodno je da pregled obavlja iskusan radiolog koji će pravilno tumačiti dobijene rezultate. Atlas opšta bolnica poseduje mamograf nove generacije i izvrsne specijaliste sa višegodišnjim iskustvom u prepoznavanju ove opake bolesti.

Pregled možete zakazati pozivom na telefon: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24